hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rendőrbűnözők Oroszországban
Már a Kreml tekintélyét is rombolják

2010. 02. 06.
A Szovjetunióban (a hivatalos szervek bizonyára, de mások is) szerették idézni Majakovszkij ismert verssorát: „Az én rendőrségem megvéd engem.” Ma már Oroszországban senki sem állítja ezt. Maga Medvegyev elnök is rendelettel próbálja elősegíteni a bűnözőktől hemzsegő, korrupt rendőrség rendbetételét.

A múlt év legvégén három vezető orosz tv-csatorna egyenes adásban közvetítette, amint Dmitrij Medvegyev aláírta „Az Oroszországi Föderáció belügyi szervei tevékenységének tökéletesítésére irányuló intézkedések" elnevezésű elnöki rendeletet. A kacifántos címet viselő ukáz kimondja, hogy a rendőrség (milícia) létszámát két év alatt 20 százalékkal kell csökkenteni (280 ezer oda nem való elemet távolítanak el a testületből), optimalizálni kell a belügyi szervek irányítását, gyökeresen változtatni a felvételi feltételeken, emelni a munkatársak fizetését, három hónapon belül ki kell dolgozni a korrupcióellenes lépéseket a testületen belül, és bevezetni a vezetői állomány rotációjának gyakorlatát. Rendeletében az államfő megállapította, hogy a rendőrségen belüli bűnözés „aláássa a hatalom tekintélyét".

Az elnöki rendelet előtt nem sokkal hangzott el a belügyminiszter, Rasid Nurgalijev rendőr tábornok kényszerű mea culpája és az a több mint szokatlan kijelentése, hogy a polgároknak joguk van az önvédelemre a rendőrökkel szemben, ha azok jogtalanul támadnak rájuk. Az, hogy a közlekedési rendőr baksis fejében elengedi a szabálytalanul közlekedő sofőrt, sőt, azt a gépkocsivezetőt is, akire a szabálytalanság elkövetését csak ő fogta rá - már régen közismert Oroszországban. Az állampolgárra támadó zsaru azonban azelőtt ott sem igen létezett, vagy legalábbis ritkaságszámba ment. Az utóbbi időben viszont ez is kezd rendszeressé válni.

Háromnegyed éve nagy port vert fel Moszkvában az ámokfutó Gyenyisz Jevszjukov kerületi rendőrkapitány ügye. Az őrnagy berontott egy szupermarketbe, és minden különösebb ok nélkül lövöldözni kezdett. Két embert megölt, hetet megsebesített. A botrány akkora volt, kivált, miután elöljárói még a történtek után is kedvező jellemzést adtak róla és mentegetni próbálták, hogy a miniszter kénytelen volt meneszteni Vlagyimir Pronyin moszkvai főkapitányt. Nem sokkal később Omszk megyében Alekszandr Mec nyomozó lelőtt egy taxisofőrt, majd végzett barátnőjével és saját magával. Moszkvában lebukott egy Artur Koszicin nevű rendőr főhadnagy, akit legalább 22 nő megerőszakolásával gyanúsítanak. Az internetre is felkerült egy videó, amelyen két murmanszki rendőr kínoz egy őrizetest. Szentpéterváron - erről is készült videó - a közlekedésrendészet munkatársai ütlegeltek két nőt. Szahalin szigetén egy rendőr tüzet nyitott néhány gyerekre, súlyosan megsebesítve azokat, mert hógolyóval dobták meg az autóját. Anatolij Maurin rendőrtiszt gépkocsijának a moszkvai utcán véletlenül nekiment egy hóeltakarító autó. Az alezredes pisztolyt rántott, és lelőtte a kocsijában kárt tevő sofőrt. A Kuzminki moszkvai metróállomáson három szolgálaton kívüli, de egyenruhát viselő részeg rendőr agyonvert egy 19 éves abház fiút, mert az nem engedte őket előre. Gyilkosságban való bűnrészesség gyanújával előzetes letartóztatásban van Dmitrij Makszimov ezredes, a nemzeti nyomozóiroda osztályvezető-helyettese. Ezek mind friss esetek, és szembetűnően sok közöttük a moszkvai. És feltehetően nem azért, mert a fővárosban több a rendőri visszaélés és bűncselekmény, mint másutt, hanem azért, mert vidéken az ilyen eseteket még könnyebb eltussolni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!