hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sellőláz Izraelben
Egymillió dollár a „kis hableány” fotójáért

2009. 08. 20.
Minden este fényképezőgépekkel felszerelt, izgatott turisták lepik el a Haifa közelében található Kirjat Jam melletti tengerpartot, akik abban a reményben figyelik a tengert akár órákon át is, hogy hátha megpillantják azt a lényt, amely a legtöbb ember szerint csak a mesékben létezik. Nem csak a romantikát keresik: a tét egymillió dollár, amit a város polgármestere ajánlott fel egy hiteles fotóért.

A szóban forgó titokzatos lény egy sellő, amely a mitológia szerint olyan fiatal nő, akinek teste halfarokban végződik, és a tengerben él. Jelen esetben a „szemtanúk” – egymástól függetlenül – arról számoltak be, hogy a különös teremtmény naplementekor bukkan fel, bemutat egy-két akrobatikus mutatványt a nézők előtt, majd eltűnik a Földközi-tenger hullámaiban.
A sellőláz több hónappal ezelőtt kezdődött az izraeli település mellett. Slomo Cohen az elsők között volt, akik azt állítják, hogy látták a sellőt. Mint elmondta, barátaival egyszer csak megpillantottak egy nőt, aki nagyon furcsa módon feküdt a homokban. Először azt hitték, egy napozót látnak, de amikor közeledni kezdtek hozzá, a vízbe ugrott, és eltűnt. Cohen és társai teljesen megdöbbentek, mivel úgy látták, hogy farka is volt a „nőnek”. Kirjat Jam vezetése elmondta, hogy az elmúlt hetekben emberek egymástól függetlenül keresték fel az önkormányzatot azzal, hogy sellőt láttak.
A város turizmusának mindenesetre kapóra jöttek a titokzatos élőlényről felröppenő híresztelések. A skót Loch Ness-i tónál fekvő Inverness várostól tanulva az izraeli település vezetése egymillió dolláros jutalmat ajánlott fel annak, aki először lefotózza a lényt. A helyi kormányzat úgy tűnik, nem döntött felelőtlenül: Natti Zilberman szóvivő elmondta, hogy ha valóban létezik a sellő, akkor annyian fognak a városba jönni, hogy ez az összeg hamar megtérül. Ha pedig még sem erről a mitológiai lényről van szó, akkor a pénz megmarad a városnak, amellett, hogy Kirjat Jam csupán a rejtély hírére is sok látogatóra számíthat a közeljövőben. A város internetes portálja egyébként felszólította az oldalra látogatókat, hogy ajánljanak nevet a sellőnek.
Egyelőre nem világos, hogy mi lehet az, amit az emberek látnak, hiszen általában nehéz meghatározni a vízben felbukkanó állatokat, mivel csak egy kis részük látható. Az állítólagos szemtanúk naplementekor látták a lényt, amikor a fényviszonyok már nem a legkedvezőbbek. A távolság miatt ilyenkor akár egy „ismert” élőlény meghatározása is meglehetősen nehéz lehet.
A sellők mindenesetre már régóta foglalkoztatják a hajósokat, de a legtöbb ilyesféle lényről szóló beszámolók mítosznak és legendának bizonyultak, vagy pedig egyáltalán nem lehetett bizonyítani a történetet. 1610-ben például egy Richard Whitbourne nevű kapitány állította azt, hogy Új-Fundland St. James kikötőjében egy sellőt látott. 1830-ban pedig Skóciában röppent fel egy olyan hír, miszerint egy fiatal fiú megkövezett egy olyan élőlényt, ami úgy nézett ki, mint egy 3-4 éves gyermek, de a lába helyett lazachoz hasonló farka volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!