hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A meditáció káros

2005. 10. 11.
A meditáció veszélyes gyakorlat, könnyen okoz pszichés zavarokat, az érintettek akár pszichikai manipulációk áldozatává is válhatnak – állítják egybehangzóan szakemberek. 

A szorongók, depressziósok vagy pszichózisra hajlamos személyek esetén a meditáció – a szakmai előírások szerint is – kifejezetten ellenjavallt, hiszen az elfojtott emlékek feltörése akár az öngyilkosságba is kergetheti őket – mondta megkeresésünkre Veér András pszichiáter. A meditációs tréning "kiválóan" alkalmas korábbi negatív emlékek, traumák előhívására, amelyeket viszont ebben a passzív, regresszív állapotban nem vagyunk képesek kezelni – véli Petőfi Mónika tanácsadó szakpszichológus. Ezért megvan a kockázata egy újabb traumának. Az én egészséges kontrollja, védőrendszere ilyenkor nem vagy alig működik. Sajnos néha az is kétséges, hogy egy szakavatott ember kézben tudja-e tartani a folyamatot. A nem terápiás felügyelet alatt lévő, énfelfedező "önkéntesek" úgyszintén veszélyes állapotba kerülhetnek.

A meditáció révén egy megváltozott tudatállapot érhető el, ilyenkor az illető az ébrenlét és az alvás határán lebeg: a tudatos kontroll alábbhagy, a lelkiismeret is csak nagyon korlátozottan működik – mondja Balázs János pszichiáter. Az biztosra vehető, hogy a meditáció során a személy természetes énhatárai fellazulnak vagy eltűnnek, és az illető nyitottá válik pszichikai manipulációk, gondolati sugalmazások számára is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!