hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Politikai vita Dávid palotája felett

2005. 08. 23.
Mint arról a Hetek múlt heti száma beszámolt, Jeruzsálemben augusztus elején egy régész szakértőkből álló kutatócsoport bejelentette, hogy nagy valószínűséggel megtalálták a 3000 évvel ezelőtt élt uralkodó, Dávid király egykori palotájának a maradványait. (Dávid király palotája. Hetek, 2005. augusztus 12.) A felfedezés hírére nem csak a szakemberek kapták fel a fejüket: alig néhány nappal később egy vezető palesztin archeológus a The New York Times hasábjain visszautasította azt, hogy a jeruzsálemi leleteket összefüggésbe hozzák a bibliai leírással.

Hani Nur el-Din, az Al Kudsz Egyetem régészprofesszora szerint az úgynevezett "bibliai
archeológia nem más, mint az izraeliek törekvése arra, hogy a történelmi bizonyítékokat összefüggésbe hozzák a
bibliai szövegekkel". Jeruzsálem zsidó gyökereinek a kutatása a professzor szerint csak egy olyan mítoszt hivatott erősíteni, amelynek a célja az elnyomás és a megszállás történelmi igazolása. El-Din a The New York Timesnak elmondta: a bibliai leírás Dávid királyról "az i. e. 10. századból származó fikció. Bármit találnak az izraeliek, össze akarják kapcsolni a Bibliával. Találnak egy gombot, és azt állítják róla, hogy az egész kabát a kezükben van".

A jeruzsálemi Templom-hegytől déli irányban, két völgy találkozásánál fekvő Ir David (Dávid városa) elnevezés? területről az izraeli régészek azt állítják, hogy ezen a helyen állt az ősi
Jeruzsálem, amelyet Dávid király foglalt el a kananita jebuzeusoktól háromezer éve. Az 1986-ban indult és az elmúlt években felgyorsult régészeti feltárásokat magánerőből finanszírozza egy kutatási és oktatási céllal létrejött alapítvány. Az amerikai lap információi szerint a mostani ásatás mintegy ötszáz-ezer dollárba került, amelynek nagy részét egy New Yorkban élő befektetési bankár adományából fedezték. Az elmúlt években több nagy jelentőség? leletre bukkantak a területen, legutóbb például az Ó- és az Újszövetségben egyaránt megemlített Siloám-tóhoz vezető monumentális lépcsősort hozták felszínre.
(Az Éden városa. Hetek, 2004. október 15.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!