hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Woodstock öröksége
Negyven éve rendezték meg a kultikus rockfesztivált

2009. 08. 20.
„A történelem legnagyobb happeningje”, „A Vízöntő-fesztivál” – írta 1969-ben a Time magazin. „Minden idők legnagyobb médiacsalása” – állítja négy évtizeddel később a német Die Welt. „Félmillió embert hozott össze a zene, a vidék és valami különös mágia” – véli évfordulós különszámában a Life. „Olyan volt, mint egy Dante-jelenetről készült festmény: mintha a testek a pokolból emelkedtek volna ki: félmillió ember aludt előttünk, egymásba fonódva, beborítva sárral” – mondta John Fogerty, a Creedence Clearwater Revival gitárosa, aki zenekarával hajnali három órakor lépett a színpadra. „A világ jövője a ti kezetekben van. Az egész világ látni fog benneteket” – jövendölte a rendezvényt megnyitó indiai guru, Sri Swami Satchidananda. Negyven éve rendezték meg a woodstocki rockfesztivált, ami a neve ellenére nem Woodstockban volt. A rendezvényt egy magánfarmon tartották meg, a Nagy Tavak közelében fekvő festői Bethel városkában.

„Fiatalemberek korlátlan tőkével érdekes, törvényes beruházási lehetőségeket és üzleti javaslatokat keresnek" - 1967-ben ezzel a The New York Timesban és a The Wall Street Journalban megjelent hirdetéssel indult Woodstock legendássá vált története. A hirdetést feladó két huszonéves yuppie, John Roberts és Joel Rosenman gazdag családból származott, és fényes tőzsdei, illetve jogi karrier előtt állt. Mégis úgy gondolták, előbb jó lenne valami izgalmas, kalandos dologba belevágni - ami nem mellesleg még pénzt is hoz. Előbb egy tévéshow-t próbáltak elindítani, majd lemezstúdiót hoztak létre egy elhagyatott templomban, ám a várt áttörés elmaradt. 1969 februárjában két hippi kinézetű fiatalember kereste meg őket. Az ellenkultúra zenei köreiben már jól ismert Artie Kornfeld és Michael Lang azzal az ötlettel állt elő, hogy egy ellenkulturális bázist létesítenének Woodstockban szabadidőközponttal, stúdióval, koncertteremmel. A befektetőknek tetszett az elképzelés, de Roberts azt javasolta, hogy a szükséges pénzt egy 100 ezer fős megafesztivál révén teremtsék elő.

Miután megegyeztek, Kornfeld és Lang gőzerővel vetették magukat a szervezésbe, ami meglehetősen esetlenül, ad hoc módon zajlott. Kiderült, hogy Woodstockban nincs alkalmas helyszín, egy közeli ipari terület ötlete pedig a „hippi hordáktól" rettegő környékbeliek felháborodása miatt esett kútba. Végül Bethelben egy helyi farmer, bizonyos Max Yasgur (lásd keretes írásunkat) adott otthont a háromnapos rendezvénynek: 243 hektáros birtokának jelentős része egy domboldalt is magában foglaló kaszáló volt, amely így természetes amfiteátrumként funkcionált. Időközben a szervezők a szkeptikus sztárzenészeket rekordgázsik ígéretével igyekeztek megnyerni, ami - a környékbelieknek kifizetett „hallgatási" pénzekkel együtt - a vártnál jobban megterhelte a büdzsét.

Az elővételben eladott 186 ezer jegyből már látni lehetett ugyan, hogy milyen volumenű lesz a reklámok miatt továbbra is eredeti néven futó Woodstock Music & Art Fair (Woodstock Zenei és Kulturális Vásár), a nyitónapon mégis kaotikus állapotok uralkodtak a helyszínen. Nem működtek a kiszolgáló egységek, nem készült el a színpad, és a kerítés sem állt még - a tömegek fizetés nélkül foglalhatták el helyüket a domboldalon. Így a szervezők kénytelen voltak ingyenessé nyilvánítani a fesztivált, ami mintegy 1,7 millió dolláros veszteséget eredményezett - ezt csak 11 évvel később tudták teljesen visszafizetni. (Hatalmas üzletet csinált viszont a Warner Brothers, amely 100 ezer dollárért előre megvette a koncert filmrevitelének jogát. A tel­jes változatában mintegy négyórás, a kor legmagasabb színvonalán rögzített dokumentumfilm elkészítésében Martin Scorsese is közreműködött.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!