hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Oroszország holnapután
Milyen lesz a jövő Moszkva szerint?

2009. 10. 09.
Milyen legyen a jövő Oroszországa? Erről hirdetett vitát szeptember közepén Medvegyev elnök, és a vitában már eddig is sok meglepő javaslat született. A radikális pártvezér, Vlagyimir Zsirinovszkij például Szibériában egy gigantikus offshore-övezetet hozna létre, és kikiáltaná az „Orosz Egyesült Államokat” is.

Dmitrij Medvegyev egyszerre több internetes hírportálon is megjelent írásában közzétette a jövő Oroszországára vonatkozó javaslatait. Medvegyev azt ígéri, hogy az orosz parlament számára készülő végleges változathoz figyelembe fogja venni az állampolgárok javaslatait is.
A társadalmi diskurzusban legaktívabban a vállalkozók próbálják érvényesíteni a véleményüket, akik ismét  tartanak az újraelosztástól és államosítástól. Komoly üzleti problémát jelent az állami szervek és helyi tisztségviselők túlságosan nagy figyelme is. „Ne zavarjanak a munkában, tüntessék el a fölösleges állami szabályozásokat, változtassák meg az áfarendszert, és akkor minden jobbra fordul” – írják közleményeikben a vidéki vállalkozók. Hisznek abban, hogy a kisvállalkozások képesek az ország talpra állítására, de csak adóengedmények, kedvezményes és halasztott fizetési konstrukciójú hitelek, valamint más állami intézkedések segítségével.
A teljesen új projektekbe fogó vállalkozók az állam innovációkat támogató szerepének erősítésére várnak. Úgy látják, hogy az államnak az első számú befektetővé kellene válnia, méghozzá a „nagyszabású kutatások és tudományos kutatóközpontok újraélesztésével, az infrastruktúra megújításával”. A vállalkozóknak meg­győ­ződése, hogy minderre csak az állam képes.
Az alkalmazottak szintén részt vesznek a társadalmi vitában. Panaszaikban a hivatalnokokat és a politikusokat hibáztatják, akik nagy jövedelmet kapnak, különböző kedvezményeket élveznek, ugyanakkor kevésbé gondolnak az „egyszerű népre”. Az embereket a szembeötlő szociális egyenlőtlenségek és az orosz bürokráciának az ország iránti felelőtlensége háborítja fel.
Andrej Tamonov, az Atomkutatások Egyesített Intézetének vezetője szerint Oroszországnak „legalább egy nagy megaprojektet kellene lebonyolítania az atomtechnológia területén”. Egy hasonló projekt áttörést jelenthetne általában a kutatás-fejlesztés területén is, mivel egy időben jelentős számú fiatal mérnököt vonna be a tudományba és az innovációba.
Orosz innovációs szakértők támogatják a hatalmon lévő Jegyinaja Rosszija (Egységes Oroszország) párt által felvetett terveket. Szerintük vissza kellene csábítani a korábban Nyugatra vándorolt tudósokat. A párt tervei szerint a tudósokat nem egyesével kell visszahozni, hanem „már kialakult kutatócsoportokat” kell hazacsábítani. Alekszej Konov, az állami tulajdonú Bioprocessz alelnöke szerint fontos, hogy „az emberek csapatban térjenek haza, hogy tiszta lappal indulhassanak, és öt évig semmilyen ­ellenőrzés ne érintse őket”.
Ugyanakkor az innovátorok arra panaszkodnak, hogy nemcsak a néptömegeknek, de az üzleti életnek sincs pontos fogalma sem a modernizációról, sem az innovációról. „Az embe­rek nem értik, mi az innováció, mi a nanotechnológia. Senki nem próbálja ezt elmagyarázni. Az emberek nevetnek” – panaszkodik a Nanotechnológia állami vállalat vezetője. Sokak véleménye szerint a modernizációnak politikai támogatásra van szüksége, ami magába foglalná a megfelelő propaganda- és agitációs eszközöket.
A Medvegyev kezdeményezte diskurzusban nemcsak hazai kérdések szerepelnek. A Jegyinaja Rosszija véleménye szerint az elnök leendő üzenetében nagy hangsúlyt fog fektetni a külpolitikai kérdésekre. Arra számítanak, hogy megjelenik az új nemzetközi jog kidolgozásának lehetősége, mivel a jelenleg létező jog nem felel meg a hidegháború és globalizáció után megváltozott világ helyzetének. Ezért a nemzetközi jogot „teljesen át kell írni, mivel a jelenleg élő normák a hidegháború és a bipoláris világ örökségei”.
Az orosz sajtó kiemeli, hogy a legradikálisabb javaslatokat a Vlagyimir Zsirinovszkij vezette Liberális Demokrata Párt hozta fel. Javaslataikat nyolc – eredeti és igen érdekes – pontban foglalták össze:
1.    Elkezdeni egy tizenöt év alatt elkészülő nyugat–kelet főútvonal létrehozását, amely egyszerre lenne autóút, vasút és csővezeték is.
2.    A faipar prioritást élvező iparágként kezelendő. Olcsó és elérhető faházakat kell építeni szerte az országban.
3.    Fedett halpiacok létrehozása minden városban, hogy minden állampolgár friss halhoz jusson.
4.    Egész Szibéria és a Távol-Kelet területén, Kemerovótól a Csukotka tartományig hatalmas offshore-zóna létrehozása, ahol minden magánember és cég mentesülne bármiféle adó alól.
5.    A kisvállalkozásokat teljesen adómentessé kell tenni három évre az egész ország területén.
6.    A nők munkanapja legyen egy órával rövidebb.
7.    Az orosz régiók megerősítése, számuk csökkentése nyolcvanról ötvenre, és az „Orosz Egyesült Államok létrehozása”.
8.    Minden ellenőrző szerv csak az ellenzék képviselőiből álljon.
A felvetések és ötletek gyűjteménye várhatóan még tovább bővül, a remények szerint a legproduktívabb ötletek megvalósulnak, és segítségükkel Oroszország igazán modern és fejlett országgá válhat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!