hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ez történt a héten

2010. 02. 20.
BEKÖSZÖNT AZ EGYPÁRTRENDSZER? Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, hanem egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér – mondta Orbán Viktor Megőrizni a létezés magyar minőségét című beszédében, melyet a Nagyítás című hetilap tett közzé. Az említett nagy kormányzópárt pedig képes lesz arra, hogy a nemzeti ügyeket érdemben képviselje. Így Orbán azt javasolta a választóknak, hogy az állandó harcra berendezkedett politika helyett az állandó kormányzásra berendezkedett politikát (azaz a mostani ellenzéket) válasszák. Orbán azt állítja, hogy a jelenlegi kormányzat kudarca leértékelte a szociálliberális kultúrateremtő közösséget, és összeomlott az a húsz éve épített hatalompolitikai rendszer is, ami lehetővé tette a baloldal számára, hogy kézben tartsa a társadalom legfontosabb elitpozícióit. Az ellenzék vezetője szerint e szisztéma anyagi bázisát a privatizáció és a külföldi hitelek biztosították, ideológiáját a baloldali média és értelmiség adta, szavazat-utánpótlását pedig a járadékokból és egyéb juttatásokból élők jelentették.

„A BAJSZOS ZSIDÓ ÉS A BANYA”
„Az én meggyőződésem, nem a Jobbik meggyőződése, hanem az én meggyőződésem, ha itt a Jobbik most nem tesz normális keretek között békét Magyarországon, akkor itt patakokban fog folyni a vér, és a Duna mellett ezrek lesznek felakasztva” – mondta Szegedi Csanád Ko­má­romban egy lakossági fórumon, de az ijedezők megnyugtatására azért azt is közölte, hogy a Jobbik még egy utolsó kísérletet tesz arra, hogy békés mederben tartsa a helyzetet. Ennek egyik eszközeként tervezik, hogy példát statuálnak az elmúlt húsz-huszonkét év bűneiért. A Jobbik alelnöke és egyik EP-képviselője az MDF listavezető miniszterelnök-jelöltjéről csak mint „Bokros, az a bajszos zsidó” szólt, a szocialisták elnökét pedig nemes egyszerűséggel „Lendvai Banyaként” em­lítette annak kapcsán, hogy állítólag be akarja tiltani a magyar címert és a turult. A ro­máknak ezúttal csak annyit osztott, hogy önkormányzataikat, és felzárkóztatási programjaik állami dotációját is beszüntetné.

POLITIKAI DÖNTÉS
Az Országgyűlés elnöke pályázatot írt ki az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára főigazgatói posztjára. A posztra hárman pályáztak: Gyarmati György jelenlegi főigazgató, Varga László, Budapest Főváros Levéltára korábbi főigazgatója, valamint Markó György, a Hadtörténeti Intézet főigazgató-helyettese. A három pályázó közül  kettőt, Varga Lászlót és Markó Györgyöt parlamenti szakbizottsági meghallgatás nélkül utasítottak el, amit szakmai körök egyértelműen politikai döntésnek minősítettek. Varga László lapunknak azt mondta, hogy programjának lényege az állambiztonsági múlt teljes feltárása. A történtek után a Nyitott Társadalom Alapítvány (OSA) alternatív meghallgatást szervez, ahol mindhárom pályázó kifejtheti álláspontját. Az eseményre február 23-án az alapítvány Arany János utcai székházában kerül sor.

IGAZ VAGY HAMIS?

„Mindenkinek van szavazati joga természetesen. Demokráciában sajnos-nem sajnos, ízlés kérdése, ez van. … Legyen mindenkinek szavazati joga természetesen, de adhassa el az államnak. Az állam például a mindenkori nyugdíjminimum összegéért vásárolhatná meg a szavazati jogot bárkitől. Aki ezért le akar mondani a szavazati jogáról, visszaviszi a kis kopogtatócéduláját, megkapja a pénzt, aztán menjen isten hírével. Ezzel mindenki jól járna: akik pénzt kapnak, azok azért járnak jól, mi meg megszabadulunk azoktól, akik másképpen adják le a voksukat” – mondta állítólag Kövér László, a Fidesz Országos Választmányának elnöke Jászszentandráson, a helyi polgári kör rendezvényén. A felvételt – amelyen egyebek mellett szó esik Békés megye rezervátummá alakításáról is – az Egyenlítő TV tette közzé a Youtube videómegosztón. A Fidesz elnöki stábjának közleménye szerint a hanganyag „összevágott, manipulált, mellyel ismét törvénysértések sorozatát követték el”, ezért az érintett politikus és pártja megteszi a jogi lépéseket az „MSZP házivideó-szerkesztőségének újabb jogsértései miatt”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!