hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 11. 07. (VII/45) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fekete zászló a Fehér Házon

Vasárnap reggel az iraki Faludzsa város közelében a gerillák föld-levegő rakétával lelőttek egy amerikai katonai helikoptert. A támadás következtében 16 katona életét vesztette, 20 megsebesült. Ez volt a legnagyobb emberáldozatot követelő akció az amerikai csapatok ellen, amióta az Egyesült Államok márciusban megtámadta Irakot. A gépen utazó katonák nagy része szabadságra igyekezett, amelyet Irak határain kívül szeretett volna eltölteni. 

Sziklaszilárd Sevarnadze

A vasárnapi parlamenti választások óta folyamatosak a tüntetések Grúziában. Az előzetes eredmények szerint Eduard Sevarnadze jelenlegi elnök pártja nyerte a voksolást, azonban a különböző ellenzéki pártok összesen mintegy 70 százalékát szerezték meg a szavazatoknak.  A harminc éve hatalmon lévő elnök uralma a vége felé közeledik, az ország gazdasága pedig komoly gondokkal küszködik.

A jelszó: Porsche 911

Néhány héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra az amerikai biztonsági szervek a szeptember 11-ei merényletek kitervelőinek vallomását. A korábban a pakisztáni titkosszolgálat által őrizetbe vett terroristavezéreket amerikai specialisták bírták szóra, akik a terrortámadások előkészítésének mindeddig ismeretlen részleteibe is beavatták az amerikai hatóságokat. Összeállításunkban a német Der Spiegel cikke alapján idézzük fel a merényleteket megelőző eseményeket. 

Belföld

Baljós árnyék

Vélhetően nagy örömmel töltötte el Gyurcsány Ferencet, hogy rövid időn belül kétszer is szembe találkozott Orbán Viktorral, a jobboldal első számú szimbólumával. Egyrészt rátapintott az Fidesz ideológiájának fő tézisére, s válaszra méltatták, másrészt a világhír? magyar atomtudós, Teller Ede temetésén ő képviselte Magyarországot, és nem Orbán. 

Brókerszínház-bizottság: röhögőgörcs

Tóth Károly a bizottsági terem előtt, egyik kezében az elmaradhatatlan füstölgő cigarettájával, másikban egy mobillal adja a jelentést: "A fideszesek már itt vannak, de a meghívottak lent a kapuban vacognak, mert nem gondoskodtak nekik belépőről. Intézkedtem, Demeterék ezt is nekünk köszönhetik. Simon még nem ért ide, siessetek."  Az utolsó szóból derül ki, hogy vélhetően Wiener György szocialista alelnökkel beszélt, aki a kezdésre egy dugó miatt nem ért ide. Úgy tűnik, nincs szerencséje a bizottsággal, már az előző ülésre sem volt tökéletes az "érkezése". Éppen vizsgáztatott a Debreceni Egyetemen, kérte ugyan a fideszes elnököt, hogy ne aznap legyen ülés, de kérése teljesítetlen maradt. Az ülésen, melyet a kormánypárti oldal puccsot emlegetve hagyott ott, kilenc ellenzéki személyt hallgattak meg – köztük olyan "nagyágyúkat", mint Orbán Viktort vagy Pintér Sándor. A Fidesz egy szuszra "kimentette" politikusait a bizottságból.

A vád titokzatos tárgya

Komoly politikai botrány robbant ki október 8-a után, amikor az ügyészség kivonta a rendőrség látóköréből Rejtő E. Tibort, a K&H bankbotrány első számú gyanúsítottját. Az ügyészség törvényesnek tartja az eljárást, a rendőrség vezetői és kormánypárti politikusok viszont a mai napig érthetetlennek tartják az akciót. A napokban új magyarázat látott napvilágot Rejtő elrejtésével kapcsolatban: az ügyészségi eljárás hátterében a volt bankelnökkel kötendő vádalkut gyanítanak, aminek az lenne a lényege, hogy cserébe a kormányoldalra tett terhelő vallomásért Rejtő enyhe büntetéssel úszná meg a bűncselekményeket. A főügyész és hivatala nem kívánta kommentálni az információt. A Hetek Magyar György ügyvédet kérdezte a vádalku fogalmáról, és arról, hogy a brókerbotrányban elhíresült bankigazgató esetében szóba jöhet-e ez a megoldás. 

Lekapcsolt átvilágítás

"Alkotmányellenes volt a rendszerváltást követő kormányok tagjainak titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság létrehozásáról szóló országgyűlési határozat" – mondta ki az Alkotmánybíróság (AB) héten meghozott határozata. Az úgynevezett Mécs-bizottság – amelyet a D–209-es botrány után hoztak létre – az eddigi kormányok mindegyikében talált állambiztonsági múlttal rendelkező tagokat, ám a grémium munkáját sok kritika is érte, elsősorban a kiszivárgott információk miatt. Az AB legfőbb kifogása azonban az állandó és ideiglenes bizottságok munkáját szabályozó törvény hiánya volt.

Hit és értékek

Hamisítók az egyháztörténelemben

A Kr. u. második században egy olyan világszemlélet vált rendkívül népszerűvé és ezáltal a korabeli kereszténység egyik legnagyobb riválisává, amely szerint a mennybe jutáshoz szükséges üdvözítő erő nem a bibliai hitből, hanem bizonyos ismeretek megszerzéséből származik. Az iménti, úgynevezett gnosztikus felfogás ellen a leghatározottabban talán az az Irenaeus lépett fel, aki a század második felében Lyon püspökeként tevékenykedett. 

HÁTTÉR

Zariffa igaz története

November végén jelenik meg a Sorel-ház, A menyegző és más regényeivel nemzetközi hírnevet szerzett Salamon Pál új kötete, amely egy észak-afrikai lány, Zariffa Fortuna Saada naplója alapján készült. A kiadó és a szerző jóvoltából a Hetek olvasói már a megjelenés előtt fellapozhatnak egy részletet a könyv első fejezetéből.

Az Európai Parlament egy sóhivatal

– Hogy érzi magát ennyi fiatal között? Kovács Dávid pártelnök vagy Vona Gábor alelnök a fia is lehetne. – Nem érzem a generációs különbséget, mert sok időt töltök fiatalok között. Főállásban docens vagyok a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán. – Ön nem tartozott a Bognár László-féle pártütők közé, akik a választás után el akarták távolítani Csurka Istvánt a MIÉP éléről. Sőt, Ön egy ideig még aktívan kiállt Csurka mellett. Aztán mégis kilépett a pártból. Miért? 

Sokkoló eredmény

Nagy vihart kavart az az Európai Bizottság megbízásából készített felmérés, amelynek eredménye szerint az EU polgárainak 59 százaléka véli úgy, hogy napjainkban Izrael jelenti a legnagyobb veszélyt a világbéke számára. Az eredmény heves reakciókat váltott ki Jeruzsálemben, Európa pedig azt próbálja most bizonygatni: a felmérés nem az EU véleményét vagy álláspontját tükrözi, és nem is fogja befolyásolni annak külpolitikáját.

Monstre módosítások

Mióta László Csaba pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, záporoznak a módosító javaslatok, sőt a miniszter lemondását firtató újságcikkek. Bár a parlamentben a büdzsé vitanapjait fogyatkozó létszámú képviselő kísérte figyelemmel, az íróasztalok mögött mégis – minden bizonnyal – hangyaszorgalommal folyt a munka, hiszen a Fidesz mintegy 700 milliárd forint "érték?", 1500 módosító javaslatot nyújtott be, a többi három frakció pedig közel 200 indítványt készített. Számítások szerint, a több mint 1700 javaslat részletes megvitatása körülbelül 25 órányi, folyamatos "gombnyomogatást" jelent majd a Tisztelt Ház számára. 

Az EU házhoz jön

A kis- és középvállalkozások országos EU-felkészítő programja Pest megyében folytatja munkáját. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium november 10-én Cegléden folytatja azt az országos turnét, amely révén már számos megyében egyes szakmákra lebontva tájékoztatást adtak az uniós csatlakozással kapcsolatos kihívásokról. A vállalkozók a helyi kamarával karöltve látogathatnak el az előadásokra. 

Fehéredni fáj, de muszáj

Romániában októberben lemondott posztjáról három miniszter. Távozásuk ezúttal, legalábbis úgy tűnik, nem az eddig megszokott okok miatt történt: nem politikai csatározások, párton vagy koalíción belüli harcok áldozatai lettek, hanem személyükkel kapcsolatban korrupció és csalás gyanúja merült fel, s Románia történelmében példátlan módon – talán az Európai Unióhoz való csatlakozás jegyében – lemondásra kényszerültek.

Indul a gyorsjelentési szezon

A kedvező makrogazdasági adatok – 7,2 százalékos harmadik negyedéves GDP-növekedés Amerikában, a beszerzési menedzserindexek, valamint a fogyasztói bizalom erősödése, így világszerte emelkedtek a részvényárfolyamok. Különösen jól teljesítettek a chipgyártók, miután a félvezetők forgalma 17 százalékkal nőtt októberben az előző év azonos időszakához képest. A dollár erősödése jót tett az európai exportőr cégeknek, és jelentős javulást mutattak az autógyártók amerikai exportszámai is. 

Egy művész halálára

Október 29-én Milánóban nyolcvankét éves korában elhunyt egy művész, a huszadik század egyik legnagyobb tenorja. A sajtó szégyene és értéktorzítása, hogy az elektronikus média Madonna és valamely valóságshow sztárocskájának álproblémája között nem talált egy mondatnyi helyet, hogy közölje a hírt, és méltassa Franco Corellit, aki 1951-es debütálásától 1976-os visszavonulásáig igazi sztár volt.

Az ismert katona sírja

Magyarország a második világháború legnagyobb katonai veszteségét 1943 januárjában, a 2. magyar hadtest Don-kanyarban lezajlott összeomlása során szenvedte el. A kettőszázhétezer fős hadtest fele halt meg vagy került a Vörös Hadsereg hadifogságába. A háború után azonban a Szovjetunió alatt nem volt lehetőség a halott katonák és munkaszolgálatosok emlékét őrző katonai temető létrehozására. Csak hatvan évvel az események után, idén májusban avatták fel a Voronyezs melletti Rudkinóban a magyar fél által folyósított összegből megépített emlékhelyet, ahol tizenhétezer katona nyugszik, de a kutatások még tovább folynak.

KÁVÉSZÜNET

Digitális vagy analóg?

Általános trend a fotóiparban a digitális kamerák számának növekedése, amely a múlt évben már a legtöbb nyugati országban elérte, illetve meghaladta a hagyományos, analóg típusú gépek eladásának számát. 

Lehet, igaza van a nyúlnak

Nyuszika a húsboltban. Senki ne gondolja hogy ez egy őszi paprikás receptjének a kezdete! Szóval, az említett kisállat répatortát kér a némileg felbőszült hentestől. Sokan ismerik a viccet – igaz, vannak egy páran, akik nem értik. Itt az idő, hogy ezen a területen ledőljenek az előítéletek, a répa tortának is remek. 

Programajánló

DeForma címmel porcelánkiállítás látható az Iparművészeti Múzeumban. (VIII., Üllői út 33–37.) 

Túra - ajánló

November 8.  Túra a Pilis hegységbe, útvonal: Kiskovácsi – Dobogókő, táv: 13 km, szint: 500 m, találkozás: 9 órakor a HÉV  Batthyány téri megállójában, túravezető: Mizsaik Tibor.

Világméretűvé nőtt a doppingügy

Újabb és újabb világhír? sportolókról derül ki, hogy összefüggésbe hozhatók az amerikai atléták körében néhány hete kirobbant doppingbotránnyal. A THG-ügyben azonban már nem csak amerikaiak és nem csak atléták érintettek, így a történtek az egész sportvilágot megrendíthetik. A THG kifejlesztése jelzi: tovább fokozódik a doppinggyártó laboratóriumok és a sport tisztaságáért küzdő szervezetek harca. A témának külön aktualitást ad a jövő évi athéni olimpia is.

Komoly meló

Professzionális zsebtolvajok kiközvetítését vállalja egy belgiumi cég az üzletek biztonsági rendszerének tesztelésére. 

DUMA PLÁZA

Ketten jönnek ki az erdőből. Az egyik futva, a másik medve. (graffity)

Mussolini, a szent

Lehet, hogy Benito Mussolini belevezette Olaszországot a második világháborúba a rossz oldalon, véres gyarmati háborúk fűződnek a nevéhez, illetve törvényeket hozott az emberek faji megkülönböztetésére, ez azonban mégsem tántorítja el jelenkori csodálóit attól a morbid szokásuktól, hogy szentként tiszteljék.

A Kőkemény, a Mindent-takaró és a Pengeéles

A barlangász klub tüzes versenyzők százaival telt meg. Az ádáz kézitusák szabályosságát csíkos pulóveres játékvezetők felügyelték. Az ellenfelek vadabbnál vadabb öltözékekbe, parókákba, napszemüvegekbe öltözve néztek farkasszemet egymással, szellemesebbnél szellemesebb beszólásokkal zavarva meg a másikat, hogy az rosszkor, rossz figurát mutasson.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!