hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Monstre módosítások
Költségvetési polémiák

2003. 11. 10.
Mióta László Csaba pénzügyminiszter benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét, záporoznak a módosító javaslatok, sőt a miniszter lemondását firtató újságcikkek. Bár a parlamentben a büdzsé vitanapjait fogyatkozó létszámú képviselő kísérte figyelemmel, az íróasztalok mögött mégis – minden bizonnyal – hangyaszorgalommal folyt a munka, hiszen a Fidesz mintegy 700 milliárd forint "érték?", 1500 módosító javaslatot nyújtott be, a többi három frakció pedig közel 200 indítványt készített. Számítások szerint, a több mint 1700 javaslat részletes megvitatása körülbelül 25 órányi, folyamatos "gombnyomogatást" jelent majd a Tisztelt Ház számára. 



László Csaba pénzügyminiszter. Ki nevet a végén? Fotó: mti

"Az ellenzék számára megfelelő költségvetést készíteni lehetetlen, de még a kormánypárt számára is nehéz" – magyarázta lapunknak Szabó Lajos, az MSZP költségvetési munkacsoportjának vezetője a módosító javaslatok feltűnően nagy számát. "A tervezetekben általában minden adó túl sok, és minden támogatás túl kevés" Az MSZP parlamenti frakciója a saját módosításai között is kiemelkedően fontosnak tartja az önkormányzatoknak szánt pénzösszegek megemelését, a fogyatékkal élők helyzetének javítását, a villamos energia megemelkedett áfatartalmának kompenzálását, illetve a táppénz megőrzését. 

A meglepően terjedelmes Fidesz-javaslatok kapcsán Szabó megjegyezte, az MSZP-s és ellenzéki indítványok leginkább a felhasználandó források területén
térnek el, és nem a megvalósítandó célban. Több Fidesz-javaslat azonban szakmailag teljesen megalapozatlannak bizonyult. Szerettük volna megszólaltatni a Fidesz vezető gazdaságpolitikusait is a módosító javaslataikról, de nem óhajtottak élni a lehetőséggel.

Font Sándor, az MDF gazdasági szakértője a Heteknek elmondta, a költségvetés megtervezésekor a kormány érthetetlen módon elfelejtkezett a kis- és középvállalkozókról. Az elmúlt éveket összehasonlítva ugyanis csökken az éves támogatásuk. Font kihangsúlyozta továbbá az önkormányzatok magasabb szint? támogatásának szükségességét, de a költségvetés legkritikusabb pontjának a mezőgazdaságot tartja, ahol számszerűen 14 százalékkal csökken az állami hozzájárulás. Több MDF-es indítvány foglalkozik az egészségügy kérdéseivel, illetve a tudás alapú társadalom kiemelt támogatásának igényével. 

Morzsákból kenyeret 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!