hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Eltitkolt zuhanások
Horvátország, Görögország, Venezuela

2005. 08. 23.
Az utóbbi napokban szinte mindennap egy-egy repülőgép-szerencsétlenség sokkolta a közvéleményt. A horvátországi, görögországi és venezuelai esetekben az a közös, hogy az idő múltával egyre több kérdés merül fel a szerencsétlenségekkel kapcsolatosan. Múlt hét pénteken nyolc kisgép szállt fel a Kaposvár melletti repülőtérről, hogy Horvátország felé vegye az irányt. A nyolcgépes kötelékből két repülő egyelőre ismeretlen körülmények között lezuhant. A szerencsétlenségben négyen vesztették életüket. Mivel mindkét gép a délszláv háborúban elaknásított területre zuhant, ezért a horvát hatóságok lezárták a környéket – még a közelben nyaraló magyar kormányfőt sem engedték a helyszínre. A görögországi Marathon mellett lezuhant ciprusi gép maradványai. 121 néma áldozat Fotó: Reuters

Vasárnap délelőtt a Helios Airways Boeing 737-es gépe zuhant le – 121 emberrel a fedélzetén – a görög fővárostól mintegy negyven kilométernyire, kedden pedig a kolumbiai West Caribbean légitársaság MD-80-as típusú gépe zuhant le Venezuelában. A hatóságok a Helios tragédiájával kapcsolatosan már a legelején kizárták a terrortámadás lehetőségét. A szakemberek először azt feltételezték, hogy a légkondicionáló rendszer meghibásodása miatt az utasok a nagy magasságban megfagytak, és a becsapódás pillanatában már halottak voltak. Egyesek szerint azonban a görög légierő vadászgépei lőtték le az utasszállítót. Ezt a feltételezést támasztja alá, hogy a görög hatóságok beismerték: az F-16-osok lelőtték volna a gépet, ha lakott terület felé vette volna az irányt. 

A kolumbiai utasszállító fedélzetén 160-an utaztak – a zuhanást senki nem élte túl. A tragédia okáról még folynak a találgatások. A vizsgálatok eddigi eredményei alapján úgy tűnik, hogy egyszerűen leálltak a hajtóművek. 

További cikkeink a témában:

Ellentmondásos vélemények a légikatasztrófa körülményeiről


Kísértetjárat Ciprusról

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!