hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hallgatni program
Egyelőre elszólásokból, visszalépések­ből áll a Fidesz-kampány

2010. 02. 20.
Mintha a szicíliai omerta (hallgatás) parancsa kötné a Fideszt, ha a párt választási és kormányprogramjáról esik szó. A Hetek információi szerint a májusi politikai-gazdasági helyzet kitapogathatatlansága miatt a kettő egyébként sem esik egybe, mindenesetre a választási elképzeléseket március 15-éig némaság övezi, és csak utána pörög fel a pártkommunikáció. Aki kibeszél, vagy gazdasági ügyeivel lóg ki a kampányból, máris mehet.

A hivatalos verzió szerint a Fidesz azért hallgat programjáról, mert eddig akárhányszor kiállt, a baloldali médiatúlsúly ízekre szedte, és nevetségessé próbálta tenni. Jelentős vihart kavart például, amikor kiszivárgott, hogy a 2006-os választások előtt Orbán Viktor - nyilván a költségvetés nehéz helyzetének ismeretében - a nyugdíjak befagyasztásáról beszélt, amit később a pártkommunikáció úgy magyarázott: az elnök arra gondolt, hogy csak az infláció mértékével emelnék a nyugdíjakat.

Korábban ugyan elnézték a Kövér Lászlónak tulajdonított köteles beszédet, illetve azt, hogy Mikola István (2002-ben a Fidesz miniszterelnökhelyettes-jelöltje) szinglihordákat emlegetett, 2010-ben azonban nincs pardon. Először Molnár Oszkárt vetette le a Fidesz. Molnár egyszer annak a félelmének adott hangot, hogy a zsidó nagytőke csúnyán bekebelezi Magyarországot, máskor pedig arról beszélt, hogy a roma asszonyok különböző módon még az anyaméhben fogyatékossá teszik gyermekeiket, hogy minél magasabb szociális járadékhoz jussanak. Bár sokáig úgy tűnt, Molnár megússza egy bocsánatkéréssel, végül a Fidesz vezérkara mást indított választókerületében. Molnár pártból való eltávolításának egyik oka éppen az volt, hogy az MSZP ezúttal ne játszhassa ki a rasszista kártyát.

Bár a jelek szerint a Fidesz nincs túlzottan rászorulva, mégis komolyan veszi a kampánymunkát. Így esett, hogy Kosztolányi Dénest, aki a XIII. kerületben, a 19-es választókörzetben indult, eltanácsolták a jelöltségtől. Bár a hivatalos verzió szerint Kosztolányi családi okok miatt gondolta meg magát és lépett vissza, sajtóinformációk úgy tudják, hogy a több botrányt túlélt Kosztolányi - aki egy városi legenda szerint pitonjait például Horn (Gyula) feliratú egérrel etette - lazán vette jelölti feladatait. Annyi biztos, hogy a Fidesz egy helyi háziorvost, Szalay Pétert állított csatarendbe helyette. Egyébként a pártvezetési szigor ebben az esetben érthető, a 19-es választókerület az a Magyarországon szinte egyedülálló hely, ahol Bajnai népszerűbb Orbánnál, így a szocialista színekben induló Szanyi Tibor eséllyel szerezhet mandátumot egyéni képviselőjelöltként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!