hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vészjelzések mélyről
Interjú Marótiné Kiszely Márta szeizmológussal

2009. 10. 10.
Október 5-én, helyi idő szerint 21:06-kor a Richter-skála szerinti 2,2-es erősségű földrengés keletkezett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhony térségében. A talajmozgást az epicentrum környékén a lakosság is érzékelte, károkról nem érkezett bejelentés. Magyarország területén évente 100-120 kisebb földrengést regisztrálnak, ebből évente 4-5 hasonló volumenű a mostanihoz.

A 20. század során közel 4 millió áldozatot követeltek a természeti katasztrófák, ezek több mint felét földrengések okozták. Miközben a más típusú katasztrófák előre jelezhetőek, a földrengésekről ez miért nem mondható el?
– A földrengések túlnyomó többsége a folyamatosan mozgó kő­zet­le­me­zek találkozásának területén pattan ki, mélységük leggyakrabban 30 km körüli, de elérheti akár a 600 km-t is. Ehhez képest a legmélyebb fúrás is csak 13 km-es a Kola-félszigeten, de ott már akkora a hőmérséklet, hogy nincs az a fúrástechnika, ami ezt kibírja. Magyarországon a makói gáz keresése közben jutottak 6 ezres mélységbe. Vagyis gyakorlatilag nem ismerhetőek meg az ütköző lemezek közötti pillanatnyi feszültségviszonyok, így az sem, hogy a felgyülemlő feszültség mikor okoz kőzettörést, hirtelen elmoz­dulást.
Melyek a leginkább veszélyeztetett területek?
– A Csendes-óceán környékét ölelő tűzgyűrű, ami a japán partokon halad végig, Indonéziával folytatva, valamint Chile és a Szent András-törésvonal. Ezt aktív zónának hívjuk, mert ahol az óceáni lemez a kontinens alá bukik, bármikor lehet rengés. En­nek sok jele is van: vulkáni mű­kö­dés, szigetívek, tenger alatti mély árkok.
Magyarország melyik veszélyzónához van a legközelebb?
– Mi roppant bonyolult terület vagyunk ebből a szempontból. Az eurázsiai és az afrikai lemez ütközése miatt az európai lemez több kisebb mikrolemezre szakad szét, és ezek egyik részén helyezkedik el hazánk is. Ezekre a mikrolemezekre egy forgó mozgás, süllyedés, emelkedés jel­lemző. Ebben a zónában Olaszország igazán veszélyeztetett, ahogyan azt az áprilisban bekövetkezett, L’aquilán történt földrengésnél is láthattuk. Hazánkon egy komolyabb vetőzóna fut keresztül, amit Balaton-vonalnak, egy részét pedig Darno-vonal­nak is hívunk. Ennek északi részén másfelé mozdul el az anyaföld, mint a délin.
Idehaza mióta vannak említésre méltó mérések a ren­gé­sekről?
– A magyarországi rengéskatalógus 456-tól datálódik, de a korábbi évszázadokról csak történelmi dokumentumokból rekonstruálható adataink vannak. Műszeres megfigyelés 1907 óta van. Igazi áttörést a Paksi Atomerőmű által telepített 10-13 állomás hozott, melyeknek köszön­he­tően 1995 óta nemcsak azok a rengések kerülnek a katalógusba, amiket a lakosság is érez, hanem azok is, amiket csak a műszerek regisztrálnak.
Melyik az az erősségi szint, amikor már összekoccannak a poharak az asztalon?
– A mostani záhonyi földmozgás már ehhez, a Richter-skála szerinti 2-3-as erősségi szinthez tartozik. Hazánkban havonta 5-8 olyan rengés van, amit a lakosság nem is észlel, a földkerekségen pedig több ezerre te­hető a számuk naponta.
Hol tartunk ma az elő­re­jel­zé­sekkel?
– Gyerekcipőben járunk a ter­mé­szetből érkező más fenyegetettségekhez képest, bár vannak biztos jelei annak, hogy földrengés van készü­lőben. Ilyenek a kutak és a talajvíz szintjének megváltozása, a víz összetételének módosulása (radon), a földfelszín emelkedése vagy süllyedése, de zavarok jöhetnek létre a Föld mágneses terében, és az állatok viselkedése is árulkodó lehet. Leg­inkább az előrengések jelzik a közelgő bajt, de ezekről sem mindig tudjuk megállapítani, hogy az maga a fő­rengés volt, vagy csak vészjelzés. A tavaszi olasz tragédia előtt például nem voltak vészt jósló előrengések, bár egy technikus hónapokkal korábban jelezte, hogy a kutakban drasztikusan megváltozott a radon szintje. Ami pedig az állatkísérleteket illeti, egyelőre nem sokra mentünk velük. A ’85-ös berhidai földrengés előtt felhívott minket egy lepkész, hogy teljesen abnormális viselkedést tapasztal a lepkék rajzásánál, és állítólag Amerikában azért zártak ki egy geológust a szakmai szövetségből, mert újsághirdetések alapján azt állította, hogy nagyobb rengések előtt ugrásszerűen megnő az elkóborolt macskák és kutyák száma. A japánok szerint állatkísérletek helyett inkább tíz százalékkal többet kell költeni az építkezésre. Igazuk lehet, mert a ’99-es törökországi rengésben több mint 17 ezren lelték halálukat a kevés cementből és magas sótartalmú tengeri homokból készült épületek alatt, míg egy hasonló erősségű rengésnek Tajvanon tizedennyi áldozata volt csupán.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!