hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Méregpoharat Irán kezébe
Interjú Emanuele Ottolenghi professzorral, a brüsszeli Transzatlanti Intézet igazgatójával

2009. 10. 10.
A nemzetközi hírű Irán-szakértő néhány hónapja A gombafelhő árnyékában címmel írt könyvet a perzsa állam atomprogramjának Európát érintő veszélyeiről. A Heteknek adott interjúban a professzor azt állította, hogy ha Irán megszerzi a bombát, nemcsak a Közel-Keleten rendeződnek át az erőviszonyok, hanem Teherán ellenőrzést szerez az európai ener­giaellátás forrásai felett is. Emanuele Ottolenghi szerint csak radikális külső nyomással lehet elérni azt, hogy a teheráni vezetők „kiigyák a méregpoharat”, és fel­ad­ják az évtizedes atomtörekvéseiket.

Fordulatot jelent a titkos iráni atomlétesítményekről szóló bejelentés az évek óta húzódó konfliktusban?

- Szerintem a nyugati titkosszolgáltatok már több éve tudtak erről a létesítményről. Nem hiszem, hogy a bejelentés alapvetően módosítaná az ismereteinket Irán nukleáris képes­ségeiről. Ugyanakkor nyilvánvalóvá teszi, hogy Irán hazudott, amikor azt állította az ENSZ-nek, hogy atomprogramja átlátható, megfelel az atom­sorompó-egyezményben foglalt szabályozásnak, és békés célokat szolgál. A Qum melletti bázist titokban építették, és azóta is elrejtetve tartották. Az iráni forradalmi gárda egyik bázisának tábora alatt épült a hegyekben, ráadásul a létesítmény túl kicsi ahhoz, hogy az ott végzett urániumdúsítás békés célokat szolgálhasson.

Ha Nyugaton tudtak erről, miért nem szóltak?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!