hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méregpoharat Irán kezébe
Interjú Emanuele Ottolenghi professzorral, a brüsszeli Transzatlanti Intézet igazgatójával

2009. 10. 10.
A nemzetközi hírű Irán-szakértő néhány hónapja A gombafelhő árnyékában címmel írt könyvet a perzsa állam atomprogramjának Európát érintő veszélyeiről. A Heteknek adott interjúban a professzor azt állította, hogy ha Irán megszerzi a bombát, nemcsak a Közel-Keleten rendeződnek át az erőviszonyok, hanem Teherán ellenőrzést szerez az európai ener­giaellátás forrásai felett is. Emanuele Ottolenghi szerint csak radikális külső nyomással lehet elérni azt, hogy a teheráni vezetők „kiigyák a méregpoharat”, és fel­ad­ják az évtizedes atomtörekvéseiket.

Fordulatot jelent a titkos iráni atomlétesítményekről szóló bejelentés az évek óta húzódó konfliktusban?

- Szerintem a nyugati titkosszolgáltatok már több éve tudtak erről a létesítményről. Nem hiszem, hogy a bejelentés alapvetően módosítaná az ismereteinket Irán nukleáris képes­ségeiről. Ugyanakkor nyilvánvalóvá teszi, hogy Irán hazudott, amikor azt állította az ENSZ-nek, hogy atomprogramja átlátható, megfelel az atom­sorompó-egyezményben foglalt szabályozásnak, és békés célokat szolgál. A Qum melletti bázist titokban építették, és azóta is elrejtetve tartották. Az iráni forradalmi gárda egyik bázisának tábora alatt épült a hegyekben, ráadásul a létesítmény túl kicsi ahhoz, hogy az ott végzett urániumdúsítás békés célokat szolgálhasson.

Ha Nyugaton tudtak erről, miért nem szóltak?

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!