hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sziklaszilárd Sevarnadze
Választások Grúziában

2003. 11. 10.
A vasárnapi parlamenti választások óta folyamatosak a tüntetések Grúziában. Az előzetes eredmények szerint Eduard Sevarnadze jelenlegi elnök pártja nyerte a voksolást, azonban a különböző ellenzéki pártok összesen mintegy 70 százalékát szerezték meg a szavazatoknak.  A harminc éve hatalmon lévő elnök uralma a vége felé közeledik, az ország gazdasága pedig komoly gondokkal küszködik.

Nehéz politikai váltás időszakát éli a napokban Grúzia. A vasárnap lezajlott parlamenti választások minden bizonnyal a "Sevarnadze utáni" időszak nyitányának tekinthetők, mivel az elnök 2005-ben lejáró mandátumáig már nem lesznek választások Grúziában (az alkotmány szerint az elnök két letöltött ciklus után nem jelöltetheti magát újra). A szavazatszámlálás előzetes eredményei szerint a jelenlegi elnököt támogató "Új Grúziáért" párt szerezte meg a legtöbb szavazatot, ez azonban szám szerint csak 24,3 százalékot jelent, míg az ellenzéki pártok fogják adni együtt az új parlament többségét. 

A választásokat követően az ellenzék az utcákra vonult, követelve, hogy az elnök ismerje el a választásokon elszenvedett vereségét, és mondjon le. Az ellenzék választási csalással vádolja a jelenleg – még – hatalmon lévő vezetést. A nyugatorientált, generációváltást képviselő ellenzék fiatal vezére, a 35 éves Mihail Szakasvili tiltakozó akciók szervezésére szólította fel a lakosságot. Bár a tüntetések során nem történt komolyabb incidens, Sevarnadze elnök a választások másnapján riadókészültséget rendelt el a rendfenntartó erőknél. A lemondásra felszólított elnök a nemzeti televíziócsatornán kedd este kijelentette: nem fél a fenyegetésektől. A hatóságok elleni erőszakra való felszólítás azonban mindenkinek sokba kerülhet, tette hozzá nyilatkozatához.

Grúzia jövője szempontjából az egyik legnagyobb kihívás továbbra is a BTC olajvezeték megépítése marad, amely a Kaszpi-tengeri olajmezőket kötné össze a törökországi Ceyhan olajkikötővel. A fiatal államról azonban Moszkva nem akar lemondani. Korábbi pozícióinak
visszaszerzésére például az orosz villamosenergia-ipari monopólium jelentős piaci pozíciókat szerzett a grúz energiaiparban. Azonban Washington sem tétlenkedett. Az utóbbi évtized során jelentős pénzügyi
hiánnyal küszködő ország az egyik kiemelt címzettje volt a korábbi szovjet államokba áramló amerikai segélyeknek – amely döntésben viszont jelentős szerepet játszott Sevarnadze személye is (ő volt James Baker volt amerikai külügyminiszter tárgyalópartnere a hidegháború lezárása során). Az Egyesült Államok nem vonul ki az országból – állította Alexandre Rondeli külpolitikai tanácsadó. "Katonai támogatásuk tovább folytatódik" – utalt a grúz hadseregnek speciális amerikai erők bevonásával mintegy egy éve folyó kiképzésére. Rondeli véleménye szerint az Egyesült Államok számára nem annyira Sevarnadze személye, mint inkább maga az állam, Grúzia támogatása fontos.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!