hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymással szórakoznak a szocialisták
BKV: Ki nyeri a Kocsis – Hagyó csatát?

2009. 08. 20.
Egyöntetű vélemény az MSZP-ben, hogy a nyári politikai uborkaszezon egyik botránya, a BKV-s végkielégítések ügye komoly károkat okozott az pártnak. Nyaranként a kormánypártok általában megőrzik a népszerűségüket, hiszen a parlamenti szünet miatt saját intézkedéseikre hivatkozva a kormánypárti politikusok képesek többet szerepelni, kezdeményezőbbnek tűnni. Idén az újra erős forint, a gazdasági helyzet javulása és a kabinet intézkedései helyett a közcég pénzügyei vitték a prímet.

Több szocialista forrásunk szerint a BKV végkielégítéseinek ügye egy belső hatalmi harc következtében került a nyilvánosság elé, melynek az egyik eredője, hogy többen rossz szemmel nézték Hagyó Miklós szocialista polgármester-helyettes tevékenységét. A fiatal politikus elsősorban azzal szerzett ismertséget, hogy vidékről felkerülve harmadik vonalbeli politikusból a fővárosi MSZP „erős emberévé" tudott válni, és egyik katalizátora volt a párton belüli fiatal politikusok összefogásának és politikájuk összehangolásának. Az ifjak kooperációja eleinte a Mozaik csoport megszervezéséből állt (bár ezt a csoportot ma már szervezetileg nem jegyzik a pártban), ami komoly fejfájást okozott az MSZP rangidős vezetőinek.

Mint arról a Hetek beszámolt (Jönnek a fiatalok - Öt szekértábor akarja megmenteni az MSZP-t, 2009 június 26.), Hagyó Miklós vezetésével a párt fiatal generációjának majdnem sikerült gyökeresen felforgatni az MSZP belső viszonyait, részben átvenni a párt vezetését, és az idősebb politikusokat a süllyesztőbe küldeni.

A Gyurcsány Ferenc lemondása után a konszolidációt és a párton belüli megnyugvást akaró úgynevezett idősebb, kipróbált politikusok csak nagy nehezen tudták az ifjak akcióját semlegesíteni, a döntéseket az őszi politikai szezonra elodázni. Úgy tudjuk, az is előfordulhat, hogy ősszel a kampányra való hivatkozással elmarad az alkuk során beígért tisztújítás. Az ügy némely szakaszában paródiába illő nyilatkozatok is napvilágot láttak az amúgy is viharvert szocialisták belső életéről.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!