hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2005. 10. 07. (IX/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bali, a horrorsziget

A héten újra egy közkedvelt turistaparadicsom vált tragédia helyszínévé: ezúttal nem természeti katasztrófa, hanem a terrorizmus sújtott le a vakációzókra. Jóllehet Bali szigetén 2002 októberében már történt egy súlyos merénylet, amely akkor 202 ember életét követelte, a súlyos károkat szenvedett helyi turistaipar azóta újra megerősödött, és sokan azt hitték, Balit nem érheti újra baj.

Drezda üzent Németországnak

A jobboldal szimbolikus győzelmet aratott a németországi általános választások utolsó körzetében, Drezdában megtartott voksoláson. Tovább folynak a két párt közötti nagykoalíciós egyeztetések, amelyekben jelentős fejlemény, hogy Schröder kijelentette: "pártja vezetésének döntését fogja elfogadni" kancellári jelöltségéről történő esetleges visszalépése ügyében.

Bush újabb bírójelöltje

Néhány nappal azt követően, hogy John Robertset beiktatták mint a Legfelsőbb Bíróság új elnökét, George Bush amerikai elnök újabb jelölttel állhatott elő. Ezúttal jogtanácsosát, Harriet Mierst jelölte a legfelsőbb bírósági posztra a nyugdíjba vonuló Sandra Day O\'Connor helyett. Bár Miers köztudottan kiváló jogász, bíróként még sosem dolgozott, így republikánusok és demokraták számára egyaránt kérdés, vajon milyen látásmód alapján értelmezi az alkotmányjogot. A kongresszus többsége tartózkodva fogadta a hatvanéves jogtanácsos jelölését. 

Ki a szeretett vezér utódja?

Kim Dzsong Il három fia egyenlő eséllyel pályázhat az emberek millióit fenyegető éhhalál mellett is rendületlenül atomfegyverkező Észak-Korea vezető posztjára. Phenjanban várhatóan még októberben bejelentik, hogy ki lesz  Kim Dzsong Il vezető utóda – adta hírül az orosz Itar-Tass hírügynökség egy orosz diplomáciai forrásra hivatkozva.

Holland hármas

Egy férfi és két nő közötti házasságkötésre került sor Hollandiában – így Hollandia lett az első hely, ahol hivatalosan háromtagú élettársi kapcsolatot engedélyeztek. A Brussels Journal tudósítása szerint a 46 éves Victor de Bruijn feleségével együtt az interneten keresztül ismerkedett meg a másik nővel, aki férjezett volt, de elhagyta párját és összeköltözött a házaspárral. A három fél a múlt héten lépett frigyre a holland hatóságok előtt. A férfi nyilatkozatában elmondta: úgy gondolja, ez egy teljesen átlagos házasság – mivel mindkét nőt szereti, ezért mind a kettőt feleségül veszi. Elmondása szerint nincs féltékenység a két nő között, mivel mindketten biszexuálisak. Magáról azonban megjegyezte, hogy heteroszexuális, és leszögezte, hogy a házassággal járó kötelezettségeiket mindhárman komolyan fogják venni. Hollandia volt az első a világon az azonos neműek közötti párkapcsolatok elismerésében, 2001-től pedig a házasságkötés és az örökbefogadás is engedélyezetté vált az országban az azonos nem? párok számára.

Vád alatt a republikánus vezető

Büntetőeljárás indult az amerikai képviselőház republikánus többségének vezetője, Tom Delay ellen. Egy demokrata párti texasi ügyész, Ronnie Earl emelt vádat a politikus ellen azzal az indokkal, hogy Delay a Republikánus Nemzeti Bizottságon keresztül törvénytelen vállalati pénzadományok tisztára mosásában, és a pénzek texasi politikusokhoz való továbbításában segédkezett. 

Ramadán és dzsihád

A héten megkezdődött a muzulmán világ szent hónapja, a ramadán. A muzulmán naptár kilencedik hónapjaként beköszöntő ramadán akkor kezdődik, amikor feltűnik az újhold sarlója. Míg tavaly az egyes arab-mohamedán országokban különböző időpontokban kezdődött a ramadán, idén csaknem mindenhol ugyanakkor kezdik meg az ünneplést.

Belföld

Koporsószög az ügynöktörvénybe

Az egykori állambiztonsági szolgálatok volt munkatársai nem kis megkönnyebbüléssel vették tudomásul, hogy a héten az Alkotmánybíróság (AB) az alaptörvénybe ütközőnek mondta ki az ügynöktörvény módosítását. Számos történészt és politikust lesújtott a határozat, Péterfalvi Attila adatvédelmi ombudsman ugyanakkor úgy véli: a testület döntése őt igazolja.

Fejreállt viszonyok

Mintha megfordultak volna a politikai pólusok ezen a héten: Orbán Viktort és a Fideszt épp a jobboldalról érte számtalan kritika, miközben Gyurcsány Ferenc több alkalommal is jónak, örömtelinek nevezte Orbán álláspontját.

Támad a papagájkór

Az elmúlt hónapokban közel negyven embert vizsgáltak meg papagájkór gyanújával a békéscsabai baromfi-feldolgozó munkatársai közül. A napokban azonban – mint arról a napi sajtó beszámolt – a deszki szanatórium gondozottjai közül elhunyt egy atípusos tüdőgyulladásban szenvedő férfi, akit valószínűleg szintén ez a baktérium fertőzött meg. 

Jobbik és a MIÉP karöltve

Valószínűleg együtt indul a jövő évi választásokon a Jobbik és a MIÉP – számolt be a hirszerzo.hu.  A két radikális párt az elmúlt években meglehetősen feszült viszonyban volt egymással, ám tekintettel "a nemzeti kérdések rossz megoldásában egyfelé mutató parlamenti pártok feletti markáns kontroll hiányára", most erőik egyesítésére készülnek. A parlamentbe a legfrissebb közvélemény-kutatási adatok alapján az esetleges együttes indulás esetén sem kerülnének be: a két párt összesen a szavazatok 2-3,5 százalékára számíthat. (hirszerzo.hu)

Belekeveredett a kémügybe Révész Máriusz, a Fidesz szóvivője.

"Bulvárlap kérdezi, adtál-e tanácsot kémügyben. Én tényleg nem emlékszem. Üdv. Szatmári." Ezt az SMS-t kapta a szóvivő, mikor a "Mucuska-botrány" kirobbanásakor telefonon beszélt az RMDSZ budapesti irodavezetőjével. A Népszava hétfői írása szerint Révész telefonon állítólag azt mondta Szatmárinak: a Fidesznek jó az, ami történik, hiszen a kormány két tagja (Magyar Bálint oktatási és Hiller István akkori kulturális miniszter) is érintett az ügyben.

MDF: szeletelésre várva?

"A Fidesz szét akar szedni minket" – állítja Csapody Miklós MDF-es országgyűlési képviselő. Az általa Orbán-doktrínának nevezett folyamat részeként értelmezi, hogy a nagyobbik ellenzéki párt több fórumos politikust is megkeresett azzal az ajánlattal, hogy jövőre Fidesz-színekben induljanak a választásokon. Debreczeni József politológus szerint a Fidesz a korábban bevált technikát alkalmazza az MDF beolvasztására: viszálykeltés és az egzisztenciális nyomás kihasználása. 

Kisebb parlamentet szeretne az SZDSZ

A kormányzati szervezet túl nagy, túl nehézkes, egyszerre pazarló és forráshiánnyal küszködő, és torzítja a túlpolitizáltság is – véli Sárközy Tamás professzor. Ehelyett szerinte jobb lenne a kiegyensúlyozott, nyugodt, skandináv utat követni a harsány, populista politizálás helyett. A Miniszterelnöki Hivatal kormánybiztosa a Világgazdaságnak adott interjújában elmondta: az államszervezet nagyságának indokoltságát objektíven mérni nem lehet, ám a viszonylag alacsony hatékonyság igazi mércéje a kormányzati szervezettel szemben megmutatkozó elégedetlenség.

Per indulhat Havas iskolája ellen.

Több diák ugyanis sérelmezi, hogy a Szegedi Tudományegyetem kihelyezett karaként működő Budapest Média Intézetben (BMI) az államilag finanszírozott helyekre felvett diákoktól is pénzt kérnek – nem is keveset. A félévente százezer forintot is meghaladó "tandíjat" egy cég nevére kell a hallgatóknak befizetni, melyben az iskola igazgatója, Havas Henrik többségi befolyással bír. Szabó Gábor, az SZTE rektora kategorikusan visszautasít minden olyan, a sajtóban megjelent tényállítást, amely szerint ő vagy elődje, az intézmény rektoraként juttatást kapott volna ezekből a pénzekből. Aáry Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa felkérte az iskola vezetését, hogy állapítsa meg: jogosan kötelezték-e a tanulókat az említett összeg befizetésére. Aáry elmondta: felszólította az egyetem vezetését, hogy szüntessék meg a fizetési kötelezettséget, valamint térítsék vissza az eddig jogtalanul beszedett összeget. Az SZTE szerint helyesen járt el az intézmény, mikor pénzt kért a pluszszolgáltatásokért, amiket a BMI nyújt.

Felmentések az ATV-nél

 "A Magyar ATV vezetősége szakmai munkájuk elismerése mellett dr. Székely Ferenc programigazgatót, illetve Gyenes András főszerkesztőt a munkavégzés alól a mai napon felmentette" – áll Bohács Zoltán elnök-vezérigazgató október 3-ai közleményében. A televízió szakmai irányításával a vezetőség műsorokért felelős vezérigazgató-helyettesként Szabó Stein Imrét bízta meg. (MTI)

Hit és értékek

Üzenet Jeremiás korából

A zsidó óév utolsó és az újév első szenzációs régészeti híre volt az a bejelentés, mely szerint izraeli régészek magáról a Templomhegyről származó héber pecsétlenyomatot találtak. Meglepő a hír, hiszen a téma iránt érdeklődők jól tudják: a jeruzsálemi Templomhegyen (arabul Harám as-Saríf) mindmáig tilos a régészeti kutatás. A lelet felfedezésének szokatlan körülményeiről telefonon kértünk interjút Gabriel Barkaytól, a Tel-Aviv-i Bar Ilan Egyetem magyarországi születés? professzorától.

HÁTTÉR

Orvosság vagy áfium?

Hosszú politikai huzavona ért véget a hét elején Brüsszelben. A népszavazások kudarcait és az alkotmánytervezet bukását még ki sem heverő Európai Unió újabb válsággal nézett szembe, amikor úgy tűnt, hogy a török csatlakozást kategorikusan ellenző Ausztria és az Európai Unió küszöbén negyven éve toporgó Törökország között áthidalhatatlanok az ellentétek. Végül Ausztria engedett – a londoni Times tudósítója szerint Wolfgang Schüssel kancellár pontosan addig tartott ki a vétója mellett, amíg odahaza be nem fejeződtek a kormánykoalíció számára fontos tartományi választások. Az unió tagállamai közül Ausztriában a legalacsonyabb a török belépést támogatók aránya, tíz emberből csupán egy látná szívesen Ankara tagságát, és az összeurópai átlag sem sokkal jobb, alig 36 százalék. (Érdekes módon a "török áfium" terheit 150 éven át kényszerűen elszenvedő Magyarországon a legmagasabb a támogatók aránya, több mint 60 százalék.) Szintén az utolsó pillanatban hárultak el az akadályok Horvátország elől, így a két ország egyszerre kezdhetett neki a tárgyalásoknak. Igaz, senki nem számít arra, hogy egyszerre is érnek célba. 

Pisztoly és páncélököl

Etnikai leszámolásoktól tart Kasza József. A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke szerint a szerbek a megfélemlítés magasiskoláját produkálják, a terrornak nemcsak fizikai, de lelki formáját is alkalmazzák. Úgy véli, a térségben megfigyelhető a délvidéki magyarság egyfajta gazdasági ellehetetlenítése, egyre inkább munkahely és egzisztencia nélkül maradnak az itteni emberek.  A délvidéki magyarok értetlenül állnak az egyre durvuló jelenséggel szemben. "Előfordult, hogy szerb suhancok tanítás alatt berúgták a tanterem ajtaját, és hangosan a magyarok anyját szidták" – nyilatkozta lapunknak Kasza József. Szabadka egykori polgármestere hozzátette, a város kerületi ügyésze folytonos pressziójával egyre csak fokozza rossz érzéseit, és nem tudja megmondani, mi lehet ennek a feszültségkeltésnek a végcélja. 

Bukásra született?

Még meg sem született, de már megbukott. A napokban benyújtott jövő évi költségvetést nemcsak az ellenzéki pártok vették ostrom alá, hanem hazai és külföldi gazdaságelemzők is. A büdzsének lesznek nyertesei és vesztesei – ahogy ez lenni szokott –, de a legnagyobb problémára, az óriási államháztartási hiány kezelésére jövőre sem találtak megnyugtató megoldást. A gyenge pont marad tehát a deficit, ami kikezdte az euró 2010-es bevezetését is, sőt szakértők szerint akár újabb spekulációs rohamnak is előkészítette a terepet. 

Intés a szerbeknek

A héten Magyarországra látogatott Borisz Tadics. A szerb elnök budapesti tárgyalásain megígérte: megbüntetik azokat, akik a Vajdaságban bárkit etnikai indíttatásból bántalmaznak. Tadics szerint azonban a nem etnikai alapú atrocitásoknak nem szabad a kelleténél nagyobb jelentőséget tulajdonítani. A szerb elnök hétfőn találkozott Sólyom László köztársasági elnökkel, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel.

Kisbirtokok végnapjai

Nagyobb földhöz – elvileg – több pénz jár. Az EU agrárfinanszírozási keretrendszere (Közösségi Agrárpolitika, KAP) ugyanis bőven nyújt lehetőséget a magyar gazdák támogatására is. De akkor hol akadhatott el a pénz?

Euró az ajtó előtt

Szlovákia 2007-re teljesítheti az maastrichti kritériumokat. Ebben az esetben 2009. január elsejétől már euróval fizetnek az országban. 

Pusztítás után reménység

A szeptemberi hurrikánok rombolása nyomán milliók veszítették el egzisztenciájukat New Orleansban és környékén: ideiglenes szállásokra kényszerülnek, míg újra felépül otthonuk – ha felépül egyáltalán. Az újjáépítés ugyanakkor rengeteg munkalehetőséget is kínál, hiszen a nagy gazdasági világválság óta ilyen intenzitású építkezésre nem volt példa az Egyesült Államokban.

Külföldre szökik a banki profit

A PSZÁF féléves jelentése szerint a hazai bankszektor közel 25 százalékos emelkedéssel 190 milliárd forint fölé növelte nyereségét az év első 6 hónapjában. 

Erős multik Magyarországon

Magyarországon 159 transznacionális vállalat működik, ezek összesített értékesítési árbevétele tavaly 7249 milliárd dollárt tett ki. Ez az összeg hazánk bruttó hazai termékének (GDP) közel százszorosa – derül ki az Ecostat jelentéséből.

KÁVÉSZÜNET

Diktatúra és áramkör

A kaposvári Csiky Gergely Színház októberben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A kivételes színésznevelő, közösségépítő munkának köszönhetően a társulat a hetvenes-nyolcvanas években jutott el sikerei csúcsára, s ezáltal az egész magyar vidéki színjátszásnak méltó rangot szerzett. Kovács Zsolt tavaly az Év Színésze díjat vehette át. 

Egyet a férjért, egyet a feleségért, egyet az országért

"Tegyenek eleget hazafiúi kötelességüknek", és vállaljanak több gyermeket – ösztönözte népét Peter Costello, az ausztrál kormány kincstárnoka, ám úgy tűnik, a házaspárok eddig is ezt tették. Az Ausztrál Nemzeti Egyetem demográfusa, Peter McDonald által készített új tanulmányból kiderül, hogy az elmúlt hét év viszonyában a születések száma mostanában éri el a legmagasabb arányt az országban. 2004-ben egy nőre átlagosan 1,77 szülés jutott, s ez 1997 óta a legmagasabbnak mondható. 

A meditáció káros

A meditáció veszélyes gyakorlat, könnyen okoz pszichés zavarokat, az érintettek akár pszichikai manipulációk áldozatává is válhatnak – állítják egybehangzóan szakemberek. 

Tombol a retro

A minimalista lakberendezési irányzat ma már széles befogadó közönségnek örvend. Ezt bizonyítja, hogy cseh, szlovák, lengyel és magyar gyártók is zászlajukra tűzték ezt a visszafogottan egyszerű, japán kultúrában gyökerező irányzatot. A jelenlegi trendek ugyanakkor azt mutatják, hogy a minimál stílus egyszerűségét és szürkeségét a retro bohémsága igyekszik élettel megtölteni.

Iparággá nőtt a dopping

– A Nemzeti Sporthivatal elnökeként Ön lehetőséget biztosított az athéni doppingbotrányban érintett sportolóknak DNS-vizsgálat elvégezésére, hogy tisztázhassák magukat a gyanú alól. Senki nem élt az ajánlattal, sőt, Gyurkovics Ferenc súlyemelő például egyértelműen visszautasította. Milyen következtetést von le mindebből?– Nyilvánvaló, az érintettek nem szeretnék minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a vizeletminta tőlük származik. Ezt megtehetik, hiszen ártatlansága bizonyítására senki sem kötelezhető, bár hozzáteszem, hogy az Athénban botrányba keveredett öt magyar sportoló doppingvétsége jogerősen megállapított tény. Úgy tűnik, a doppingellenes küzdelem első számú felelősei (a szövetségek, a Magyar Olimpiai Bizottság) nem tudták megnyugtató módon rendezni az ügyet. A súlyemelésen belüli helyzet – torzsalkodások, életveszélyes fenyegetések – odáig fajult, hogy lassan már a sportág megszűnése a tét. Ezen a ponton az állami sportirányításnak igenis bele kell szólnia ezekbe az ügyekbe, akkor is, ha a doppingellenes küzdelem döntően nem a mi feladatunk. Ezért felkértem a főügyészt, hogy vizsgálja meg: az érintett szövetségek betartották-e saját fegyelmi határozatukat, amikor az athéni doppingeseteket kivizsgálták, s annak megfelelően hoztak-e döntéseket. Alapvető érdek, hogy kiderüljön, mi történt Athénban.

Bp. Honvéd: Kint is vagyunk, bent is vagyunk

A magyar fociban egy dolog biztos: az, hogy semmi sem biztos. Mint például a Honvéd kizárása az első osztályból. A végleges döntést a jövő hétre ígérik az illetékesek. 

Csodapalota

"Ez itt Klónfalva"– kiált fel az egyik kisdiák, amikor meglátja a két szembeállított tükör által végtelenített tükörképekből létrejött virtuális folyosót. Ő már előbbre jár, mint én, akinek csak most sikerült megértenie a klónozás és az őssejtprobléma lényegét. Hála Dollynak, aki Edinburghból érkezett – igaz, már csak kitömött állapotban. És hála a Millenáris Parkban berendezett Csodák Palotájának, ahol járunk. A lényeg pofonegyszer?: minden sejtnek a magja – pontosabban annak genetikai állománya – adja meg, hogy a sejt mivé váljon. Ha egy magot beviszünk egy sejtbe, abból bármi – izomsejt, idegsejt stb. – lehet, attól függően, hogy a mag milyen információkat tárol. 

Programajánló

Kiállítás:

Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!