hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tombol a retro
Európai bútortrendek 2005

2005. 10. 11.
A minimalista lakberendezési irányzat ma már széles befogadó közönségnek örvend. Ezt bizonyítja, hogy cseh, szlovák, lengyel és magyar gyártók is zászlajukra tűzték ezt a visszafogottan egyszerű, japán kultúrában gyökerező irányzatot. A jelenlegi trendek ugyanakkor azt mutatják, hogy a minimál stílus egyszerűségét és szürkeségét a retro bohémsága igyekszik élettel megtölteni.

Az idei év egyik nemzetközi újdonsága Philipp Starck sztártervező fotelje és asztali lámpája, melyekkel a tervező barokk formákhoz nyúl, s azokat átlátszó m?anyagba "önti". Ha az ember mondjuk Rómában bemegy a Termini-től nem messze egy forgalmas bútorüzletbe, ezeket akár meg is vásárolhatja.

Eltekintve a kísérletező kedv? dizájnerek elszigetelt ötleteitől, elmondható, hogy a minimalizmustól elszakadva Európában új irányzat erősödött meg, amit egy szóval csak úgy emlegetnek: retro. Ez egyfajta visszatérést jelent, nosztalgiát a hatvanas évek kultúrájához. Ilyenformán a minimalizmus egy leegyszerűsített váz, amit a retro élénk, vad színekkel, humoros, merész formákkal ruház fel. Többnyire kiegészítőkön – szőnyegek, lámpák, térelválasztók – jelenik meg a félreismerhetetlenül hatvanas éveket idéző forma- és színvilág. Ezek jól illeszthetők a minimalista bútorokhoz, ráadásul a divat elmúltával könnyen lecserélhetők.

Az olasz konyhák újdonsága, hogy mixelik a fényes és matt felületeket: például fa alsószekrényekhez magas fény? m?anyag fölsőszekrény dukál. A precíz technológia révén a króm munkalapot összedolgozzák az él furnérjával. A szekrényvilágítás pedig az opálüveg bútorajtók nyitására automatikusan felkapcsolódik. 

Magyarországon és a volt "keleti blokk" más országaiban a hatvanas évek életérzése természetesen egészen más volt, mint Nyugaton. Ráadásul mi még nagyon is együtt élünk a szocialista dizájnnal, és csak mostanában jutunk el a lomtalanításáig. Ugyanakkor már hazánkban is megjelent a nyugati "retro" iránti érdeklődés – különösen a képzett, fiatalabb korosztály körében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!