hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2009. 10. 09. (XIII/41) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ünnepi intifáda

Radikális iszlám csoportok idén sem hagyták botrány és zavargások nélkül a nagy őszi ünnepeket Izraelben. Tavaly a jóm kippur alatt kezdődtek az egy héten át tartó összecsapások Akkóban, most pedig Jeruzsálemben kellett riadókészültségben állnia a biztonsági szerveknek.

Hol legyen a palesztin állam?

A nemzetközi vihart kavart Gladstone-jelentés is jelzi: a Közel-Keleten nincs és nem is volt béke, a háború folyamatos. Ez azonban egyszerre folyik fegyverekkel és politikai eszközökkel. Mahmúd Abbász nem hajlandó Netanjahuval tárgyalni, viszont a Hamasszal való megbékélési paktum küszöbön áll. Valószínűtlen a két fél közötti megegyezés és ennélfogva a kétállami megoldás is. De nincs is szükség még egy palesztinai arab államra, hiszen 1922-ben már megalakult egy, Transzjordániai Emirátus néven.

Méregpoharat Irán kezébe

A nemzetközi hírű Irán-szakértő néhány hónapja A gombafelhő árnyékában címmel írt könyvet a perzsa állam atomprogramjának Európát érintő veszélyeiről. A Heteknek adott interjúban a professzor azt állította, hogy ha Irán megszerzi a bombát, nemcsak a Közel-Keleten rendeződnek át az erőviszonyok, hanem Teherán ellenőrzést szerez az európai ener­giaellátás forrásai felett is. Emanuele Ottolenghi szerint csak radikális külső nyomással lehet elérni azt, hogy a teheráni vezetők „kiigyák a méregpoharat”, és fel­ad­ják az évtizedes atomtörekvéseiket.

Ki lesz Európa ura?

Miután második nekifutásra az írek jelentős többséggel igent mondtak a Lisszaboni Szerződésre, a megállapodás sorsa Václav Klaus cseh államfő kezében van. Úgy tűnik, a cseh elnök csak néhány hétig tudja elodázni a szerződés érvénybe lépését. Az új egyezmény létrehozza az EU-elnöki pozíciót is. Az esélyesek közül Tony Blair lehet az Európai Unió Tanácsának első elnöke.

Belföld

Vészjelzések mélyről

Október 5-én, helyi idő szerint 21:06-kor a Richter-skála szerinti 2,2-es erősségű földrengés keletkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhony térségében. A talajmozgást az epicentrum környékén a lakosság is érzékelte, károkról nem érkezett bejelentés. Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, ebből évente 4-5 hasonló volumenű a mostanihoz.

Új modell: Európát tesztelik Pécsett

A fideszes vezetésű pécsi önkormányzat biztonsági őrökkel foglalta el a városi vízművet, melyet eddig közösen működtetett egy francia céggel. Feltételezések szerint a Fidesz most teszteli, hogy a nemzetközi bíróság miként áll hozzá a reprivatizációs törekvésekhez és a multinacionális lobbik elleni csatájához. Az attak egyébként szólhat a magyar lakosságnak, hogy a jobboldal figyel az érdekeire, és a kizsákmányoló külföldi cégektől akár Robin Hood módjára is, de visszaszerzi a magyar tulajdont. Igaz, üzenhet a gazdaság szereplőinek is, hogy ideje felkészülniük a Fidesz-érára.

Barbár mozgalmak Hunniában

„A magyar a választott nép”; „Jézus magyar volt”; „a zsidók kizsákmányolnak minket”; „radikális politikai megoldásokra van szükség” – többnyire ezek az állítások tekinthetők közös elemnek a reneszánszát élő, meglehe­tősen sokszínű ősmagyar hitvilágban, amelynek veszélyeire nemrégiben a katolikus püspöki kar körlevélben hívta fel a figyelmet.

Hit és értékek

Amikor Isten sátra az emberekkel van

A keresztények jövőképét döntően a próféciák értelmezésének módja határozza meg. A futurista keresztény nézetrendszerek között jelentős különbségek állnak fenn. Az amillennisták és a premillennisták között dúló heves viták sarokpontja a Jelenések könyvének 20. fejezetében lévő jövendölések értelmezése körül található: a szóban forgó fejezetben hatszor is előforduló „ezer esztendő” (millennium) szó szerint vagy jelképként értelmezendő-e?

HÁTTÉR

Kinek jó ez? - Elindult az új lakástámogatás

A „válságkezelő kormány” idén júliusban függesztette fel a közel nyolc éve működő és több tucatszor módosított lakástámogatási rendszert, de egyben már az újra-szabott, október elsejétől induló „célzottabb struktúra” feltételeit is körvonalazta. Az új állami támogatási forma múlt csütörtöktől igényelhető a hitelintézeteknél.

Gázos kérdések

Meglepetésszámba megy, ha valaminek csökken az ára. Főként igaz ez a gázra, amely horribilis mértékben drágult az elmúlt időszakban. Ez év októberétől azonban át­lagosan 16 forinttal kell kevesebbet fizetnünk egy köbméteréért. Mindez azt jelenti, hogy a mostani 132 forint helyett 119 forintba kerül a gáz. Számítások szerint ez egy átlagos, 50 négyzetméteres lakás fűtésszámláján már érez­hető, havi 1000-1200 forint csökkenést eredményezhet. Mivel az erőművek jelentős része gázzal működik, ezzel párhuzamosan a távhő ára is mér­sék­lődhet, várhatóan átlagosan 7 százalékos mértékben.

Lépéselőnyben a médiageneráció

A felnövekvő generáció médiaeszközzel való ellátottsága nagymértékben nőtt, köreikben az uralkodó médium ma már az internet; az ifjak egyre többféle kijelző, képernyő, monitor előtt egyre több időt töltenek, ugyanakkor drámaian csekély szülői jelenlét vagy ellenőrzés mellett – ez derült ki A média hatása a gyermekekre és a fiatalokra címmel hazai és külföldi szakemberek részvételével szervezett, már-már rendszeres szakmai fórummá alakuló idei Nemzetközi Médiakonferencián.

Irodalmi pedofília

Interjú Dr. Steklács Jánossal, KF-TFK Humán Tudományok Intézetének intézetigazgató főiskolai tanárával, olvasáskutatóval.

A megsemmisülés forgatókönyve

Kivé válhat az ember a 21. században? Milyen lesz gyermekeink, unokáink gondolkodásmódja a legújabb technikai újítások hatására? Egy angol agykutatónő, Susan Greenfield érdekes kutatási eredményekkel szolgál Identitás a XXI. században című könyvében arról, hogyan hatnak elménk működésére korunk szédítő gyorsasággal fejlődő technikai vívmányai.

Oroszország holnapután

Milyen legyen a jövő Oroszországa? Erről hirdetett vitát szeptember közepén Medvegyev elnök, és a vitában már eddig is sok meglepő javaslat született. A radikális pártvezér, Vlagyimir Zsirinovszkij például Szibériában egy gigantikus offshore-övezetet hozna létre, és kikiáltaná az „Orosz Egyesült Államokat” is.

Hármaskereszt és a Vasgárda

Hetven évvel ezelőtt, 1939. szeptember 21-én Armand Calinescu román miniszterelnök a bukaresti parla­mentből tartott hazafelé, amikor az egyik kanyarban hirtelen egy szénásszekér bukkant fel autója előtt. Sofőrje már nem tudta elkerülni az összeütközést. A kormányfő kábultan próbált kikászálódni az összetört jár­mű­ből, ám a következő pillanatban két maszkos férfi vette körül az autót, s pisztolyaikból sortüzet zúdítottak rá. Testét összesen húsz lövedék járta át, ezért esélye sem maradt a túlélésre. A tettesek felől senkinek sem volt kétsége.

KÁVÉSZÜNET

Kezdődhet a karnevál

Utólag persze mindenki papírformáról beszél: Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os nyári olimpiát. A hírt százezrek ünnepelték önfeledten a „nem hivatalos” brazil fővárosban a hétvégén. Ráadásul nem egészen 5 év múlva, 2014-ben labdarúgó-világbajnokságot is rendeznek a rohamosan fejlő­dő szambaországban. „Két év karnevál” - mondják erre a rióiak. A bandaháborúkat, nyomornegye­deket és a hihetetlen mértékű prostitúciót látva ennél mégis árnyaltabb a kép.

Őszi mézes hetek

Egy szukkából, vagyis egy sátorok ünnepére felállított sátorból, a családi vacsora közben számolt be a Heteknek Bokor Márta izraeli háziasszony arról, hogy milyen finomságokat készítenek az izraeliek az őszi ünnepek alatt. Salát Anna egykori kibuclakó pedig arról mesélt, miben más a vallásos zsidók ünneplése.

Radnótival együtt az erőltetett menetben

„Gyűlölettel a szívben nem lehet az életet újrakezdeni, de foly­tatni sem” – vallja a 88 éves Papp Bálint bácsi, aki több év kény­szermunka után 1944 szeptemberében Radnóti Miklóssal együtt indult el gyalog hazafelé a híres „erőltetett menetben”.

A Hilton family

Luxus, elegancia, kényelem és stílus. Ez a Hilton szállodák védjegye a világ minden pontján. Buli, ivászat, valóságshow–k és szexvideók. Ma viszont erről híresek a Hilton örökösök.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!