hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikai kampány pszichológiájáról
A krokodil mindig győz

2010. 02. 06.
A magyar választópolgár olyan vezetőt akar, aki apaként gondoskodik róla; az USA-ban Mózeseket keresnek, akik kivezetik őket a válságból; a franciáknál pedig ideákkal lehet választást nyerni. Mindenhol igaz azonban, hogy a csalódott szavazók fokozatosan hagyják el a pártjukat, és rettentő nehéz őket visszacsábítani. A politikai kampány pszichológiájáról Bruck Gáborral, a Sawyer Miller Group kommunikációs ügynökség elnökével beszélgettünk, aki kampánytanácsadóként dolgozott többek között Demszky Gábor, Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc mellett is.

Mi játszódik le a választóban, amikor kellemetlen, negatív híreket hall a saját pártjáról, vagy fordítva, egyre több pozitív dolgot az ellenfélről?

- Ha jól értem, azt kérdezi, hogy mi kell ahhoz, hogy valaki pártot váltson. Különösen ahhoz, hogy egy párt, mint az MSZP, elveszítse szavazóinak a felét - kétmillió volt, egy maradt. Egy párt akkor bukik ilyen nagyot, amikor a szavazóik frusztráltak, amikor azt érzik, hogy ezeknek menniük kell. Láttunk korábban is ilyet, '94-ben a Fidesz vesztette el szimpatizánsainak kétharmadát, '98-ban az SZDSZ, most pedig az MSZP küzdi le magát egyre kisebb párttá. Azért, mert a magyar politikusok lassan tanulnak, húsz év után sem értik, hogyan működik a szavazó. A hűséges támogatókat megvetik és lenézik, a nagyvonalúságot pedig félreértik. Többnyire a szavazó butaságát, hozzá nem értését látják ebben. Így azt sem látják, hogy egy idő után a szavazók büntetni szoktak. Van egy büntetődoboz a fejükben, és ha egy párt oda kerül, akkor valószínűleg annyi, game over.
Van-e egy kritikus tömege a hibáknak, botrányoknak, amit már nem nézünk el?

- Többről van szó, mint hibákról. Amikor sok százezer szavazó átmegy a túloldalra, akkor jelentős átverésről van szó. Gyurcsány bátor baloldalt és igazságos Magyarországot ígért. Helyette romhalmaz, BKV-botrány, mellébeszélés, árpádsávos zászló van. Ráadásul az átverés nem zárult le az őszödi beszéddel, tart azóta is. Ezért a szavazó most újra büntet. A párt, a parlament, a média vagy az alkotmánybíróság ilyen esetben nem tud büntetni, de a választók igen. Ahogy elnézem, április 11-én a 190 MSZP-s képviselőből 130 vagy 140 új munka után nézhet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!