hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egymással szórakoznak a szocialisták
BKV: Ki nyeri a Kocsis – Hagyó csatát?

2009. 08. 20.
Egyöntetű vélemény az MSZP-ben, hogy a nyári politikai uborkaszezon egyik botránya, a BKV-s végkielégítések ügye komoly károkat okozott az pártnak. Nyaranként a kormánypártok általában megőrzik a népszerűségüket, hiszen a parlamenti szünet miatt saját intézkedéseikre hivatkozva a kormánypárti politikusok képesek többet szerepelni, kezdeményezőbbnek tűnni. Idén az újra erős forint, a gazdasági helyzet javulása és a kabinet intézkedései helyett a közcég pénzügyei vitték a prímet.

Több szocialista forrásunk szerint a BKV végkielégítéseinek ügye egy belső hatalmi harc következtében került a nyilvánosság elé, melynek az egyik eredője, hogy többen rossz szemmel nézték Hagyó Miklós szocialista polgármester-helyettes tevékenységét. A fiatal politikus elsősorban azzal szerzett ismertséget, hogy vidékről felkerülve harmadik vonalbeli politikusból a fővárosi MSZP „erős emberévé" tudott válni, és egyik katalizátora volt a párton belüli fiatal politikusok összefogásának és politikájuk összehangolásának. Az ifjak kooperációja eleinte a Mozaik csoport megszervezéséből állt (bár ezt a csoportot ma már szervezetileg nem jegyzik a pártban), ami komoly fejfájást okozott az MSZP rangidős vezetőinek.

Mint arról a Hetek beszámolt (Jönnek a fiatalok - Öt szekértábor akarja megmenteni az MSZP-t, 2009 június 26.), Hagyó Miklós vezetésével a párt fiatal generációjának majdnem sikerült gyökeresen felforgatni az MSZP belső viszonyait, részben átvenni a párt vezetését, és az idősebb politikusokat a süllyesztőbe küldeni.

A Gyurcsány Ferenc lemondása után a konszolidációt és a párton belüli megnyugvást akaró úgynevezett idősebb, kipróbált politikusok csak nagy nehezen tudták az ifjak akcióját semlegesíteni, a döntéseket az őszi politikai szezonra elodázni. Úgy tudjuk, az is előfordulhat, hogy ősszel a kampányra való hivatkozással elmarad az alkuk során beígért tisztújítás. Az ügy némely szakaszában paródiába illő nyilatkozatok is napvilágot láttak az amúgy is viharvert szocialisták belső életéről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!