hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karcsapásra a legjobbaktól
Anyagi hátránya ellenére is élmezőnyben a hazai úszósport

2009. 08. 20.
Az idei sportév egyik kellemes meglepetését szerezték a magyar úszók. A Kiss László által vezetett válogatott a római vizes világbajnokságról  hat medált hozott haza, három bronz- és egy ezüstérem mellett két arannyal is gazdagították kollekciójukat. Az elmúlt években nemzetközi téren szinte csak Cseh László ért el jelentős sikert. Úszósportunk előrelépését több fiatal reménység feltűnése is mutatja; az úszóbirodalmak rangsorában karcsapásnyira vagyunk a legjobbaktól.

Cseh Laci egyvalamiben biztosan első: nála talán soha senki nem volt többször második. A csendes, szerény, budapesti születésű fiú Michael Phelpset leszámítva korunk talán legkiemelkedőbb tehetsége a sportágat tekintve, azonban az aranyérmek lekaszálásában valami bibi eddig mindig megakadályozta: idegesítőbb esetben a „Delfinembernek” is becézett Phelps feje bukkant ki előbb a vízből, fájdalmasabb esetben pedig valamilyen nyavalyának esett áldozatul (2001-ben és 2004-ben egy lábsérülés akadályozta pályafutását). Sajnos az idei római vizes világbajnokság az utóbbi kategóriába tartozik, ezúttal egy betegség hátráltatta a magyar sportolót. Egy bronzérem mellett egy ezüstérmet akasztottak a nyakába Rómában.
Az „örök városban” rendezett úszó-világbajnokság azonban mégsem a beteljesületlen álmok miatt lehet emlékezetes számunkra, sőt, éppen ellenkezőleg: a nyolcvanas-kilencvenes évek diadalmenetéből kaphattak ízelítőt a magyar szurkolók. Cseh dobogós helyezései mellett Hosszú Katinka 400 vegyesen hagyta faképnél riválisait (és gyűjtött be még 200 vegyesen és pillangón két bronzot), míg a 2004-ben olimpiai ezüstöt szerző Gyurta Dániel 200 méteren bizonyult a leggyorsabb mellúszónak. Nem mellékesen a tizenhat sportolóból álló brigád összesen nyolc Európa- és huszonnégy országos csúcsot tempózott össze, s az éremtáblázaton a magyar csapat a kilencedik helyen végzett, az olimpiai számokat tekintve az ötödiken. Méltó siker a 110 éves magyar úszósporthoz: a legendás, 1896-ban olimpiai bajnok Hajós Alfréd, az 1952-es müncheni olimpián öt aranyérmet begyűjtő, az 1970-es években világbajnoki címeket szerző úszócsapat, valamint a többek között Darnyi Tamás és Egerszegi Krisztina által fémjelzett széria folytatása – lehet.
„Egyértelmű, hogy az egész úszósport előrelépett – kezdte számvetését lapunknak Kiss László, az elmúlt tíz évben szövetségi kapitányként tevékenykedő úszómester. – Persze, vannak még fehér foltok, de ha arra gondolok, hogy milyen tehetség lakozik éremszerzőinken kívül a lassan világklasszissá váló Kiss Ger­gő­ben, Mutina Ágiban, Jakabos Zsu­zsan­nában vagy Dara Eszterben, akkor ezzel nem lehet vitatkozni. Ott van például a még mindig csak húszéves Verrasztó Evelyn, aki ha javít a rajtján, még nagyot léphet előre. A jövő évi margitszigeti Európa-bajnokság lesz az olimpiák közötti »nagy Eb«, ahol már minden számban négy versenyzőt is indíthatunk, s ott kiváló szereplési lehetőség előtt áll minden úszónk a 2012-es londoni olimpia előtt” – mondta. Az úszókkal az 1960-as évektől foglalkozó edző szerint a hazai úszósport fej­lő­dése tovább tarthat, mert a megfelelő szakmai alapok megvannak a folytatáshoz: „Mindenképpen az élen áll a sportág világviszonylatban is, ott vagyunk közvetlenül a legnagyobbak mögött már. Fontos megjegyezni, hogy olyan országokat előzünk meg, akik anyagilag, infrastruktúra tekintetében sokkal nagyobb lehető­sé­gekkel rendelkeznek. Az angolok például most szer­ződ­tettek nyolc világklasszis edzőt az úszóik mellé, s ennek a nyolc elit edzőnek az össz­fize­tése több, mint az egész magyar olimpiai csapat állami támogatása együttvéve. Nem kis különbség.”
Hát tényleg nem kicsi. A szövetségi kapitány pedig a titkot is tudja. „Szakmailag mindig is jók voltunk. Az edzők együttműködve, egymást támogatva segítik a munkát, amit központilag én fogok össze. A budapesti klubok mellé pedig egyre több vidéki műhely nő fel, így például Ajka, Pécs vagy Dunaújváros. Nem mellékesen meg kell jegyezni, hogy felmérések szerint is a magyarok által legkedveltebb sportág az úszás” – fejezte be Kiss.
Érdemes bővebben foglalkozni a legnagyobb meglepetést okozó Hosszú Katinkával is, aki aranyérme mellett két bronzot gyűjtött be. Az elmúlt évben Amerikában tanuló hölgy kiugró sikerének receptjéről Sós Csaba, a TF Úszás és Vízi Sportok Tanszékének vezetője beszélt: „Ka­tinka korábban sem volt leírva, tavaly az Európa-bajnokságon például ezüstöt szerzett. A magyar felkészítési rendszer egyedi, de egyben kiváló, s ez párosult az ő esetében az amerikai versenyszisztémával. Amerika jelenleg az úszás Mekkája, s ez a közeg jó hatással volt Hosszúra is – mondta Sós, aki az elkö­vet­kező években további fejlődést vár: – Azt mondom, egy aranyat minimum várok, s emellett három-négy dobogós helyezést Londonban, az olimpián.”
„Elsősorban mentálisan jelentett Hosszú Katinka számára Amerika pozitív előrelépést. Újra megjött a kedve az úszáshoz, s benőtt a feje lágya is: odafigyelt a táplálkozásra, a súlyára és a legapróbb részletekre is – ezt már Pass Ferenc, a világbajnoknő bajai edzője magyarázta, aki hozzátette: – Katinka bárhol jár, legyen akár Amerikában is, mindig bajai marad. A mi versenyzőnk.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!