hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elátkozott olimpia
Gyászhangulat és egymásra mutogatás Vancouverben

2010. 02. 19.
Versenyszánkópályát neveznek el hazájában Nodar Kumaritasviliről, az elmúlt héten versenybalesetben meghalt grúz szánkósról. Bár a sportoló tragédiáját követően a téli olimpia szervezői és a pálya építői kétségbeesetten próbálták a felelősséget elhárítani, mégis gyanítható, hogy az új nevet kapó grúz szánkópálya biztonság­technikailag nem a vancouveri „jég­labirintusra" hajaz majd.

„Vagy a győzelmi babér, vagy a halál!" Így kiáltottak fel teljes komolysággal az ókori olimpiákon részt vevő atléták közvetlenül a versenyek megkezdése előtt. Ugyan az újkori sportviadalok „coubertini" elvei alapján már a részvétel és a „kitartó küzdelem" vált a versenyek legfőbb mozgatórugójává, az olimpia szellemével párhuzamosan éledt fel azonban az előbbi felkiáltás jelentéstartalma is: vagyis a sport egyszerre szól a győzelemről és az elbukásról. Ma már egyre nagyobb, egyre extrémebb teljesítményeket kell nyújtaniuk a sportolóknak ahhoz, hogy sikeresek legyenek, miközben a sportvezetők részéről nem feltétlenül kapnak elegendő támogatást és védelmet. Nodar Kumaritasvili halála ennek tragikus példája.

A mindössze huszonegy éves versenyszánkós balesetének képei és felvételei bejárták az egész világot, és gyászos pecsétjüket rányomták a Vancouverben rendezett - a sajtóban már „elátkozott" jelzővel illetett - téli olimpia kéthetes versenysorozatára is.

Az eddig inkább csak a középmezőnyben tanyázó, ám feltörekvő, roppant fiatal Kumaritasvili a téli olimpia megnyitója előtt tartott felkészítő edzések során szenvedett balesetet, miután a pálya vége felé az egyik kanyarból kijövet elveszítette uralmát szánkója fölött, és a jéglabirintusból kirepülve egy néhány méterre levő acéloszlopnak csapódott - csaknem 150 kilométeres sebességgel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!