hetilap

Hetek hetilap vásárlás
In memoriam Chopin
A zongorista

2010. 02. 19.
Kétszáz évvel ezelőtt született Fryderyk Chopin lengyel származású zeneszerző és zongoravirtuóz, akinek balladái, keringői, mazurkái, polonézei és nem utolsósorban zongoraversenyei nélkül szegényebb lenne ma a világ. Chopin műveit hallgatva az az érzése támad az embernek, hogy egy olyan hadvezérrel van dolga, aki a zongora mind a nyolcvannyolc billentyűjét meg akarta hódítani, és ezt meg is tette – méghozzá nagy sikerrel. Az általa írt több mint kétszáz zenemű csaknem mindegyike zongorára íródott, melyekben felcsendül a lengyel népzene jellegzetes ritmusa és dallamvilága.

Fryderyk Chopin - vagy ahogyan a franciák írják, Frédéric Chopin - egy Varsó közelében fekvő kis lengyel faluban született 1810. március 1-jén. Francia földről idetelepedett édesapja jó hírű líceumokban tanított franciát, míg édesanyja zongoraleckéket adott. Így a kis Chopin már éle­­­­­­­­­­­­­tének első percétől kezdve élvezhette e nagy, fekete-fehér billentyűs hangszer húrjain felcsendülő dallamokat. Hatéves korától már el is kezdte tanulni annak csínját-bínját, csakúgy, mint a komponálást. Hétévesen már két polonézt

(G-moll és A-dúr) szerzett. A csodagyerek híre megjelent a varsói lapokban, és a „kis Chopin" a fővárosi arisztokrata szalonok látványossága lett, és számos jótékonysági koncertet is adott. A városban hamar szárnyra kapott a hír: ő a kis Mozart. Valóban csodagyerek volt, szülei mindenben támogatták, mindig a legjobb tanárt biztosították számára, nyaranta vidéki pihenő utakra küldték, ahol a lengyel népzene mellett némileg a zsidó kultúrába is bepillantást nyert, míg végül eljött az idő, hogy saját lábára álljon.

Már egész Lengyelországban ünnepelt pianista és zeneszerző volt, amikor - a nemzetközi ismertség érdekében - rá kellett szánnia magát arra, hogy elhagyja szülőföldjét. Húszévesen indult el Bécsbe, ahol az időközben kitört varsói felkelés miatt nem szívesen fogadták, így csakhamar Párizs felé vette útját. Még útban a francia főváros felé megírta Forradalmi etűdjét, melynek lendületes, forrongó dallamvezetése kifejezi szerzője féltő aggodalmát saját hazája iránt. Legközelebbi barátai kivétel nélkül részt vettek a lengyel forradalomban, melyet Chopin is pártolt, törékeny testi alkata és gyakori gyengélkedése azonban nem tette lehetővé, hogy maga is fegyvert fogjon. Párizsban írók, költők, festők, szobrászok, zeneszerzők, egyszóval művészek társaságában találta magát, akik közül a legfigyelemreméltóbbak Balzac, Liszt, Mendelssohn, Delacroix és Schumann voltak. Számos befolyásos családban, bankároknál, grófoknál tanította a hölgyeket zongorázni, még Rotschild báróné is a tanítványai közé tartozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!