hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2010. 02. 19. (XIV/7) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Lőtt, fenyegetőzött, mégis taníthatott

Újabb egyetemi ámokfutás rázta meg az Egyesült Államokat: az Alabama Egyetemen egy professzor három munkatársával végzett. Az információk szerint a nő azért nyitott tüzet a tanszéken, mert nem véglegesítették az állásában. Az áldozatok rokonai számára viszont az a legmegdöbbentőbb az incidens kapcsán, hogy kiderült, a tanár múltjában már voltak elővigyázatosságra intő jelek, az egyetem pedig ennek ellenére alkalmazta.

Olümposzi mélység

„Elkerülhetetlen az eurózóna összeomlása” – állítják a legnagyobb francia bank, a Societé Generále elemzői. A Görögországnak megszavazott mentőöv csak „szépségtapasz” a közös valuta mély és súlyos problémáira. A téma Brüsszelt is aggasztja. A spanyol elnökség és az új főfoglalkozású elnök, Herman Van Rompuy égisze alatt először gyűlt össze az Európai Tanács informális ülésre Brüsszelbe, amit a héten a pénzügyminiszterek találkozója követett.

Belföld

Nem vesztesnek való vidék

Billegő körzetek, ahol a szocialisták nem számítanak abszolúte esélytelennek. Kevés ilyen van, sokkal kevesebb, mint remélték, de ezek közül talán a legellentmondásosabb a Békés megyei hetes választókörzet. Amolyan igazi se veled, se nélküled jelölttel, aki Gyurcsánnyal és Bajnaival is szembehelyezi magát, mégis szocialistaként indul újra: ő Karsai József battonyai polgármester.

Vörös ördög és pocakboxer

Szeretné tudni, mit mondott Fletó a parkettásnak? És azt, hogy mennyiért kínálnak kopogtató­cédulát kis tételben? Esetleg egy virtuális utazást tenni a Havanna lakótelepen? Kopogtasson Ön is a Hetekkel – a fotelból.

Rábeszélőgépek

A Fidesz részéről Obama-hangulatban indul az idei voksgyűjtés. Az MSZP kénytelen-kelletlen plakátol, 1998-ban megtanulta, hogy az elhallgatós kampány nem működik, valamit mégis mondani kell, miközben nyilvánvaló, hogy a jövő menthetetlenül elkezdődik. Más politikát ígér az LMP, feltámadást a Jobbik. Nincs új a nap alatt.

A politikai arénában tudatosabb imidzsre volna szükség

Magyarországon még nem készült konkrét felmérés arról, hogy egy politikus megjelenése mennyiben befolyásolja a választót, de mivel az emberek döntéseiben mindenhol hangsúlyos szerepet kap az érzelem, a jelöltnek legelőször is szimpatikussá kell válnia ahhoz, hogy megnyerje szavazói bizalmát. A lapunk által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a politikai arénában is tudatosabb imidzsre volna szükség Magyarországon.

Ez történt a héten

BEKÖSZÖNT AZ EGYPÁRTRENDSZER? Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, hanem egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér – mondta Orbán Viktor Megőrizni a létezés magyar minőségét című beszédében, melyet a Nagyítás című hetilap tett közzé. Az említett nagy kormányzópárt pedig képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket érdemben képviselje. Így Orbán azt javasolta a választóknak, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát (azaz a mostani ellenzéket) válasszák. Orbán azt állítja, hogy a jelenlegi kormányzat kudarca leértékelte a szociálliberális kultúrateremtő közösséget, és összeomlott az a húsz éve épített hatalompolitikai rendszer is, ami lehetővé tette a baloldal számára, hogy kézben tartsa a társadalom legfontosabb elitpozícióit. Az ellenzék vezetője szerint e szisztéma anyagi bázisát a privatizáció és a külföldi hitelek biztosították, ideológiáját a baloldali média és értelmiség adta, szavazat-utánpótlását pedig a járadékokból és egyéb juttatásokból élők jelentették.

Törzsi háború a voksokért

A politika az egyik legszebb hivatás, mivel közvetlenül az embereket szolgálja – mondta Kubatov Gábor a Magyar Fogyasztói Platform kerekasztal-beszélgetésén, majd hozzátette: mivel a magyar politikai élet egyértelműen az ôszödi beszéddel bicsaklott ki, biztos abban, hogy előbb vagy utóbb, de mindenki megkapja jogos büntetését. És ebben még szocialista riválisa is egyetértett vele.

Narancsbárók és a termőföld

A Fidesz körül kialakult „politikai erőtérben” legalább öt érdekcsoport igyekszik megszerezni a vidékfejlesztési és az agrárterület irányítását.

Hallgatni program

Mintha a szicíliai omerta (hallgatás) parancsa kötné a Fideszt, ha a párt választási és kormányprogramjáról esik szó. A Hetek információi szerint a májusi politikai-gazdasági helyzet kitapogathatatlansága miatt a kettő egyébként sem esik egybe, mindenesetre a választási elképzeléseket március 15-éig némaság övezi, és csak utána pörög fel a pártkommunikáció. Aki kibeszél, vagy gazdasági ügyeivel lóg ki a kampányból, máris mehet.

Hit és értékek

A megfélemlített ország

A huszadik század magyar történelmének egyik szembetűnő jellemzője, hogy az ország vezetését rendre olyan politikai erők ragadták meg, amelyek ellenfeleikkel szemben a legkíméletlenebb leszámolást hirdették meg. Az ország, a nép vagy a nemzet érdekeire hivatkozva igyekeztek eltaposni az általuk kártékonynak ítélt csoportokat, rétegeket, osztályokat. Ennek során értékét vesztette szemükben az emberi élet éppúgy, mint a jog.

HÁTTÉR

A marketing új nyelve: őszinteség

Mi köze az internetes naplóknak a modern marketinghez? Igen sok. Tóth Mihály, a KERKOM stratégája szerint ma már nem tud olyan vállalkozás talpon maradni, amely valótlant állít a termékeiről, szolgáltatá­sairól. Az elégedetlen vásárlók ugyanis percek alatt képesek megörökíteni véleményüket az interaktív fórumokon, ami aztán futótűzként terjed tovább…

Hullámvasutas euró

Bár a vártnál kellemesebbre sikerült a tavalyi harmadik negyedévi GDP-nk, mégsincs túlzottan sok okunk az örömre. Elemzők újra figyel-meztetnek: a válságnak még nincs vége.

Megítélésünk a Fidesznél ingadozik

Veszélyes és alkotmányellenes kísérlet lenne, ha a Fidesz egy esetleges kétharmados többség birtokában úgy akarná átalakítani a közmédiarendszert, hogy az közvetlen kormányzati befolyás alá kerüljön – fogalmazott lapunknak Vince Mátyás, a Magyar Távirati Iroda elnöke.

Coming out

Megszokhattuk, hogy Magyarországon minden választási kampányban szükségképpen előkerül az egyházi szerepvállalás kérdése. Idén a katolikusok a korábbinál is nyíltabban álltak ki kedvenc pártjuk mellett, cserébe a szocialisták hisztérikusabban reagáltak az „orientációs” üzenetekre. A jobboldalról sorra felbukkanó nyilatkozatok akár már az eljövendő új korszak nyitányaként is értékelhetők.

„Én vagyok isten”

Kivételes intellektuális képességekkel rendelkezik, lelkivilága mégis rémisztően sötét – tömören így lehetne jellemezni a 22 éves S. Ábelt, aki 22 ember megölését tervezte. A mészárlást ismerősei éberségének köszönhetően sikerült megelőzni.

Borítékolt kudarc

1945. február 11-én a Budapest erődöt védő német és magyar csapatok megkíséreltek kitörni a szovjet ostromgyűrűből. Az eleve kudarcra ítélt kísérlet során két nap alatt meghalt, megsebesült a védő csapatok majdnem fele. Erre emlékeznek 1997 óta a neonáci és hungarista paramilitáris csoportok minden évben Becsület napja elnevezéssel.

Budapest világviszony­latban is egy jó hely

Honfitársaink előszeretettel panaszkodnak minden létező fórumon arról, hogy Magyarországon milyen elviselhetetlen is az élet. Úgy tűnik azonban, hogy meglátásaik igen erősen túloznak; az Economist Intelligence Unit – a világ egyik vezető gazdasági közvélemény-kutatója – által készített, az egész világon 140 nagyvárosra kiterjedő életminőségi felmérés megállapította ugyanis, hogy Budapesten élni nemhogy nem rossz, de például New Yorkhoz vagy Dubaihoz képest még a meglepetés­szerűen felbukkanó félméteres kátyúk ellenére is jó dolog.

Nemzetközi pedofilbotrány-sorozat rázza a katolikus egyházat

Kanadától Ausztráliáig, Írországtól Németországig szinte naponta derül fény papok által elkövetett szexuális bűncselekményekre. A Vatikán belügyként kezeli az ügyeket, és azt állítja, hogy a sokezer eset egyéni gyarlóságok és külső körülmények miatt történt. A katolikus egyház képviselői hivatalosan nem ismerik el, hogy a klérus tagjait a felekezeti rend­sza­bályok – elsősorban a kötelező papi cölibátus – is kiszolgáltatottá teszik. Bár az utóbbi években szinte minden felekezetben kerültek nyilvánosságra szexuális visszaélések, a felmérések szerint a gyerekek és fiatalok elleni homoszexuális pedofil bűncselek­mények száma a katolikus papok körében az átlagnál magasabb.

KÁVÉSZÜNET

Halálos küzdelem

A tragédiával végződő balesetek zöme technikai sportágban következik be, s az ok legtöbbször a nagy sebességgel való ütközés. Az autó-, a motor- és  a motorcsónakversenyek közül is kezdettől fogva a Forma–1 iránt a legnagyobb az érdeklődés. A látványos előzésekkel tarkított versenyeken a „hőskorban” csak a legbátrabbak mertek elindulni, hiszen még olyan kezdetlegesek voltak a biztonsági előírások, hogy elég volt egyetlen hiba a végzetes tragédiához. A legendás Alberto Ascari, aki Ferrarijával kétszer is besöpörte a világbajnoki címet, az 1955-ös Monacói Nagydíjon autójával a tengerbe bucskázott. Ezt a balesetet még orrtöréssel megúszta, Monzában a Vialone jobbkanyarban azonban már az őrangyala sem segíthetett rajta.

Elátkozott olimpia

Versenyszánkópályát neveznek el hazájában Nodar Kumaritasviliről, az elmúlt héten versenybalesetben meghalt grúz szánkósról. Bár a sportoló tragédiáját követően a téli olimpia szervezői és a pálya építői kétségbeesetten próbálták a felelősséget elhárítani, mégis gyanítható, hogy az új nevet kapó grúz szánkópálya biztonság­technikailag nem a vancouveri „jég­labirintusra" hajaz majd.

Egyedülálló orvosi összefogáshoz nyújtott segítséget a Gyermekrák Alapítvány!

A Gyermekrák Alapítvány öt gyermek-gasztroenterológiai centrum (Heim Pál Gyermekkórház, SOTE I. sz. Gyermekklinika, DOTE Gyermekklinika, Pécs Gyermekklinika és Szeged Gyermekklinika) vezetôinek rendkívüli kérését váltotta valóra, megvásárolta 11 millió forint értékben a világújdonságnak számító kapszulaendoszkópos rendszert, amit február 16-án adott át a Heim Pál Gyermekkórházban. Az OEP finanszírozásának hiánya és a vizsgálatok magas költsége miatt a gyermekek számára gyakorlatilag hazánkban még nem volt hozzáférhetô ez a kapszulaendoszkópos rendszer, pedig a gyermekek nehezen kivizsgálható vékonybél-daganatos megbetegedéseiben nagy szükség van a pontos diagnosztikai vizsgálatokra.

Zsenibabák vagy zseniális üzlet?

Babaúszás, zenebölcsi, Okosbaba, Baby Einstein, Helen Doron Early English, Gekko… csupán néhány lehetőség arra, hogy mivel is tegyük színesebbé csemetéink életét, akár már újszülöttkortól. Szülőként természetesen a legjobbat és a tőlünk telhető legtöbbet szeretnénk adni a gyerme­keinknek. A „legtöbbel” nincs gond, hiszen a bébiipar már a magzatok okosítására is kínál lehetőséget. A kérdés csupán az, hogy valóban az a szülő nyújtja-e a legjobbat, aki mélyebben nyúl a pénztárcájába. A csecsemőknek és kisgyermekeknek szóló különféle képességfejlesztő programok időről időre a viták kereszttüzébe kerülnek.

A jeges a legjobb!

Idén jutott hóból bőven a téli sportok kedvelőinek, ami alkalmat nyújt a család apraja-nagyja számára a meleg lakásból való kimozdu­lásra, a közös, kellemes, szabadtéri jeges prog­ramokra.  Az élményt fokozza a csodálatos téli, hófödte tájak, hegyek, fenyők lenyűgöző látványa. Ha síelni vagy korcsolyázni nem tudunk, a szánkózáson kívül még számos lehetőség marad a szabadtéri mozgásra. Mindezekre már csak pár hetünk van, mielőtt beköszöntene a tavasz.

In memoriam Chopin

Kétszáz évvel ezelőtt született Fryderyk Chopin lengyel származású zeneszerző és zongoravirtuóz, akinek balladái, keringői, mazurkái, polonézei és nem utolsósorban zongoraversenyei nélkül szegényebb lenne ma a világ. Chopin műveit hallgatva az az érzése támad az embernek, hogy egy olyan hadvezérrel van dolga, aki a zongora mind a nyolcvannyolc billentyűjét meg akarta hódítani, és ezt meg is tette – méghozzá nagy sikerrel. Az általa írt több mint kétszáz zenemű csaknem mindegyike zongorára íródott, melyekben felcsendül a lengyel népzene jellegzetes ritmusa és dallamvilága.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!