hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mussolini, a szent

2003. 11. 10.
Lehet, hogy Benito Mussolini belevezette Olaszországot a második világháborúba a rossz oldalon, véres gyarmati háborúk fűződnek a nevéhez, illetve törvényeket hozott az emberek faji megkülönböztetésére, ez azonban mégsem tántorítja el jelenkori csodálóit attól a morbid szokásuktól, hogy szentként tiszteljék.

 Egy újságíró elmondása szerint, aki a fasiszta diktátor sírjánál elhelyezett üzenetekből több ezret elolvasott, rajongói közül nagyon sokan Mussolinihez könyörögnek egészségért, szeretetért vagy pénzért, sőt még kedvenc futball csapatuk problémáit is neki tárják fel. "Ezek közül az emberek közül sokan istennek tartják Mussolinit, egy olyan szentnek, aki képes segíteni nekik a síron túlról" – mondja Roberto Zoli, aki körülbelül 2500 ilyen üzenetet gyűjtött össze egy, a közeljövőben megjelenő könyvéhez, amelynek az Írtam Mussolininak címet adta. Az író először azokat a kéréseket olvasta el, amelyeket 1957 és 1961 között helyeztek el Mussolini családi sírjánál, majd pedig az 1997 és 2001 között íródottakat vizsgálta meg. A két időszak üzenetei között éles különbségekre bukkant. "Az első időszak látogatói vagy hűséget esküsznek a Ducenak vagy bosszút fogadnak a nevében" – nyilatkozta Zoli. Mussolini vasököllel uralkodott Olaszországban 1922 és 1943 között. Vezetésével Olaszország csatlakozott a vereségre ítélt náci diadalmenethez, az 1938-ban bevezetett antiszemita törvényekkel pedig 5910 olasz zsidó halálára mondott igent a náci megsemmisítő táborokban. Évtizedekkel később azonban, amikor már a diktátor rémtettei a feledés homályába merültek, egy újjáéledő lelkesedés tapasztalható a személyével kapcsolatban. Az elmúlt tíz évben több tízezer látogató zarándokolt el végső nyugvóhelyéhez. Zoli véleménye szerint ezek a mostani imatípusú üzenetek annak a jelei, hogy sok látogató Mussolinit nem politikai vezetőnek tekinti, hanem egy folklorisztikus személynek – noha a politika ugyanúgy tetten érhető az üzenetekben. A Nemzeti Szövetség elnevezés? párt egyik elégedetlen támogatója, aki tagja annak a jelenleg kormányzó koalíciónak, amely gyökereit a fasizmusból eredezteti, és egyértelműen a politikai élet középpontja felé tör, például ilyen kéréssel fordult a diktátorhoz: "Duce, küldj (Gianfranco Fini miniszterelnök-helyettesnek és a Nemzeti Szövetség vezetőjének) a mennyből inspiratív ötleteket, mivel kezd meggyengülni" – szól a látogató kérése Mussolini kriptájában. Kérdés csak az, hogy kérése meghallgatásra talál-e. (Meleg Viktória - Reuters)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!