hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legtitkosabb ország

2010. 02. 06.
Kenedi János történész, kutató moderálásával zajlott a héten hiánypótló konferencia a közép-kelet-európai dossziétörvényekről és mágnesszalagokról az OSA Archívumban. Az újság-írókon kívül mintegy ötven ember volt kíváncsi a környező posztkommunista társadalmak múltfeltárási gyakorlatára, amely még inkább rávilágított a hazánkban e témában zajló bohózatra.

A volt szocialista blokk kelet-európai országaiban kialakuló demokratikus kormányok mindenhol a maguk érdeke szerint igyekeztek kialakítani az információs kárpótlás, vagyis az érintett személyek számára történő adatszolgáltatás rendszerét. Ilyen módon a régióban nem alakult ki egységes recept az állambiztonsági iratok feltárására és kezelésére. Sajnos egyik országban alkalmazott módszer sem érte el a legfőbb célt, vagyis a közélet megtisztítása csak részlegesen zajlott le - mondta Dr. Bukovszky László, a cseh állambiztonsági iratokat őrző levéltár vezetője. Csehországban elsősorban a törvényalkotás eszközéhez nyúltak, s itt a legfőbb cél a titkosszolgálati adatok levéltár számára történő átadása volt. 2004-ben aztán egy új levéltári törvény tette lehetővé a teljes körű kutatást. 2008-ra pedig azt is elérték, hogy egy hivatalban gyűjtötték össze a civil és katonai hírszerzés dokumentumait. A 980 ezer emberről szóló levéltári adatok 80-85 százaléka kutatható a cseheknél, ahol ma is népszerű téma a múltfeltárás: csak tavaly több mint 1500 kutató tekintette meg a dokumentumokat.

Szlovákiában 2003 óta a Nemzeti Emlékezet Intézete rendelkezik az átadott dokumentumokkal. Az akták mellett átadásra kerültek a levéltári iratokon kívül különböző segédletek is (levéltári naplók, mágnesszalagok stb.), melyek segítségével könnyebben elő lehet keresni a személyek iratanyagait - mondta el Keszeli Tamás, szlovákiai kutató, hozzátéve, hogy a szlovák iratok több mint 800 ezer személyről tartalmaznak adatokat.

Stefano Bottoni olasz történész előadása után már végképp lemaradva érezhette magát a magyar múlttal szembenézni vágyó hallgató, kiderült ugyanis, hogy keleti szomszédaink óriási hátrányt dolgoztak le az elmúlt 20 évben. Romániában '89-ben oszlatták fel az állambiztonsági szerveket, azonban a rendszer egy enyhébb formában tovább élt, mivel a tisztek nagy részét átvette a katonai titkosszolgálat és az 1990 februárjában alakuló új belső hírszerzés. „A '90-es évek elején ezen szervek működése és ideológiája nagyon hasonlított a régire, nagy volt a személyi és ideológiai folytonosság" - mondta Bottoni. A Ceaucescu házaspár mögött 3,5 millió párttag, 3-400 ezer hivatalos ügynök és besúgó állampolgár, valamint a több tízezres állami apparátus állt, ami súlyos örökségként nehezedett a román társadalomra.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!