hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Finn csoda
Interjú Mikko Kosonennel, a Sitra igazgatójával

2010. 02. 05.
A skandináv országok híresek jóléti államukról, társadalmi párbeszédükről, ők mégis úgy vélik, szükség van a reformokra. A Sitrát a finn parlament 1967-ben, a finn függetlenség 50. évfordulóján hozta létre azért, hogy javuljon az ország gazdasági növekedése, nemzetközi versenyképessége és állampolgárainak jóléte. A nonprofit társaság 800 millió eurós alaptőkével rendelkezik, melynek kamatai fedezik az éves működési költségeket, így nem függnek a költség­vetéstől. Számos területen működnek: önkormányzat, egészségügy, vagy akár az energiahatékonyság, vidékfejlesztés területein. Valós, kézzelfogható reformokat sikerült elérniük, ráadásul úgy, hogy egyet­értést alakítottak ki a társadalommal, az érintett szakmákkal és a politikai elittel. Megszívlelendő történeteikről Mikko Kosonennel beszélgettünk.

Magyarországon kudarctörténeteknek számítanak a reformok. A rendszerváltás utáni két évtizedben szinte maga a kifejezés is félelmet keltő, szitokszóvá vált. Hogyan érte el a Sitra, hogy a finn társadalom egységesen kiálljon a reformok mellett?

- Egyes reformok elindítása előtt többnapos találkozókat szervezünk, ahová meghívjuk a politikai pártokat, minisztériumokat, szakszervezetet, cégeket, egyetemeket és civileket is. Felvázoljuk nekik a reformjavaslatainkat, aztán elősegítjük köztük a párbeszédet, hisz ezek az emberek legtöbbször nem ugyanazt a nyelvet beszélik. Mivel semlegesek vagyunk, senki nem vonja kétségbe a javaslataink jó szándékát. Minél több időt töltenek együtt és beszélgetnek, annál jobban megértik egymást, és végül közös döntéseket is képesek hozni. Ha nem kezdődik el ez a párbeszéd, akkor csak alkudoznak és kijátsszák egymást. Vita vagy párbeszéd. Míg a vitában csak egy győztes van, addig a párbeszéd arról szól, hogy felfedezik egymás gondolkozásmódját és erre építenek, elkezdik tisztelni egymást.

Volt rá eset, hogy a résztvevők nem akartak együttműködni?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!