hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politikai arénában tudatosabb imidzsre volna szükség
Nyakkendő és kardigán

2010. 02. 20.
Magyarországon még nem készült konkrét felmérés arról, hogy egy politikus megjelenése mennyiben befolyásolja a választót, de mivel az emberek döntéseiben mindenhol hangsúlyos szerepet kap az érzelem, a jelöltnek legelőször is szimpatikussá kell válnia ahhoz, hogy megnyerje szavazói bizalmát. A lapunk által megkérdezett szakértők egyetértenek abban, hogy a politikai arénában is tudatosabb imidzsre volna szükség Magyarországon.

Amerikában azért vesz fel kockás inget egy politikus a kampány során, hogy az emberek lássák, ő is közülük való. Magyarországon, és általában Európában az emberek nem szeretnék, hogy a politikus egy legyen közülük, nálunk királyok, püspökök vezettek mindig, akik pompázatos ruháikban már megjelenésükkel is tekintélyt parancsoltak. Magyarán, a hazai szavazók valószínűleg ma sem bánnák, ha politikusaik, vezetőik elegánsan, a nemzetközi porondhoz is illő megjelenéssel képviselnék őket. Nem gond, ha nem velük született az eleganciára való képesség, elég, ha igényük van rá, máris tanácsadók sora áll rendelkezésükre. „Talán negyven százaléka a politikusoknak fogadja el a saját stábja tanácsait – mondja kesernyésen Bereznai László, a magyar férfidivat egyik jeles képviselője. – Egyszer még csak elfogadja, hogy egy szakember összeállítsa a ruhatárát, ám utána már a saját feje szerint variálja a darabokat, nem tart igényt tanácsadókra, ebből pedig időnként nem túl ízléses megoldások születnek. Pedig mi jót akarunk nekik” – állítja.
Az első benyomás rengeteget számít, az első harminc másodperc alatt pedig a látvány hat, a száját még nem is volt alkalma kinyitni az embernek. „Szerintem az Orbán–Medgyessy- vitát például annak idején Orbán a ruhája miatt veszítette el. Barna zakó, rövid zokni, lábszár kilóg, percek múlva már látszott, hogy feszeng emiatt az elegáns öltönyben megjelenő Medgyessy mellett, és ez a mondanivalójára is kihatott – magyarázza Bereznai. – Nem kell szégyellnie a politikusnak, ha jól öltözött” – tette hozzá. Pedig minden politikus költ a ruházatára, azok is drágán veszik az öltönyeiket, ingeiket, nyakkendőiket, akiken ez nem látszik meg. „Horn Gyula is drága ruhákban járt, ne gondolja senki, hogy bármelyikük is olcsó boltokat látogat, más kérdés, hogy nálunk még nem alakult ki a jól öltözött férfi divatja, így mintha egy kicsit szégyen lenne egy férfinak szépen öltözködni, vagy elfogadni egy stylist tanácsait.” A bankárból lett politikusok ezt mintha jobban értenék, de ők is sokszor visszafogják magukat, miután politikusok lesznek. Gyurcsány Ferenc vagy Bajnai Gordon öltözködésén is megérződött a váltás, amit egyik általunk megkérdezett szakember sem tart jó iránynak.
Makány Márta, aki több éve segíti, figyeli a politikusok öltözködését, ehhez kapcsolódóan megjegyezte: úgy tűnik, mintha már a környező országok is tudatosabban használnák a látvány hatását, mint mi. „Ukrajnában érezhetően nagyon »megcsinált« a látvány teljessége, ez sosem a véletlen műve, nyilván egy egész stáb dolgozik rajta” – mondta a divattervező. „Julija Timosenko imidzse, a ruhái egy nagyon is átgondolt dizájn része, és költenek is rá. A legnevesebb tervezők ruháit hordja, 2-3 ezer euróba is kerülhet egy-egy rajta látható összeállítás. De a cseh politikusokra is jellemző a jólöltözöttség. A lengyelek stílusa konzervatívabb, de szép öltönyöket hordanak. Nálunk mintha még nem gondolnának bele, hogy ez milyen hatásos” – fejtegette Makány Márta. Értékelte ugyanakkor Dávid Ibolya átgondolt, egyre inkább beazonosítható egyéni stílusát, ami szerinte szerencsés ebben a szakmában, Szili Katalin ápolt, kellemes megjelenését, és Lendvai Ildikó öltözködésének változását, amely halad a korral. „A legjobb ruhái ebben a műfajban szerintem Selmeczi Gabriellának vannak” – tette hozzá a divattervezőnő. A férfiak közül ő is Medgyessy Pétert tartotta a legjobban öltözött miniszterelnöknek, akit finom elegancia jellemzett, és úgy látja, Orbán Viktor változott a legtöbbet, ráadásul egyelőre csak a Fideszre jellemző, hogy egységesebb imidzset képviselnek, nemcsak mondanivaló, hanem külső tekintetében is. A kettő erősíti egymást, éppen ezért tartják fontosnak a stílust a politikában a szakértők.
„A legutóbbi rendezvényen már látszott, hogy Orbán Viktor elkezdett öltözni, a pulóveres, kardigános, nyakkendőmentes korszak után eltalálta a megfelelő stílust és eleganciát” – értett egyet Bereznai László. Makány Márta szerint Mesterházy Attilának is jó adottságai vannak, ő úgy véli, élhetne vele bátrabban is: „Lehetne egy kicsit vagányabb” – értékelte a szocialisták jelöltjét a divatszakértő, de Bereznai szerint érződik, hogy ő sem szeret ezzel foglalkozni. „Még ma is találkozni olyanokkal a parlamentből, akik berohannak, és próba nélkül vásárolnak, sőt vannak, akiknek a feleségük vásárol. Nem csoda, ha aztán lóg rajtuk itt-ott, pedig csak apró változtatásokra lenne szükség, arra, hogy rájuk szabja valaki a holmijukat. Ez persze a kereskedőkről sem állít ki jó bizonyítványt” – teszi hozzá már kereskedői szemmel. Az igényre (vagy inkább az igény hiányára) jellemző, hogy alig fél tucat prémium kategóriás bolt szakosodott kimondottan férfiruházatra nálunk, ezeken a helyeken azonban a tanácsadás és a testreszabás is része a szolgáltatásnak. „Ezekbe a boltokba is csupán a parlamentben dolgozók húsz százaléka jár” – foglalta össze a helyzetet az egyik ilyen bolt tulajdonosaként Bereznai. Görög Ibolya protokollszakértő ezt a képet azzal árnyalta, hogy az sem feltétlenül jó, ha túlzottan divatos valaki: a luxus irritálhat, és a piperkőcöket sem szeretjük, másrészt elvonja a figyelmet a lényegről. Ennél már jobb, ha konzervatívabb, de nem ódivatú egy politikus megjelenése, ez esetben csak az a lényeg, hogy ne egyfajta mozgalmi képet sugározzon.
Görög Ibolya szerint ráadásul nemcsak a ruha teszi a politikust, hanem minden egyéb látható megnyilvánulás, kezdve a gesztusoktól a mimikán át egészen a testtartásig. „Ha például Bokros Lajos kihúzná magát, még hitelesebbé tehetné azt, amit mond.
A jelenlegi testtartása inkább professzoros, egyenesebb háttal magabiztosabb, közérthetőbb benyomást keltene” – hozta példának az MDF jelenlegi miniszterelnök-jelöltjét. Számít a testalkat is, aki a kampányban győzni akar, jobb, ha az elszántságát már a testsúlyával is igazolja, elhízott emberrel szemben ugyanis nincs bizalom. „Régen joviális benyomást tudott kelteni egy súlyosabb pocak, ma inkább a tunyaság jele” – mondta Görög Ibolya. Valamint ne legyen „tejfelesszájú” – azaz inkább negyven körüli, mint fiatalabb, akinek elhiszik az emberek, hogy megvan a feladathoz a megfelelő tapasztalata.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!