hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Euró az ajtó előtt
Jobbról előz a szlovák korona

2005. 10. 11.
Szlovákia 2007-re teljesítheti az maastrichti kritériumokat. Ebben az esetben 2009. január elsejétől már euróval fizetnek az országban. 



Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök Fotó: Somorjai L.

Ivan Miklos pénzügyminiszter szigorú költségvetési tervet dolgozott ki az elkövetkező három évre, amely elsősorban az euró mielőbbi bevezetését tartja szem előtt. A környező országokkal ellentétben nem számol a gazdasági növekedés visszaesésével, a terv szerint tartható az évi átlagos 5,7 százalékos emelkedés. A költségvetés továbbá átlag 2,2 százalékos éves inflációt prognosztizál,
amely a jelenlegi mutatóból indul ki: 2005 első nyolc hónapjában az éves pénzromlás mértéke kevesebb mint 2 százalékos volt (ezt az eredményt azonban még erősen befolyásolhatja a kőolaj árának jelenlegi folyamatos emelkedése). Az előirányzott reálbér-növekedés évi 4-5 százalék, valamint éves szinten 1 százalékkal az állástalanok számát is csökkentenék. Az adónak és közterheknek a GDP-hez viszonyított mértéke már jelenleg is az egyik legalacsonyabb az Európai Unión belül (a bruttó hazai össztermék 28,6 százaléka ebben az évben), a várható további csökkenéssel a közeljövőben Szlovákiában lehet a legalacsonyabb.

A maastrichti kritériumok közül Szlovákia 44,3 százalékkal már 2003-ban teljesítette az államadósság nagyságára vonatkozó kitételt, amelynek felső határát a GDP 60 százalékában állapították meg, 2006 végére 38,3 százalék várható. Az egyik legfontosabb feltétel, a fiskális deficit GDP-hez mért nagyságának betartása már komolyabb erőpróbának tűnt, és mégis, a 2002-es 7,2 százalékról 2005-ben várhatóan már csak 3,15 százalék lesz, ebben az ütemben 2006-ra már ez a mutató is elérheti a megkövetelt 3 százalékos szintet. 

Az eredmények elsősorban Ivan Miklos nevéhez kapcsolódnak, aki az első Dzurinda-kormányban a gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettes volt, majd pénzügyminiszter lett a második kormányzati ciklusban, így hét éve megszakítás nélkül dolgozik Szlovákia gazdasági felzárkóztatásán. Ebben a hét évben a jobboldali kabinet hatékonyan levezényelte a széles kör? és nagyszabású változást hozó adóreformot, és szigorúan betartatta a költségvetés sarokszámait. Az eredmények Miklost igazolják, az adócsökkentés és az egyenadó bevezetése (19 százalék) például már az év elején meghozta gyümölcsét: 2005 első félévében több adó folyt be a vártnál. 

A kedvező adókörnyezet és más vállalkozóbarát, befektetéstámogató intézkedések hatására több nagy társaság választotta az elmúlt időszakban Szlovákiát, hogy gyártóüzemeiket az országba telepítsék. Ezt méginkább megerősítendő, Miklos (aki egy hónapja ideiglenesen a gazdasági miniszteri posztot is betölti) pontos, mindenki számára átlátható és egységesen alkalmazott szabályrendszert dolgozott ki a külföldi befektetések kormány általi támogatásáról. A Kia-Hyundai autógyár körül kialakult helyzet – az előzetes 7,4 milliárd szlovák korona helyett még 5,7 milliárd, kormány általi támogatás kell a több mint 1 milliárd eurós befektetés megvalósulásához – is mutatja ennek szükségességét. A nagy külföldi vállalatok megtelepedésétől és a makrogazdaság megszilárdulásától joggal elvárható a nagyobb béremelkedés és a munkanélküliség csökkenése is, ezen a két területen Szlovákiának nagy a lemaradása. A reformok negatív hatását átszenvedő, az életszínvonal érezhetőbb emelkedését egyre türelmetlenebbül váró lakosság ezt a jövő évi választásokon kérheti majd számon a jelenlegi kormánytól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!