hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 08. 19. (XIII/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Sellőláz Izraelben

Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.

A Hamasz leszámolt a konkurens terrorszervezettel

Megtalálta a zsák a foltját: egy még radikálisabb szervezet Gázában bejelentette, hogy átveszi az uralmat a Hamasztól. Az új kalifátus a legszigorúbb iszlám törvénykezést hirdette meg, és kíméletlen harcot ígért a zsidók és a keresztények ellen is. A Hamasz gyorsan válaszolt.

A válság miatt népszerűsítené az Obama-kormány az eutanáziát?

„Halálosztagok” létrehozásával vádolják amerikai konzervatívok Barack Obama egészségügyi reformterve­zetének azon javaslatát, amely pénzbeli juttatást irányoz elő azon orvosok számára, akik tanácsadást nyújtanak a végső stádiumban levő betegek számára.

Orosz–ukrán viszály: Hátat fordítottak a moszkvai pátriárkának

„Moszkva és Kijev diplomáciai háború küszöbén áll” – írta július végén a news.ru orosz hírportál. A jóslat azóta beigazolódott. Ukrajna a napokban kiutasított két orosz diplomatát, Oroszország pedig nem küldi el kijevi állomáshelyére az ukrán fél által már jóváhagyott nagykövetét.

Belföld

Lassan elfogy a türelem

Az ezernyolcszáz lakosú Zemplén megyei Monokkal az utóbbi időben annyit foglalkozik a média, mint a történelme során soha. Bizonyára közrejátszott ebben az is, hogy bár a térségben számos településen éleződött ki a kisebbségi probléma, Monok mint Kossuth Lajos szülőfaluja, mégiscsak különös figyelemre tarthat számot Magyarországon. Bár a faluban a becslések szerint csak mintegy kétszázan tartoznak a cigány kisebbséghez, s közülük is csak harminc-negyven emberrel van gond, Szepessy Zsolt polgármester szerette volna elérni, hogy a kormány változtasson a szociális segélyezés eddigi rendszerén, adjon az eddiginél nagyobb hatalmat az önkormányzatoknak a helyi szociális, illetve közbiztonsági gondok rendezésére.

Fegyveres megmozdulást terveznek őszre a radikálisok?

Közelebbről meg nem határozott fegyveres ellenállásra készül Posta Imre. A szélsőséges kijelentéseiről ismert – a Köztársasági őrezredtől elbocsátott – egykori katonai pszichológus erről a Magyarok Szövetsége szűk körű rendezvényén beszélt a hétvégén. Kijelentette: „mindenképpen ki kéne pattintani ezt a háborús történetet, mert a háború az mindenre gyógyír lehet”.

Egyre több családot fenyeget a kilakoltatás

Egyes becslések szerint az első félév 6 ezer kilakoltatása után az év végére további 60-75 ezer család kerülhet utcára. A Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete szerint ugyanakkor éves szinten néhány száz kilakoltatással kell számolni, és nem annyira a bankok, mint inkább a pénzügyi vállalkozások ügyfelei kerülnek bajba.

A hét eseményei

Ellen-SZDSZ alakult?Szabadelvű Polgári Egyesület alakult több SZDSZ-es politikus – köztük Hankó Faragó Miklós, Sándor Klára, valamint Világosi Gábor országgyűlési képviselő – részvételével. A Magyar Bálinthoz köthető szervezet közleménye szerint fórumot kívánnak biztosítani azoknak, akik hisznek a polgári demokráciák alapértékeiben, vallják, hogy a szabadság nem lehet anarchia, és látványpolitizálás helyett a felkészültséget és a felelős megfontoltságot részesítik előnyben. Retkes Attila, az SZDSZ elnöke sok sikert kívánt az egyesületnek, de megjegyezte: a liberális szavazókat pártja képviselné a jövőben is.

Lebilincselő történet: a fizetőparkolás a korrupció melegágya

A gyanú szerint a Centrum Parkoló Kft. azért fizetett le közterület-felügyeleti vezetőket, hogy azok minél több kerékbilincset rakjanak fel a parkoló autókra.

Egymással szórakoznak a szocialisták

Egyöntetű vélemény az MSZP-ben, hogy a nyári politikai uborkaszezon egyik botránya, a BKV-s végkielégítések ügye komoly károkat okozott az pártnak. Nyaranként a kormánypártok általában megőrzik a népszerűségüket, hiszen a parlamenti szünet miatt saját intézkedéseikre hivatkozva a kormánypárti politikusok képesek többet szerepelni, kezdeményezőbbnek tűnni. Idén az újra erős forint, a gazdasági helyzet javulása és a kabinet intézkedései helyett a közcég pénzügyei vitték a prímet.

Hit és értékek

Gyilkosság a koncerten

Egy nemzedék életérzésének alapkifejezője Déry Tibor Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című műve, amely sokak szerint a pop-rock-hippiellenes kommunista propaganda kirakatdarabja volt. A regényt a kritikusok szerint Presserék  jóindulatú félreértelmezése tette a magyar popkultúra emblematikus alapművévé.

Woodstock öröksége

„A történelem legnagyobb happeningje”, „A Vízöntő-fesztivál” – írta 1969-ben a Time magazin. „Minden idők legnagyobb médiacsalása” – állítja négy évtizeddel később a német Die Welt. „Félmillió embert hozott össze a zene, a vidék és valami különös mágia” – véli évfordulós különszámában a Life. „Olyan volt, mint egy Dante-jelenetről készült festmény: mintha a testek a pokolból emelkedtek volna ki: félmillió ember aludt előttünk, egymásba fonódva, beborítva sárral” – mondta John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival gitárosa, aki zenekarával hajnali három órakor lépett a színpadra. „A világ jövője a ti kezetekben van. Az egész világ látni fog benneteket” – jövendölte a rendezvényt megnyitó indiai guru, Sri Swami Satchidananda. Negyven éve rendezték meg a woodstocki rockfesztivált, ami a neve ellenére nem Woodstockban volt. A rendezvényt egy magánfarmon tartották meg, a Nagy Tavak közelében fekvő festői Bethel városkában.

HÁTTÉR

A világjárvány erősítheti a recessziót

Az új típusú influenzavírus (H1N1) által esetlegesen kirobbanó világjárványnak az általa kioltott életeken túl komoly gazdasági, illetve pénzügyi kára is lenne, ami igen rosszul érintené a pénzügyi krízisből éppen kilábaló államokat. De vajon tényleg olyan nagy veszély leselkedik ránk, vagy csak a gyógyszergyártó lobbi túlozza el a dolgot, hogy eladhassák az oltóanyagot?

Kórházak a csőd szélén

„Ez kivéreztetés” – reagáltak szakemberek az egészségügyet érintő legújabb megszorításokra. A kormány az idén 13,5 milliárdot von el a kórházaktól, a tervek szerint jövőre további 20 milliárdot. Csiba Gábor kórházigazgató szerint: „Ez maga a vég.”

Hazugsággal nem lehet gyógyítani

A pár hete kirobbant őssejtbotrány két alapvető és ősi erkölcsi norma, a „Ne ölj! és a „Ne hazudj!” tudományos és orvosi megközelítését is felveti. A magyar botrányról, illetve az őssejtkutatás jelenéről és jövőjéről Falus András akadémikust, a SOTE Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének vezetőjét kérdeztük.

Uborkaszezon

A dél-borsodi Igriciben – amely az igricekről, az énekmondókról kapta a nevét, és ezerháromszázan lakják – negyven roma és nem roma őstermelő dolgozik együtt egy helyi szövetkezetben március óta. Egy öthektáros uborka­ültetvényt hoztak létre a falu határában a Polgár Alapítvány az Esélyekért 11 milliós és Nótár Zoltán helyi kisebbségi képviselő 7 milliós hiteléből. Igrici a mezőcsáti kistérséghez tartozik, amely a 33 legkeményebb sorsú magyar kistérség egyike. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium információnk szerint nem figyelt még fel erre a tevékenységre, ezért jelzésértékű módon rákérdezett a Hetek.

Kincsek a csatornában: Horthy-gyűrűtől a mosógépig

Kulcsok, mosógépek, kismotorváz, lakatok, személyazonosító okmányok, egyéb iratok, sajnos időnként veszélyes hulladék, vagy éppen ember vagy más élőlény – elég vegyes a felsorolás, egy valami viszont közös bennük: valamennyit csatornákban találták, és többnyire véletlenül vagy baleset következtében kerültek oda.

Anna Frank elrejtője

Miep Gies idén töltötte be századik életévét.  Anna Frankot és családját 1942 és 1944 között bújtatta a nácik elől, a rejtekhelyet azonban árulás miatt felfedezték. A Frank családot 1944 augusztusában deportálták, hátramaradtak azonban Anna feljegyzései, amelyet Miep Gies azt remélve rejtett el, hogy a kislány hazatér. Nem így történt: egyedül az édesapa élte túl a háborút, és ő adta ki a híressé vált naplót, amely 1947-es megjelenése óta 54 nyelven több mint 25 millió példányban kelt el. Miep Gies egész életében arra törekedett, hogy Anna története minél több ember számára váljon ismertté. A hölgy a mai napig is mintegy 700 levelet kap évente. A Hetek kérdéseire e-mailben válaszolt.

KÁVÉSZÜNET

Karcsapásra a legjobbaktól

Az idei sportév egyik kellemes meglepetését szerezték a magyar úszók. A Kiss László által vezetett válogatott a római vizes világbajnokságról  hat medált hozott haza, három bronz- és egy ezüstérem mellett két arannyal is gazdagították kollekciójukat. Az elmúlt években nemzetközi téren szinte csak Cseh László ért el jelentős sikert. Úszósportunk előrelépését több fiatal reménység feltűnése is mutatja; az úszóbirodalmak rangsorában karcsapásnyira vagyunk a legjobbaktól.

Óvakodj a vérszívóktól!

Gyakorlott kirándulók már praktikák sorozatát fejlesztették ki a vérszívó szúnyogok és társaik, az agresszív kullancsok ellen. De vajon gondoltunk-e arra, hogy kerti sütögetés, strandolás, városi parkbeli séta vagy felszabadult játszótéri homokvárépítés során is érhetnek támadások?

130 éve született Móricz Zsigmond

„Kimeresztette a nyakát. Vitte a nagyerős lelke.” (Karinthy Frigyes: Így írtok ti…) Ez az a Móriczról általánosan kialakult kép, amely Karinthy paródiájában is megjelenik, és amely a mai napig akadályozza Móricz elfogulatlan olvasását. A szegények, elnyomottak, kisemberek – a parasztság írója. Valakit ez riaszt el műveinek olvasásától, aki pedig ezt kéri számon rajta, az meglepődik, és nem tudja hová tenni az életmű bizonyos elemeit.

130 éve született Móricz Zsigmond

„Kimeresztette a nyakát. Vitte a nagyerős lelke.” (Karinthy Frigyes: Így írtok ti…) Ez az a Móriczról általánosan kialakult kép, amely Karinthy paródiájában is megjelenik, és amely a mai napig akadályozza Móricz elfogulatlan olvasását. A szegények, elnyomottak, kisemberek – a parasztság írója. Valakit ez riaszt el műveinek olvasásától, aki pedig ezt kéri számon rajta, az meglepődik, és nem tudja hová tenni az életmű bizonyos elemeit.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!