hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 08. 19. (IX/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Lövések és könnyek

Lövöldöző izraeli telepes, önmagát felgyújtó asszony, tehetetlen kétségbeesésében házát betontörő kalapáccsal szétverő családapa. Zokogó kitelepülők és szemüket törölgető kilakoltatók. A tragédiák és megrázó jelenetek ellenére lapzártánkkor, a kitelepítési hadművelet harmadik napján az izraeli hadsereg vezetői optimisták: a tervezettnél jóval gyorsabban, akár már a jövő hétre befejeződhet a Gázai övezetből a civil lakosság kiköltöztetése.

Nincs alku Iránnal

Interjú Tom Lantos amerikai kongresszusi képviselővel, a külügyi bizottság rangidős demokrata tagjával.

Iraki huzavona

Az iraki alkotmányozóknak nem sikerült megegyezésre jutniuk, így az alapszerződés megfogalmazásának határidejét az utolsó pillanatban egy héttel meghosszabbították. A tét nem kevés: ha az új határidőre sem sikerül a feleknek dűlőre jutni, akkor fel kell oszlatni a parlamentet és új választásokat kell tartani. Az iraki kormány és a Fehér Ház azonban szeretné, ha maradna az eredeti menetrend, vagyis október 15-én népszavazásra bocsáthatnák az alkotmánytervezetet, és december 15-én megtarthatnák az új választásokat. Miközben egyre nagyobb várakozás veszi körül az egykori iraki diktátor, Szaddám Huszein készülődő perét, a muszlim lázadók tovább folytatják a civil lakosság elleni tömegterrort.

Vírusexport Európába

Oroszország európai területeit is elérte a madárinfluenza emberre is veszélyes alfaja. Bár egyelőre csak vad- és házi madarakat pusztít, már emberi megbetegedésekről is érkeztek gyanús jelentések. 

Lövések és könnyek

"Ma Gáza, holnap Jeruzsálem, ha Isten is úgy akarja – jelentette ki Mahmúd Abbász palesztin elnök a gázai tengerparton rendezett, Győzelem és szabadság ünnepének nevezett gyűlésen. – Ma megkezdjük a menetelést a szabadság felé. Holnap Dzsenin lesz soron, azután Jeruzsálem" – mondta Abbász, a mozgalmi nevét (Abu Mázen) skandáló lelkes tömeg előtt.

Belföld

Szennyes üzlet

Bár felmérhetetlen károkat okoznak a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos környezetszennyezések, Magyarországon mégis alig több, mint egytucatnyi eljárás indult ilyen jelleg? ügyekben. Az extraprofit érdekében sok nagyvállalat inkább kijátssza a szabályokat, ugyanis a pénzbírság kifizetése jobban megéri, mint a veszélyes hulladékok szabályszer? ártalmatlanítása.

Etikai kódex a multiknak

Az agrárminiszter hadat üzent a fekete és a silány minőség? élelmiszereket forgalmazó cégeknek. Az összehangolt ellenőrzésekkel jelentős mennyiség? "nem kívánatos termék" tűnne el az áruházak polcairól. A miniszter lapunknak úgy nyilatkozott: célja, hogy felvilágosítsa a multikat arról, mi a rend Magyarországon.

TV-ből is megárt a sok

Új televíziók startolása várható a magyar médiapiacon: a gazdasági jelleg? EchoTV mellett a StoryTV nev? bulvártelevízió kezd hamarosan sugározni. Szakemberek szerint a "szakosodott" televíziók, valamint a digitális műsorszórás bevezetésével megnyíló lehetőségek alapvetően fogják átformálni a médiapiacot.

Al-Dzsazíra filmszínház

Új pártok Magyarországon címmel készített riportfilmet az al-Dzsazíra arab hírtelevízió. A múlt pénteken lejátszott egyórás felvételeken azonban csak radikális mozgalmak, a Magyar Jövő Csoport, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom, a Vér és Becsület, a Hun Szövetség, illetve a Magyar Igazság és Élet Pártja ifjúsági tagozatának képviselői szólalnak meg – értesült a Népszabadság lapzártánkig meg nem nevezett forrásokból. A riportfilmben Bácsfi Diána, a Magyar Jövő Csoport vezetője szerepel a legtöbbet, aki a híradások szerint Hitler és Szálasi elképzeléseit éltette. A többi megszólaló – akik nevét nem tüntették fel – között akadt, aki arról beszélt, hogy "a zsidó lobbi káros tevékenysége érezhető az egész társadalomban".

Közéleti kameraláz

A parlamenti pártok vezető politikusai szerint megrendítheti az igazságszolgáltatásba vetett társadalmi bizalmat a Kulcsár Attila kihallgatásáról az MTV-ben bemutatott videofelvétel. Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese úgy nyilatkozott: nem jó az, ha a társadalomban azt hiszik, hogy egy igazságszolgáltatási szerv politikai kötődésekkel rendelkezik. A politikus a nyilvánosságra került felvételek alapján indokoltnak nevezte az MSZP-frakciónak a kihallgatás kapcsán a legfőbb ügyésznek címzett, írásbeli választ igénylő kérdéseit.

Az adósság nem kell

Nem vállalná át a Malév tartozásait az ÁPV Rt. által vevőjelöltként kiválasztott cég a Fidesz szerint. Az állítást alátámasztotta Kuncze Gábor is, aki szerint egyetlen pályázó sem biztosított megfelelő garanciát, ezért eredménytelennek kellene nyilvánítani a pályázatokat. Wintermantel Zsolt fideszes képviselő elmondta, hogy egy birtokába került dokumentum alapján az Air Bridge ajánlatában az szerepel, hogy egy év alatt hétszáz embert bocsátana el, ráadásul az alacsony vételár okaként megjelölt 30 milliárdos hitelátvállalás sem valósulna meg. (Hetek)

MÁV kontra MTV

Bírósághoz fordul a MÁV az MTV Szólás szabadsága cím? – augusztus 7-ei és 14-ei –, a motorvonattenderről szóló műsorai miatt. A vasúttársaság közleményében az írta, hogy a műsorban elhangzottak "a MÁV Rt. álláspontja szerint alapot adtak a vasúttársaság hitelrontására, döntése helyességének megkérdőjelezésére". Úgy vélik: "műsoraiban Friderikusz Sándor nélkülözte a médiatörvényben megfogalmazott és a közszolgálati televíziótól más esetekben megszokott, objektív tájékoztatást, és a műsorvezetői szerepkörtől eltérően a riportalany helyett vont le következtetést." (Index)

Esős nyárvége

Ritka az ilyen csapadékos augusztus, de nem példa nélküli – állítja lapunknak Kánai Gábor.  A meteorológus úgy véli: az időjárásban igazán az a rendkívüli, hogy néhány év leforgása alatt most másodszor van ilyen csapadékos augusztusunk. Mádon ismét nagy felhőszakadás volt, fél óra alatt 50-60 milliméter csapadék hullott, de a helyzet ezúttal nem olyan súlyos, mint májusban, az egy halálos áldozatot követelő esőzéskor. Augusztus 15-én Egerbe és Hajdúszoboszlóra is elért a zivatar: az egy óráig tartó özönvíz több pincét is elöntött, a tűzoltókat több tucat helyre riasztották. Az ezt követő napokban 6 megyét érintett súlyosabban az eső, a tűzoltóság 36 óra alatt mintegy 700 riasztást kapott. Kritikus a helyzet Borsodban, ahol az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjének közlése szerint összesen mintegy 220-230 lakóépületet veszélyeztet a víz, emiatt több helyütt is ki kellett költöztetni a lakosokat. Somogy megyében szerda délután volt ítéletidő: az utcákat, pincéket elöntő víz miatt a Balaton környéki települések lakosai mintegy 70 alkalommal riasztották a hatóságokat. (H. J.)

Perel Keller László.

Az egykori közpénzügyi államtitkár a fővárosi főügyészség helyettes vezetőjét rágalmazás, a Legfőbb Ügyészséget pedig jó hírneve megsértése miatt pereli be. A politikus elmondása alapján mentelmi jogának fenntartása mellett egy négy hónapos eljárás eredményeként az ügyészség olyan vádiratot fogalmazott meg ellene, amelyben bűncselekmény elkövetésével vádolták, becsületsértő állításokat fogalmaztak meg ellene és rágalmazták. 

Hit és értékek

Különbúcsút hirdetett a pápa

Gigantikus előkészületek után szerdán több százezer zarándok részvételével vette kezdetét a katolikus fiatalok Kölnben tartott világtalálkozója. A rendezvénysorozatba a rákövetkező napon bekapcsolódó XVI. Benedek első külföldi útja lesz a németországi zarándoklat, amelynek deklarált célja, hogy a fiatalok segítségével friss hitet öntsön a hitehagyott kontinensbe. Az ifjúság tömeges részvételét a Szentszék a bűnbocsánati búcsú hagyományának felelevenítésével is ösztökélni próbálja, jóllehet ugyanott négy évszázada ennek bírálatából bontakozott ki a lutheri reformáció.

Politikai vita Dávid palotája felett

Mint arról a Hetek múlt heti száma beszámolt, Jeruzsálemben augusztus elején egy régész szakértőkből álló kutatócsoport bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megtalálták a 3000 évvel ezelőtt élt uralkodó, Dávid király egykori palotájának a maradványait. (Dávid király palotája. Hetek, 2005. augusztus 12.) A felfedezés hírére nem csak a szakemberek kapták fel a fejüket: alig néhány nappal később egy vezető palesztin archeológus a The New York Times hasábjain visszautasította azt, hogy a jeruzsálemi leleteket összefüggésbe hozzák a bibliai leírással.

HÁTTÉR

Eltitkolt zuhanások

Az utóbbi napokban szinte mindennap egy-egy repülőgép-szerencsétlenség sokkolta a közvéleményt. A horvátországi, görögországi és venezuelai esetekben az a közös, hogy az idő múltával egyre több kérdés merül fel a szerencsétlenségekkel kapcsolatosan. Múlt hét pénteken nyolc kisgép szállt fel a Kaposvár melletti repülőtérről, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A nyolcgépes kötelékből két repülő egyelőre ismeretlen körülmények között lezuhant. A szerencsétlenségben négyen vesztették életüket. Mivel mindkét gép a délszláv háborúban elaknásított területre zuhant, ezért a horvát hatóságok lezárták a környéket – még a közelben nyaraló magyar kormányfőt sem engedték a helyszínre. 

Vaslady kontra Hazárdjátékos

Egy hónap múlva, szeptember 18-án az előrehozott németországi választások alapkérdése, hogy a németek vállalják-e a fájdalmas gazdasági reformokat a jövő érdekében, vagy inkább továbbra is az egyre tökéletlenebbül működő szociális piacgazdaság keltette illúziót választják. A tét tehát nem kevés, annál is inkább, mert a választási eredmények nagymértékben meghatározhatják majd az Európai Unió jövőjét is. Az elmúlt hetekben a Time címlapján egyszerűen "hazárdjátékos"-nak nevezett Gerhard Schröder kancellár javított a közvélemény-kutatások szerint, ám a választás fő esélyese továbbra is a német ellenzék kancellárjelöltje, a német Vasladynek is titulált Angela Merkel. Azt azonban sokan ma sem értik Németországban, hogyan lett egy protestáns, elvált, második férjével élő, gyermektelen nő, aki mindennek tetejébe még "ossi" (azaz keletnémet), a konzervatív kereszténydemokraták első embere.

Kísértetjárat Ciprusról

A múlt heti horvátországi kisrepülőgép-katasztrófákat követően két utasszállító gép szenvedett szerencsétlenséget. Vasárnap délelőtt a Helios Airways Boeing 737-es gépe Athéntől negyven kilométerre zuhant le, kedden pedig a kolumbiai West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú gépe zuhant le Venezuelában, Caracastól 836 kilométerre. Az első feltételezések szerint a ciprusi gép tragédiáját az elszökő oxigén, a kolumbiai gép tragédiáját pedig a hajtóm? leállása okozta. 

Félbemaradt fotóalbum

Pénteken délután a Kaposvár melletti Kaposújlakról nyolc kis magánrepülőgép szállt föl, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A húszfős baráti társaság a költői Barc-szigetén szerette volna tölteni a hétvégét. A katasztrófa Belgrádtól száznegyven kilométerre kezdődött.

Vita az olajárakról

A héten ismét 5 forinttal drágult a benzin litere – egyik napról a másikra. Bár már hetek óta érvényben van a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) rendelete, amely előírja a benzinkutak számára az árak kötelező feltüntetését, ennek ellenére a meglepetés ereje most sem maradt el. Miután a nyersolaj hordónkénti ára a napokban átlépte – a lélektani határként számon tartott – 65 dolláros értéket, így már a Mol Rt. vezető közgazdásza, Varró László is könnyen elképzelhetőnek tartja, hogy a 95-ös benzin ára 300 forint fölé emelkedjen a közel-jövőben. 

Járai 15 pontja

Járai Zsigmond jegybankelnök is belépett a reformokat sürgetők táborába. A Világgazdaság cím? lapban megjelentetett írásában kifejtette azokat a nélkülözhetetlen lépéseket, melyek szükségesek a versenyképességünk javításához. A volt pénzügyminiszter helyenként meglepő kijelentései nem arattak osztatlan sikert a közgazdász szakma részéről.

Startvonalon az ekhós szekér

Még meg sem született a törvényjavaslat, máris heves kritikák célpontja a kormány új adótervezete, az ekho. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás koncepciója a kormány szerint megszünteti a régóta húzódó kényszervállalkozók gondjait, míg a Fidesz egyenesen alkotmányellenesnek tartja, és kész megtámadni a törvényt az alkotmánybíróság előtt. 

Terrorpénzek a New York-i tőzsdén

Mára már jól kimutatható, milyen károkat okoz a világgazdaság egészére nézve a terrorfenyegetettség. A négy évvel ezelőtti szeptember 11-ei terrortámadás óta New York és London, a világ legnagyobb pénzügyi központjai is célpontok, ahol súlyos dollármilliárdokat emésztenek fel a biztonsági intézkedések. A pénz azonban mintha elhomályosítaná a fenyegetettségtudatot, az éberséget, a napokban ugyanis kiderült, hogy hatalmas haszonnal forog a New York-i tőzsdén a WorldSpace rádiókonszern, amelynek tulajdonosai között Oszama bin Laden sógora és több más terrorgyanús szaúd-arábiai üzletember is található.

Megolajozott piacok és korrekciók

A BÉT-re az elmúlt héten gyenge korrekciók sora volt jellemző. A BUX pénteken a múlt keddihez képest közel 900 ponttal alacsonyabban, azaz 20 179 ponton zárt. A következő hét azonban elhozta a fellendülést: kedden már kevesebb mint 200 pontos elmaradásban volt az egy héttel korábbi záróárához képest. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!