hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csodapalota

2005. 10. 11.
"Ez itt Klónfalva"– kiált fel az egyik kisdiák, amikor meglátja a két szembeállított tükör által végtelenített tükörképekből létrejött virtuális folyosót. Ő már előbbre jár, mint én, akinek csak most sikerült megértenie a klónozás és az őssejtprobléma lényegét. Hála Dollynak, aki Edinburghból érkezett – igaz, már csak kitömött állapotban. És hála a Millenáris Parkban berendezett Csodák Palotájának, ahol járunk. A lényeg pofonegyszer?: minden sejtnek a magja – pontosabban annak genetikai állománya – adja meg, hogy a sejt mivé váljon. Ha egy magot beviszünk egy sejtbe, abból bármi – izomsejt, idegsejt stb. – lehet, attól függően, hogy a mag milyen információkat tárol. 



Gyermekek a falon. A jó példa ragadós Fotó: Somorjai L. 

Ha betévednénk netán az Öveges-terembe – erre majd\' minden órában van esélyünk –, biztos, hogy egy látványos előadásba botlunk. Itt tudtam meg én is, hogy ha egy tölcsérből ki szeretnék fújni egy
pingponglabdát, akkor még véletlenül se a tölcsér végébe fújjak. Bernoulli törvényének értelmében ugyanis a labda – ahelyett, hogy méltóztatna kirepülni – még jobban odaragad a tölcsér falához. 

Vagy ha akadna valaki, aki eddig azt gondolta, hogy a szélvihar azért fújja le a cserepeket a tetőkről, mert valahogy a cserép alá fúj, nos, itt az ideje, hogy – hozzám hasonlóan – beismerje tévedését. Mert itt is Bernoulli törvénye érvényesül: a cserepek felett fújó szél miatt lecsökken a légnyomás, és ez szívó hatást fejt ki. Viharban tehát érdemes kinyitni a padlásablakot, ha csökkenteni szeretnénk a kárveszélyt.

Itt, a Csodák Palotájában tudtam meg azt is, hogy a víz nem "normális" anyag. Az egyetlen a természet világában, amely kristályos formában (ez a jég) könnyebb, mint folyékony állapotában. Máskülönben alulról fagynának be a vizek télen, s kaviárt sem ehetnék, mert már rég kipusztult volna a vízi állatvilág. 

És hogy miért nem ázik át az esőkabát? Mit jelent valójában az Alice Csodaországban cím? könyvben említett Fakutya? Mi a titka a különböző optikai csalódást okozó látványosságnak? Sok más érdekes kérdés mellett ezekre is választ kapunk a Csodák Palotájában.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!