hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Radnótival együtt az erőltetett menetben
A remény bajnoka

2009. 10. 09.
„Gyűlölettel a szívben nem lehet az életet újrakezdeni, de foly­tatni sem” – vallja a 88 éves Papp Bálint bácsi, aki több év kény­szermunka után 1944 szeptemberében Radnóti Miklóssal együtt indult el gyalog hazafelé a híres „erőltetett menetben”.

1942. október 5-én 20 évesen kaptam meg a behívómat, és a debreceni Böszörményi úti laktanyába kerültem. Adategyeztetéskor be kellett diktálnom a vallásomat is: nazarénus vagyok. Ez többek között azt jelenti, hogy nem foghatok fegyvert, de ezt a katonaságnál nem tolerálták. Emiatt másfél hónapon keresztül szinte mindennap megkínoztak.

Milyen eszközökkel próbálták „betörni"?

- Egyik alkalommal két tizedes és az őrmester bevittek a ruharaktárba. Összekötözték a lábamat, egy vödör vízbe áztatták, majd nádvesszővel elkezdték verni a talpamat. Ezt többször egymás után megismételték. Nagyon fájdalmas volt. Gázmaszkot is húztak a fejemre, hogy a kint gyakorlatozó katonák ne hallják a jajgatásomat. Alig kaptam már levegőt, és a kétségbe-esés teljesen úrrá lett rajtam. Imádkozni kezdtem, segítségért könyörögtem Istenhez, és ő meghallgatta az imámat. Folyamatosan ütötték a talpamat, de már nem éreztem többet fájdalmat. Ezt észrevette az őrmester is, ezért lecserélte a nádvesszőt egy 4 milliméteres acélrúdra. Az egyik tizedes rákiabált: „Hagyd abba! Ezt már nem engedhetem!"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!