hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lőtt, fenyegetőzött, mégis taníthatott
Ámokfutó professzornő

2010. 02. 20.
Újabb egyetemi ámokfutás rázta meg az Egyesült Államokat: az Alabama Egyetemen egy professzor három munkatársával végzett. Az információk szerint a nő azért nyitott tüzet a tanszéken, mert nem véglegesítették az állásában. Az áldozatok rokonai számára viszont az a legmegdöbbentőbb az incidens kapcsán, hogy kiderült, a tanár múltjában már voltak elővigyázatosságra intő jelek, az egyetem pedig ennek ellenére alkalmazta.

A 45 éves Amy Bishop Anderson (képünkön) egy tanszéki értekezleten vett részt, amelyen egyszer csak rálőtt hat kollegájára. Hárman közülük életüket vesztették, az egyik sebesültnek pedig válságos az állapota. A tanárt, aki egyébként 2003 óta dolgozott az egyetemen, akkor tartóztatták le, amikor éppen távozni készült az épületből. A rendőrség tájékoztatása szerint a gyanúsított egy 9 milliméteres kaliberű fegyvert használt, amelyet később meg is találtak a női mosdóban. Bár a hatóságok nem nyilatkoztak az indítékokról, egyes források szerint a nő azért nyitott tüzet a tanszéken, mert nem véglegesítették az állásában. A diákok és a hozzátartozók elmondták, hogy emiatti haragjának többször is hangot adott, arra azonban semmi jel sem utalt, hogy dühe és csalódottsága erőszakba torkollik majd. A hatóságok egyébként többrendbeli szándékos emberöléssel vádolják, amiért halálbüntetés is járhat az államban.
Az áldozatok hozzátartozóit az döbbentette meg leginkább, hogy kiderült, a tanárnőt a múltban több erőszakos cselekmény elkövetésével vádolták, amelyek nem tisztázódtak, az egyetemen viszont ennek ellenére taníthatott. 1986-ban például lelőtte 18 éves testvérét, ami miatt sohasem ítélték el. A több mint 23 évvel ezelőtti incidenst végül balesetnek minősítették. 1993-ban pedig Bishopot férjével együtt hallgatták ki amiatt, hogy egyik kollegájának valaki csőbombát küldött. A bomba nem robbant fel, és ezért senki ellen nem emeltek vádat, de Bishop egy másik munkatársa elmondta, hogy a nőnek vitája volt a kollegával nem sokkal azelőtt, hogy a bombát felfedezték.
A négy gyermekes családanya rokonai és diákjai azt állítják, hogy az intelligens és kissé kétbalkezes tanár teljesen normálisan viselkedett a lövöldözés előtti órákban, és semmi szokatlant nem lehetett észrevenni rajta. Férje, akit szintén őrizetbe vettek és kihallgattak az incidens kapcsán, azt erősítette meg, hogy a nő semmiféle jelét nem adta annak, hogy támadásra készülne, és hogy ő nem is tudott róla, hogy fegyverhez jutott. A lövöldözés után egyébként felhívta férjét, és kérte, hogy jöjjön érte, de a gyilkosságot egy szóval sem említette.
A szakértőket már évek óta foglalkoztatja, hogy mi áll az ilyen jellegű lövöldözések rendszeressé válásának hátterében. A jelenség világszerte felütötte fejét, de kétségtelenül az Egyesült Államokban történik a leggyakrabban. Az esetek között lehetnek hasonlóságok, mert sokszor egy korábbi lövöldözésből merítenek inspirációt és ötletet az elkövetők, ugyanakkor nagyon nehéz általánosítani és behatárolni az incidenseket: a lövöldözések többségében eltérőek a motívumok, valamint a gyilkosok személyisége és hozzáállása a környezetéhez.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!