hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A válság miatt népszerűsítené az Obama-kormány az eutanáziát?
Költséges élet

2009. 08. 20.
„Halálosztagok” létrehozásával vádolják amerikai konzervatívok Barack Obama egészségügyi reformterve­zetének azon javaslatát, amely pénzbeli juttatást irányoz elő azon orvosok számára, akik tanácsadást nyújtanak a végső stádiumban levő betegek számára.

A mind nagyobbra duzzadó társadalmi vita amiatt robbant ki Amerika-szerte Obama elnök egészségügyi reformtervezetének egy szakasza kapcsán, mivel az anyagi ösztönzést biztosítana azon orvosoknak, akik tájékoztatást adnak az élet utolsó szakaszában levő TB-betegek számára az elfekvő ellátásról, az életmentő beavatkozásokról, a hatósági meghatalmazásokról, illetve arról, hogy milyen rendelkezést adjanak a betegek az újraélesztésükkel kapcsolatosan. A rendelkezéstervezet szerint minden ötödik évben, de szükség szerint gyakrabban is tájékoztathatják az orvosok a betegeiket.
Mivel az életet mesterségesen meghosszabbító ellátások rendkívül költségesek, egyes amerikai szakértők ennek kapcsán attól tartanak, hogy az orvosok arra fogják ösztönözni az idős betegeket, hogy költségmegtakarítás okán mondjanak le a drága ellátásról. Azzal vádolják a kampányában egyértelműen abortusz- és eutanáziapártiként fellépő Obama reformját, hogy a javaslat eredményeképpen a kormány által szponzorált „halálosztagok” fognak létrejönni és dönteni ezután arról, hogy ki méltó az életre.
George Neumayr konzervatív sajtókritikus szerint „az egészségügyi kiadások csökkentése Obama tervezetének értelmében végül is gazdaságélénkítő intézkedésnek is tekinthető, hiszen az életről és a halálról való döntés a költségekről való döntést jelenti”.
A The Washington Times a tervezetet egyenesen a náci Németország Aktion T4 programjához hasonlította, amely kimondta, hogy „minden gyógyíthatatlan beteg számára világossá kell tenni, hogy a költséges gyógyellátások közpénzek terhére történő hasztalan alkalmazása nem lehet indokolt”.
Sarah Palin volt republikánus alelnökjelölt szerint „a demokrata javaslat porciózott ellátáshoz vezet, ami miatt a betegek, az idősek és a fogyatékkal élők fognak a legtöbbet szenvedni, és egy ilyen rendszerben a társadalom »nem termelő« tagjai azzal találhatják szemben magukat, hogy kormányhivatalnokok döntenek majd arról, hogy megérdem­lik-e az egészségügyi ellátást vagy sem”. Palin nyílt levelében hangsúlyozza, hogy a szolgáltatás nyújtásának lehetősége egy olyan törvényjavaslatban kerül megfogalmazásra, amelynek kinyilvánított célja „az egészségügyi költségvetés kiadásainak csökkentése”. Palin utal arra is, hogy Ezekiel Emanuel, Obama egészségügyi politikai tanácsadója és az elnök kabinetfőnökének testvére korábban úgy nyilatkozott, hogy egyes orvosi ellátásokat nem lenne szabad biztosítani azok számára, akik „visszafordíthatatlanul megfosztattak annak lehetőségétől, hogy a társadalom aktív polgárai legyenek”.
Obama reformtervezete minden amerikai állampolgárnak biztosítani kívánja az egészségügyi ellátást. Az eddig egyéni biztosítási alapon működő rendszer átalakítása azonban hatalmas költségeket jelent a több mint ezermilliárd dolláros hiánnyal küzdő amerikai költségvetés számára. Az elnök kijelentette, hogy nem ír alá olyan törvényt, ami tovább növeli az államháztartás hiányát. A konzervatív kritikára adott elnöki válasz szerint „a Kongresszus tagjainak az volt a szándéka, hogy az emberek tájékoztatást kapjanak az utolsó stádiumban kapható ellátásokról, amikor tényleg eljutnak ebbe a szakaszba. A javaslat senkit nem kötelez semmire”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!