hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Narancsbárók és a termőföld

2010. 02. 20.
A Fidesz körül kialakult „politikai erőtérben” legalább öt érdekcsoport igyekszik megszerezni a vidékfejlesztési és az agrárterület irányítását.

Magyarországon a föld ára hektáronként a minőségtől függően 200 ezer forinttól 2 millióig terjed, míg a nyugat-európai árak 5 és 15 millió forint közötti összegről szólnak. Az olcsó magyar föld miatt osztrák és német gazdák és a „földhi­ánnyal” küzdő holland és dán agrártársaságok szeretnének nálunk birtokot vásárolni, de ma még ezt nem tehetik meg.  Az EU-val kötött megállapodásunk szerint 2011-ben meg kellene nyitnunk a földpiacunkat a külföldi tőke előtt. Az országgyűlés többsége hétfőn egyetértett abban, hogy további három évvel meg kell hosszabbítani a magyar földpiaci moratóriumot, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar államnak nem kell gyorsan valamilyen stratégiát kidolgoznia a „földhelyzetre”. Különösen azért, mert az állam kezelésében még mindig (osztatlan közös tulajdonban) több száz­ezer hektárnyi termőföld van, amit idővel az állam is értékesíthet. 
Nagyon komoly politikai kérdés, hogy a hatalomra készülő Fidesz milyen birtokpolitikát kíván folytatni. Legalább két kulcskérdés van ezen a területen: a már említett külföldi tőke beengedésének az időpontja, illetve, hogy engednek-e azoknak az agráriumban tevékenykedő magyar tőkéseknek (köztük ismertebb bankároknak), akik nagy tételben földet szeretnének vásárolni. Ha az utóbbiak kerülnek vezető szerepbe, akkor a részvénytársaságok, és a kft.-k mögött gyakorlatilag a századelő feudális szisztémájára hajazó földes­úri rendszer alakulhat ki gigantikus földbirtokokkal. A Népszabadság információja szerint választási győzelme esetén a Fidesz egyik legelső dolga lesz a jelenleg érvényes termőföld-vásárlási szabályok módosítása. A párt célja, hogy minden lehetséges eszközzel megvédje a hazai birtokokat a külföldi spekulációs beruházóktól, még akkor is, ha a jelenleg rájuk vonatkozó korlátozásokat nem engedi meghosszabbítani az EU. A legradikálisabb eszközként a Fidesz szakértői felvetették, hogy a jelenleg az állam birtokában lévő csaknem félmillió hektár, zömében bérleményként hasznosított állami szántóterület gyors értékesítésével is meg lehetne erősíteni a hazai termelői szektort.
Hogy ez mennyire biztos, azt nem sikerült kiderítenünk. Fideszes forrásaink szerint a jobboldalon legalább öt érdekcsoport igyekszik megszerezni a vidékfejlesztési és agrárterület irányítását. Az egyik a népi-nemzeti vonalhoz tartozó, egykori MDF-eseket is tömörítő, Font Sándorhoz, Ángyán Józsefhez és Lezsák Sándorhoz köthető kör.
A szakmai ideológus szerepét Ángyán József professzor, a gödöllői Szent István Egyetem intézetvezetője tölti be, akinek a megértéséhez érdemes megjegyezni, hogy előszeretettel idéz David C. Korten a Tőkés társaságok világuralma című könyvéből, amely még a Jobbik-közeli portálokon is népszerű „szakirodalom”. Ángyán – aki képviselő a Fidesz színeiben – többek között elidegenítési tilalmat rendelne el az állam kezelésében lévő nemzeti földalapra, megszabná, hogy mekkora lehet egy mezőgazdasági üzem, hogy ne alakulhasson ki az a helyzet, hogy pár cég (földbirtokos) kezébe kerülne a magyar föld többsége, helyben lakáshoz kötné a vásárlást és a bérletet. A célja: növelni a kis- és középüzemi méretű családi gazdaságok arányát.
Egy másik érdekkört Jakab István Fidesz-képviselő, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek elnöke jelenít meg. A Magosz is a kis és közepes gazdákat erősítené, olyan szabályokat vezetne be, amelyek a földbirtok aprózódását igyekezne csökkenteni, és működőképes nagyságú, de helybéli gazdákra épülő földbirtokrendszert alakítana ki. A Magosz óvatosabban és visszafogottabban fogalmaz az úgynevezett „tőkések” témakörében. Eszerint: „A földbirtok-politikának biztosítania kell, hogy a termőföldhöz köthető jövedelmek minél nagyobb részben helyben maradjanak. A termőföld vásárlása, bérlése esetén a helyben lakó gaz­­­­­­­dáknak kell előnyt élvezniük.” Fideszes agráros forrásaink szerint egy harmadik, de nagyon befolyásos kört nem annyira ismert politikusok jelenítenek meg, hanem szakértelmiségiek, többek között Éder Tamás, aki a Fidesz–Kisgazda–MDF- kormányban volt államtitkár, ma az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének  (ÉFOSZ) elnöke és Csányi Sándor agrárbirodalmának egyik meghatározó vezetője. E körhöz sorolják például a Fidesz régi agrárosát, Glattfelder Bélát és Popp József egyetemi tanárt is.
Az agrár, de különösen a vidékfejlesztési csúcsminiszterségre hajt Széles Gábor ismert gyáriparos, de a kisgazdáktól „importált” Túri-Kovács Béla és köre is „játszana” ezen a területen. A Fidesz hivatalos agrárprogramja – a többi szakpolitikai programmal együtt –március 15-e után lesz nyilvános. Forrásaink szerint a lényegi kérdéseket, különösen a leendő kormányzati politikát meghatározó személyek neveit csak Orbán Viktor és szűk stábja ismeri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!