hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Barbár mozgalmak Hunniában
„Egy vidám társaság, amely lángba borította a keresztény Európát”

2009. 10. 10.
„A magyar a választott nép”; „Jézus magyar volt”; „a zsidók kizsákmányolnak minket”; „radikális politikai megoldásokra van szükség” – többnyire ezek az állítások tekinthetők közös elemnek a reneszánszát élő, meglehe­tősen sokszínű ősmagyar hitvilágban, amelynek veszélyeire nemrégiben a katolikus püspöki kar körlevélben hívta fel a figyelmet.

„Nem értem, miért kell vitázni azon, hogy ki miben hisz. Nagyon sok elem van a táltosok gyakorlatában is - például imádkozzák a Hiszekegyet, vagy tisztelik a Boldogasszonyt -, ami közös a kereszténységgel. Tulajdonképpen u­gyan­arról az Istenről van szó" - vélekedett lapunknak egy magyar ha­gyományőrző annak kapcsán, hogy a katolikusok igyekeznek megóvni híveiket az ősmagyar tévelygéstől.

A magát katolikus és nem ősmagyar hívőnek valló asszony szerint sokan divatból, sőt, üzleti számításból kezdenek „magyarkodni", a jelenség mögött mégis meghúzódik egy erőteljes igény arra, hogy a globalizálódó világban az emberek fogódzókat találjanak, ráleljenek a saját identitásukra, megtudják, kik ők, honnan jönnek, és merre tartanak. A magyar gyökerekhez való visszatérést ő úgy képzeli el, mint egy szellemi svédasztalt, amiről mindenki azt vesz le magának, amit éppen akar - a lényeg, hogy a magyarságát és a hitét erősítse.

Gábor György vallástörténész is egyetért azzal, hogy az ősmagyar hitvilág felélesztése a nemzeti identitáskeresés része, viszont hozzáfűzi: ez egy olyan identitáskeresés, amely a magyarság egyedülállóságát, kiválasztottságát igyekszik igazolni. Mindeközben keresztény elemeket integrálnak ebbe az ősinek, és ősiségénél fogva erősebbnek mondott hitvilágba, de kínosan ügyelve arra, hogy ezek az elemek meg legyenek fosztva mindentől, ami „idegen". Ezért Jézust „zsidótlanítják" és magyarrá formálják, Szűz Máriát pedig a magyar Boldog­asszonnyal azonosítják, a kiválasztott nép pedig a magyar lesz, amely megváltást fog hozni a világnak. Emiatt bizonyos értelemben törvényszerűnek tekinthető az antiszemitizmus és a rasszizmus megjelenése az „ősmagyar reneszánszban" - tette hozzá Gábor György a Heteknek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!