hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ki lesz Európa ura?
Václav Klaus az utolsó akadály

2009. 10. 10.
Miután második nekifutásra az írek jelentős többséggel igent mondtak a Lisszaboni Szerződésre, a megállapodás sorsa Václav Klaus cseh államfő kezében van. Úgy tűnik, a cseh elnök csak néhány hétig tudja elodázni a szerződés érvénybe lépését. Az új egyezmény létrehozza az EU-elnöki pozíciót is. Az esélyesek közül Tony Blair lehet az Európai Unió Tanácsának első elnöke.

Az ír referendumon a tavalyinál nagyobb részvétel mellett az igenek meggyőző, 67 százalékos többséggel arattak győzelmet. Várható volt az eredmény, a fogadóirodákban nem sok esélyt adtak a nemnek. Hogy mi az oka az írek pálfordulásának? Első­sorban a gazdasági válság döbbentette rá Írországot arra, hogy a négymilliós szigetország sokkal inkább függ az uniótól, mint fordítva. Ráadásul az első népszavazás kudarca miatt az EU a tenyerén hordozta az íreket. Az ír kormány szinte minden kérése teljesült, csakhogy újabb népszavazás legyen a Lisszaboni Szer­ző­dés ügyében.

Brüsszel szempontjából még fontosabb a megállapodás. Az EU ugyan gazdasági óriás, de politikai törpe a világszínpadon, amíg az Európai Unió Tanácsának elnökei félévente váltják egymást. Ráadásul a bővítés után az új és a régi tagországok állam- és kormányfői eltérő színvonalon képviselik az uniót.

Ezért választanának a Lisszaboni Szerződés alapján egy elnököt a Tanács élére, aki a féléves ciklusok helyett két és fél évig vezetné az uniót, valamint az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjeként egy kvázi külügyminisztert. Jelenleg Tony Blair brit exminiszterelnök a legesélyesebb az elnöki pozícióra. A The Times szerint Nicolas Sarkozy francia elnök már döntött Blair támogatásáról, és Angela Merkel német kancellárasszony aggályai is enyhültek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!