hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bukásra született?
Kereszttűzben az új költségvetés

2005. 10. 11.
Még meg sem született, de már megbukott. A napokban benyújtott jövő évi költségvetést nemcsak az ellenzéki pártok vették ostrom alá, hanem hazai és külföldi gazdaságelemzők is. A büdzsének lesznek nyertesei és vesztesei – ahogy ez lenni szokott –, de a legnagyobb problémára, az óriási államháztartási hiány kezelésére jövőre sem találtak megnyugtató megoldást. A gyenge pont marad tehát a deficit, ami kikezdte az euró 2010-es bevezetését is, sőt szakértők szerint akár újabb spekulációs rohamnak is előkészítette a terepet. 



Veres János pénzügyminiszter, táskájában a költségvetéssel Fotó: MTI

A Reutersnek nyilatkozó elemzők szánalmasnak titulálták a költségvetést, hozzátéve, hogy láthatóan semmit nem tesz a kormány a deficit kordában tartása érdekében. Uniós források arra is emlékeztetnek, hogy négy éve folyamatosan mellélő a kormány, nem sikerül tartania a terveket. 

A Pénzügyminisztérium úgy kalkulál, hogy jövőre 4 százalékkal bővül a gazdaság, 2 százalék alatt lesz az infláció. A tervek szerint 3 százalékkal magasabb lesz jövőre a reálbérünk, viszont lényegesen több lesz az államháztartás hiánya: a korábbi számításokban jelzett 2,9 százalékhoz képest 4,7 százalékra várja a deficitet a tárca. 

A parlamentnek benyújtott jövő évi büdzséből az is kiderül, hogy 2006-ban is többet költünk, mint amennyink van. Sőt, többet, mint az idén. Több mint 500 milliárd forinttal nagyobb – 1533 milliárd forintos – költségvetési hiányt tervezett ugyanis a Pénzügyminisztérium.

Ugyanakkor az ideinél kevesebb, 5 ezer milliárd 776 millió forint bevétellel számol a kormány, ami elsősorban a felső áfakulcs csökkenésének tudható be. A kiadások ezzel szemben több mint 11 százalékkal emelkednek, elérve a 

7 ezer milliárd 309 millió forintot. Lényegesebben nagyobb összeg jut jövőre a munkaügyi, a környezetvédelmi, a családügyi, illetve a gazdasági tárcához tartozó területeknek. Viszont szűkösebb lesz a keret a külügyi, a honvédelmi, a kulturális és az igazságügyi tárcáknál. Kevesebbel kell beérnie a rendőrségnek és a határőrségnek is. A bejelentett családi és szociális változások jegyében 126 milliárddal több pénzzel gazdálkodik jövőre az illetékes minisztérium. 

2006 a kutyák éve 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!