hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anna Frank elrejtője
„Egyszerű ember vagyok, nem hős” – nyilatkozta Miep Gies

2009. 08. 20.
Miep Gies idén töltötte be századik életévét.  Anna Frankot és családját 1942 és 1944 között bújtatta a nácik elől, a rejtekhelyet azonban árulás miatt felfedezték. A Frank családot 1944 augusztusában deportálták, hátramaradtak azonban Anna feljegyzései, amelyet Miep Gies azt remélve rejtett el, hogy a kislány hazatér. Nem így történt: egyedül az édesapa élte túl a háborút, és ő adta ki a híressé vált naplót, amely 1947-es megjelenése óta 54 nyelven több mint 25 millió példányban kelt el. Miep Gies egész életében arra törekedett, hogy Anna története minél több ember számára váljon ismertté. A hölgy a mai napig is mintegy 700 levelet kap évente. A Hetek kérdéseire e-mailben válaszolt.

A Frank család 1933-ban menekült Németországból Hollandiába a nácik elől. Amikor a németek elfoglalták Hollandiát, eleinte nemigen avatkoztak be a mindennapi életbe, később azonban fokozatosan ellehetetlenítették a zsidók életét. Először csak a villamosról tiltották le őket, majd a kerékpárjaikat is be kellett szolgáltatniuk. A gyerekek csak zsidó iskolába járhattak, és további intézkedések nehezítették életüket.

Otto Frank 1942 nyarán kérte meg egyik alkalmazottját, Miep Giest, hogy segítsen elrejteni a családját. „Természetesen igent mondtam. Egyszerűen nem tehettem mást" - emlékezett vissza a százéves hölgy. Nem kis feladat volt a család ellátása: noha a nem zsidó származásúak dolgozhattak, vásárolhattak és iskolába is járhattak, az emberek nem rendelkeztek autóval, és az ellátás is nagyon szűkös volt.  A légiriadó is rendszeresen megszólalt, és ilyenkor minél hamarabb el kellett érni az óvóhelyet. „Senkiben sem bízhattam. Sokan kollaboráltak a nácikkal, és a zsidók rejtegetéséért hat hónap koncentrációs tábor járt. Ilyen körülmények között nehéz volt ellátni a családot a szükséges élelmiszerrel és ruhákkal, de ők sose panaszkodtak. Akkor se, ha csak káposztát tudtam nekik hozni hat napon át" - mesélte Miep.

A rejtekhelyen teljesen megváltozott a Frank család élete. A legnagyobb problémát a bezártság jelentette, és az, hogy nappal még pisszenni se lehetett. Olvasással, tanulással és a hírek hallgatásával töltötték az idejüket - elevenítette fel régi emlékeit Miep. Egymás között is gyakran keletkeztek feszültségek, de Otto mindig arra intette őket, hogy ezzel ne terheljék a segítőiket.  Miep és férje többször együtt ebédelt velük a rejtekhelyen, és ekkor döbbentek rá igazán, hogy mennyire nyomasztó a helyzetük. A háború után Otto egyszer félig viccesen azt mesélte, hogy a legnyomasztóbb mégis Anna provokatív viselkedése volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!