hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kisebb lakodalmak, nagyobb igényesség

2010. 02. 05.
Több látogató és a tavalyihoz képest nagyobb kínálat jellemezte a Budapest Sportarénában január végén megrendezett, immár hatodik Esküvő Kiállítást. A mixertől a plasztikai sebészig, a lepkeröptetéstől a pezsgőszökőkútig sokféle szolgáltatás és képviselője mutatkozott be a hagyományos „iparágak” mellett. Csak az év végén derül ki, hogy a megnövekedett érdeklődéssel és kívánságlistával párhuzamosan  nagyobb lett-e a házasulási hajlandóság az országban.

Akár a téli havazásnak, akár egyéb okoknak tudható be, telt házzal üzemelt a január utolsó két napján megrendezett Esküvő Kiállítás. Az idei rendezvényre jóval több mint hétezren látogattak el – mintegy ezer fővel többen, mint tavaly. Az ország legnagyobb fedett csarnokában megtartott eseményen több mint háromszáz cég kínálta szolgáltatását.
„A menyasszonyok nagyon konkrét elképzelésekkel érkeztek – tudták, mi a trendi, s milyen ruhára, dekorációra, virágkompozíciókra s egyéb szolgaltatásokra van szükségük ahhoz, hogy megadják az esküvő módját. Azt tapasztaltuk, hogy az igények emelkedésével egy színvonalas esküvő költségvetése már jóval meghaladja az egymillió forintot” – nyilatkozta lapunknak Önböly Nóra, a kiállítás egyik szervezője. Hasonlóan érvelt Iványi Judit, egy patinás cukrászda vezetője is, aki Székesfehérvárról érkezett, hogy termékeit bemutassa. „A korábbi éveket figyelembe véve úgy látjuk, hogy az emberek egyre minőségibb szolgáltatásokra tartanak igényt, a megnövekedett kiadásokat pedig a meghívott vendégsereg létszámának csökkentésével igyekeznek mérsékelni” – mondta az üzlet vezetője, aki szerint a régi, 100 fős lagzik létszáma manapság átlagosan 60–80 főre redukálódott. „Tíz évvel ezelőtt nem számítottak ritkaságnak a 200 fős lakodalmak sem, ma azonban hol vagyunk már ettől?” – tette hozzá.
Egy fotós-videós családi vállalkozás kiállítói ezzel ellentétes tapasztalatokról számoltak be: „Ha telefonon keresnek bennünket, akkor az első kérdés az, hogy »„mennyibe kerül?”« Ilyenkor a pontos igény ismeretének hiányában nehezen tudunk  korrekt választ adni – mesélik. – Ha viszont mondunk egy árat, s ez a tisztelt házasulandó félnek nem tetszik, akkor az interneten könnyen talál egy olcsóbbat, minőséget tekintve azonban bizonyára igénytelenebbet. Végső esetben pedig – ilyen is volt már – a nagymamát is meg lehet kérni a fotózásra, hiszen most kapott egy digitális fényképezőgépet, az se álljon hiába” – fogalmazott egyikük, hozzátéve azt a bölcsességet, hogy ha a nagymama el tud indítani egy versenyautót, attól még nem válik pilótává.
Varga László vőfély a személyes találkozás előnyeit hangsúlyozza, amely egy ilyen kiállításon lehetővé válik. Az ő szakmájában kiváltképp fontos a szimpátia és az együttműködési hajlandóság, hiszen a vőfély felelős egy esküvő jó hangulatának megteremtéséért. Egy esküvő szervezését érdemes legalább fél évvel a kitűzött időpont előtt elkezdeni, s ha van elég időnk rá, akkor a költségvetés legnagyobb tételének számító vacsora helyszínét, valamint a ruhák vásárlását/bérlését tekintve a kedvezőbb lehetőséget tudjuk kiválasztani. Akármikor legyen is a nagy nap, egy dolog ősidők óta nem változott: „Vigasságnak okáért szereznek lakodalmat, és (…) a pénz szerzi meg mindezeket” – fogalmazott bölcs Salamon közel háromezer évvel korábban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!