hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 02. 05. (XIV/5) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A hihetetlen India

Szabadság, önbizalom, világszínvonalú képzés, nagyon kemény munka, türelem, hit. India felemelkedése a 21. század egyik nagy sikertörténete. Ennek közvetlen részese és formálója az egyik legnagyobb indiai vállalatbirodalom tulajdonosa, Krishan Kumar Modi, akit Budapesten faggattunk arról, mitől képes India a világválság idején is lélegzetelállító fejlődésre.

Elitalakulat

Valószínűleg májusban tartják Nagy-Britanniában a parlamenti választásokat. Az előzetes felmérésekből egyértelműnek látszik a fordulat: tizenhárom év munkáspárti uralom után jöhetnek a konzervatívok, David Cameron vezetésével. Igaz, az előnyük az elmúlt hetekben némileg csökkent, ám nehezen elképzelhető, hogy a kormányzásban megkopott, vezető nélküli baloldal fordulatot tudna végrehajtani az erőviszonyokban. A reménybeli brit miniszterelnököt a Hetek londoni tudósítója mutatja be.

Belföld

Súlyos válsághelyzet az oktatásban

A magyar oktatási rendszer a szétesés küszöbére ért, a felsőoktatás vészhelyzetben van, ezért új, átfogó koncepcióra van szükség – tartja a Sólyom-féle Bölcsek Tanácsa, akik szerint több pénz, kiszámítható oktatáspolitika és a teljesítményelvűség a megújulás feltétele.

Hagyó Miklós tündöklése és bukása

Kegyetlenül elbánt az élet Hagyó Miklóssal. A volt főpolgármester-helyettes évekig építette a birodalmát, ami pár hét alatt összeomlott. Noha gesztusokat tett a jobboldal felé is, ma ő a Fidesz egyik „kampányarca”, vele rémisztgetik a fővárosi szavazókat. Az MSZP is elállt mögüle.

A legtitkosabb ország

Kenedi János történész, kutató moderálásával zajlott a héten hiánypótló konferencia a közép-kelet-európai dossziétörvényekről és mágnesszalagokról az OSA Archívumban. Az újság-írókon kívül mintegy ötven ember volt kíváncsi a környező posztkommunista társadalmak múltfeltárási gyakorlatára, amely még inkább rávilágított a hazánkban e témában zajló bohózatra.

Megint jőnek, kopogtatnak

A Jobbik az önkéntesekre épít, a Fidesz a szocialistákkal szembeni elégedetlenségre, az MDF rövid, de impulzív kampányhajrát ígér, az MSZP a vörös segélyprogramban bízik. Hétfőtől eldördül a startpisztoly, úgyhogy hamarosan „megint jőnek, kopogtatnak”.

Hit és értékek

Keresztút: Berlusconi bojkottálja az uniós döntést

Néhány napja immár hivatalosan is bejelentette az olasz kormány, hogy fellebbezni kíván a strasbourgi Emberi Jogi Bíróság novemberben hozott elmarasztaló ítélete ellen. Mint ismeretes, ez a verdikt arra kötelezte Olaszországot, hogy távolíttassa el iskolái faláról a feszületeket. A döntés heves ideológiai vitákat váltott ki Európa-szerte, Olaszországban pedig az olasz katolikus világ aktív támogatása mellett a  polgári engedetlenség legváltozatosabb formáit. A Corriere della Sera olasz napilap felmérése szerint az olaszok 80 százaléka elutasítja a strasbourgi döntést.

Haitin a „vudu pápa” szerint a keresztények okozzák a bajt

Max Beauvoir, Haiti vudu főpapja azzal vádolta meg az evangéliumi keresztényeket, hogy monopolizálják a földrengés sújtotta országba érkező segélyeket, és hátrányosan diszkriminálják a vudu hívőket. Az ügy nemzetközi vitákat váltott ki, miután az első segélyszállítmány állítólag csak két héttel a földrengés után érkezett meg a vidéken élő vudu közösséghez, akik nyomban össze is verekedtek a segélyosztókkal.

HÁTTÉR

Finn csoda

A skandináv országok híresek jóléti államukról, társadalmi párbeszédükről, ők mégis úgy vélik, szükség van a reformokra. A Sitrát a finn parlament 1967-ben, a finn függetlenség 50. évfordulóján hozta létre azért, hogy javuljon az ország gazdasági növekedése, nemzetközi versenyképessége és állampolgárainak jóléte. A nonprofit társaság 800 millió eurós alaptőkével rendelkezik, melynek kamatai fedezik az éves működési költségeket, így nem függnek a költség­vetéstől. Számos területen működnek: önkormányzat, egészségügy, vagy akár az energiahatékonyság, vidékfejlesztés területein. Valós, kézzelfogható reformokat sikerült elérniük, ráadásul úgy, hogy egyet­értést alakítottak ki a társadalommal, az érintett szakmákkal és a politikai elittel. Megszívlelendő történeteikről Mikko Kosonennel beszélgettünk.

Értékválság - Davos sem hozott vigaszt

Hétvégén tartották a 40. davosi Világgazdasági Fórumot. Idén is világmegváltó tervekkel érkezett a mintegy 2500 prominens résztvevő Svájcba, megígérve, hogy újraszabják a nemzetközi bankrendszert, kidolgozzák a globális válságmegelőzést, és megsegítik Haitit. Mindebből leginkább a harmadik pont teljesült, az első kettőről pedig néhány szó esett.

A politikai kampány pszichológiájáról

A magyar választópolgár olyan vezetőt akar, aki apaként gondoskodik róla; az USA-ban Mózeseket keresnek, akik kivezetik őket a válságból; a franciáknál pedig ideákkal lehet választást nyerni. Mindenhol igaz azonban, hogy a csalódott szavazók fokozatosan hagyják el a pártjukat, és rettentő nehéz őket visszacsábítani. A politikai kampány pszichológiájáról Bruck Gáborral, a Sawyer Miller Group kommunikációs ügynökség elnökével beszélgettünk, aki kampánytanácsadóként dolgozott többek között Demszky Gábor, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc mellett is.

Kenőpénzért jogsi

Hazánkban az első jogosítványt 1901-ben szerezték meg, a vizsgaútvonal pedig a Városliget mellett volt. Akkoriban csak a Budapesten közlekedőknek volt szükségük vezetői engedélyre, és összesen négy jelzőtábla jelentését kellett ismerni. Az elmúlt száz év alatt jelentősen megváltozott a helyzet, hiszen ma már KRESZ-, gépjármű-kezelési és forgalmi vizsgát is szükséges tenni a jogosítvány megszerzéséhez. Nem mindegy azonban, hogy milyen áron.

Fatolvajok, erdőpusztítók

Békés megyében is jelentős károkat okoznak a fatolvajok, akik a mínuszok erősödésével egyenes arányban pusztítják az erdőt. A tilosban járók nagy része alkalmanként egy-két köbméter tüzelőnek valót vág ki saját otthona fűtéséhez, de van, aki kereskedik is a tüzelővel. A kormány időközben arra hívta fel az állami tulajdonú erdőgazdaságokat, hogy biztosítsanak lehetőséget a rászorulók számára a térítésmentes tűzifagyűjtéshez.

Ideológiák harca

Közeledvén a parlamenti választásokhoz, egyre több ígéretet-fogadkozást hallhatunk, és remélhetőleg egyre alaposabb pártprogramokat fogunk megismerni. Az előrejelzések alapján azonban már olyan állapotba került a társadalom, pontosabban a közvélemény politikai preferenciát vállaló része, hogy a választás – az előbb említett kampányelemek tartalmától és tömegkommunikációs hatékonyságától függetlenül – lényegében véve már eldőlt.

Rendőrbűnözők Oroszországban

A Szovjetunióban (a hivatalos szervek bizonyára, de mások is) szerették idézni Majakovszkij ismert verssorát: „Az én rendőrségem megvéd engem.” Ma már Oroszországban senki sem állítja ezt. Maga Medvegyev elnök is rendelettel próbálja elősegíteni a bűnözőktől hemzsegő, korrupt rendőrség rendbetételét.

Trianon és a magyar néplélek

Magyarország a második világháború után vette csak tudomásul a trianoni békeszerződés által kijelölt új határokat. A kommunizmus idején nem volt divat előhozakodni vele, a téma rendszerváltás utáni reneszánsza pedig finoman szólva is felemásra sikeredett. Azok a politikusok és értelmiségiek, akik érdemben vethetnék fel a kilencven éve történtek máig tartó üzeneteit, alap­vetően két jól elkülöníthető táborra oszlanak. Egy részük az uniós csatlakozással megoldottnak tekinti a problémát, míg a másik mezőben elhelyezkedők a magyarság kollektív tudatában beállott zavar egyik okaként tekintenek a történelmi igazságtalanságra.

KÁVÉSZÜNET

John Terry mindenkit becsapott

„Ha nem tudod, hol van a feleséged, akkor keresd először John Terrynél!” – ezt a rigmust az előző héten játszott Burnley–Chelsea mérkőzésen énekelgették a hazai csapat szurkolói azután, hogy kitudódott: a Chelsea ikonja, John Terry korábbi csapattársának, Wayne Bridge-nek a kedvesével folytatott viszonyt hónapokon keresztül. Az eset súlyosbító körülménye, hogy az egykori játékostárs egyben legjobb barátja is volt, ráadásul Terry nős, feleségétől két gyermeke született. A tavaly az „év angol apukájának” is megválasztott válogatott hátvéd mindenesetre most nagy öngólt rúgott, hiszen egyszerre kerülhet válságba házassága és válogatottbeli karrierje is.

Kisebb lakodalmak, nagyobb igényesség

Több látogató és a tavalyihoz képest nagyobb kínálat jellemezte a Budapest Sportarénában január végén megrendezett, immár hatodik Esküvő Kiállítást. A mixertől a plasztikai sebészig, a lepkeröptetéstől a pezsgőszökőkútig sokféle szolgáltatás és képviselője mutatkozott be a hagyományos „iparágak” mellett. Csak az év végén derül ki, hogy a megnövekedett érdeklődéssel és kívánságlistával párhuzamosan  nagyobb lett-e a házasulási hajlandóság az országban.

Egy harcos demokrata

„Úgy látszik, Moszkvában és Pekingben megértették, mit jelent az amerikai képviselőház külügyi bizottsága elnökének lenni” – ezt Tom Lantos mondta mosolyogva e sorok írójának oroszországi és kínai fogadtatásáról, mielőtt a magyar származású amerikai politikus egyik utolsó interjúját adta. A képviselőház egyetlen, a holokausztot túlélő tagja Magyarországon a rendszerváltás után lett igazán közismert, a nagyközönséghez pedig Spielberg dokumentum­filmjének, Az utolsó napoknak egyik szereplőjeként kerülhetett közel.

A gondolkodó ember olvas!

Egy januári kutatás szerint egy átlag brit fiatal mindössze 800 szót használ a mindennapok során. Összehasonlításképpen: egy alapfokú angol nyelvvizsgához mintegy 4500 szó ismerete szükséges. A kutatás eredménye rámutat arra, hogy milyen következménye lesz annak, hogy a fiatalok már szinte egyáltalán nem olvasnak, és a média képezi le számukra a világ azon eseményeit, amelyek úgymond említésre méltóak.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!