hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 03. 02. (XVI/09) Lapszám

Tartalom ajánló

Belföld

Árulhatta a lányokat a modellkirály

A B-kategóriás szépségversenyek királya volt R. Lajos, akit a múlt héten tartóztatott le a rendőrség. A gyanú szerint ezek a rendezvények egy fajta húspiacként működtek, a lányok egy része a prostitúciós ipar utánpótlását jelentette. Az is gyomorforgató az ügyben, hogy már tiniknek is szerveztek versenyeket. A szülők jelentős része nem is tudta, hogy milyen visszataszító világba, gyakorlatilag a vágóhídra engedte be gyermekét.

Ennyit az antikommunizmusról

Orbán Viktorhoz fordul Schiffer András LMP-s politikus, hogy a miniszterelnök valljon színt az állambiztonsági múlt feltárásának ügyében. Szerinte nem elég kommunistázni, a retorika helyett a tettek, így az ügynökvilág feltárása mutatná meg, hogy a kádári múlttal a Fidesz valóban le akar számolni.

„Vérfürdő” a parlamentben

Az újkori magyar demokrácia egyik fekete hétfője erre a hétre esett. A parlament kétharmados többsége 66, korábban egyházként tevékenykedő vallási közösséget fosztott meg státuszától úgy, hogy többségük megfelelt a tavaly karácsonykor viharos körülmények között elfogadott új szabályozásnak. Lapunk információi szerint a jogfosztott felekezetek közül többen a strasbourgi emberi jogi bíróság elé terjesztik panaszukat.

Igény, az volna rá

Magyarországon egy 2010 szén végzett adatfelvétel alapján a 16 éves kor feletti lakosság 48 százaléka szélsségesen elítéletes, 20 száza­lé­kuk rendszerellenes, 32 százalékuk jellemezhet ers jobb­oldali érték­- ­orientációval, és 19 százalékukat jellemzi ers félelem, bizalmatlanság vagy pesszimizmus – derül ki a Political Capital Társadalmi kereslet a szélsjobboldal iránt Magyarországon címmel publikált friss adataiból.

Oligarchák gyötrik a kormányt

A mezgazdasági maffia miatt mondott le posztjáról még januárban a vidékfejlesztési államtitkár, derült ki egy minap megjelent nyílt levélbl, melyet maga Ángyán József írt. Információink szerint annak tényleg nincs realitása, hogy alapveten megváltoztassák a mára kialakult birtokrendszert, ám a jövedelmezség terén igenis tehetett volna többet is Ángyán.

Él, mint Marci

Zsiga Marcell nem mindennapi teljesítményt mondhat magáénak. Harminckét évesen országgyŐlési képvisel, mellette Miskolc város alpolgármestere, havonta 1,7 millió forintnál is többet keres, miközben a munkatapasztalatairól csak annyi szerepel életrajzában, hogy „a miskolci Nagy-boldog­asszony plébánia képvisel-testületének tagja”. A fideszes parlamenti gombnyomó szakmunkások szürke­ségébl azzal a kijelentésével avanzsált országosan ismert politikussá, hogy „47 ezer forintból meg lehet élni”. Azóta az MSZP folyton t egzecíroztatja. Portré.

Hit és értékek

Idegenektől örökölt gyűlölet

A magyarok és a zsidók kapcsolata a 14-15. századi Magyarországon még mindig viszonylag jónak mondható. Bár a zsidók I. (Nagy) Lajos Anjou-házi király idején száműzetésbe kényszerülnek, négy év múlva visszatérhetnek hazájukba. Később a zsidókban versenytársat látó német városi polgárság követeli kiűzetésüket. A történelmi (katolikus) kereszténységnek a zsidók megkülönböztetésével kapcsolatos zsinati rendelkezései fokozatosan érvényesülni kezdenek. Az egyház tanítói által felfestett „gonosz zsidó" képe, szitokszókincse az alsópapság és a vándortanítók közreműködésével fokozatosan máig ható érvénnyel a nemzetek lelkébe vésődik.

„Lelkek megrontói”: népmérgező tévtanítások

Nyugat-Európában a politikai, társadalmi, gazdasági nehézségek nyomában mind gyakrabban felbukkanó zsidóellenes vérvádak, pogromok természetes következményei a középkori, névlegesen keresztény néptömegek világnézetének, amelyet elsősorban az alsópapság és a vándortanítók formálnak. A probléma gyökere pedig az egyház hellenista írásmagyarázatai, tévtanításai, zsinati határozatai és politikai ténykedései környékén keresendő.

HÁTTÉR

Három mezőőr kellett volna a fasiszták helyett

Kimenekített cigányok, amerikai nagyköveti vizit, öngyilkos Véderő-parancsnok, iráni kulturális napok, merénylet a polgármester ellen. Gyöngyöspatán nyolc hónap leforgása alatt annyi izgalmas esemény történt, hogy az ember csak kapkodja a fejét, mint Juhász Oszkár a célzott lövések elől.

A kormány ásta alá a bizalmat

Magyarország szinte biztosan nem veszít egy eurót sem - nyilatkozta a Heteknek Andor László, hazánk uniós biztosa, aki részt vett abban a döntésfolyamatban, melynek eredményeként Magyarországot büntetéssel fenyegették meg. A foglalkoztatáspolitikáért felelős biztos szerint az Európai Bizottság nem erkölcsrendészet, az Orbán-kormányt pedig nem érhette váratlanul a döntés, hiszen az „elmúlt másfél évben a bizottság számos, olykor miniszteri szintű tárgyalás során kifejezésre juttatta kételyeit, aggályait és elvárásait".

Elő a generikusokkal!

A generikus gyógyszerben elvileg a hatóanyag azonos, de minőségbeli különbségek lehetnek a technikai előállítás miatt, hiszen a know-how-t nem kell elárulnia a kifejlesztő gyógyszergyárnak. Így a betegek nagy részénél helyettesíthetők a gyógyszerek, de a betegek egy része valószínűleg még a magasabb térítési díj ellenére sem fogja lecserélni a gyógyszerét a bizonytalan eredményességre hivatkozva, vázolta fel dr. Baraczka Mariann, a Health Capital elemző és tanácsadó cég igazgatósági tagja. Dr. Hankó Zoltán gyógyszerész például arra hívta fel a figyelmünket, hogy problémát jelenthet az eltérő segédanyagra való érzékenység – a betegnek tehát a patikában is jeleznie kell, ha valamire érzékeny. Vitathatatlan, hogy a kormányzatnak érdekében áll a generikus gyógyszerek felé terelni a piacot, hiszen így a költségvetés terhei is csökkennek. (A generikus és originális gyártók küzdelméről lásd korábbi cikkünket: Hol köt ki a betegek és az állam pénze. Hetek, 2011.04.01.)  A Gyógyszerészi Kamara elnöke a patikák kötelezettségeiről a követke­zőket mondta lapunknak: a patikusoknak már a tavalyi év során is fel kellett ajánlani a kedvezőbb árú generikus gyógyszert, ugyanakkor ha ezt a beteg elfogadta, a gyógyszertár bevétele csökkent. Ezt a veszteséget hivatott kompenzálni január 1-jétől az az ösztönző program, melyre a költségvetési törvényben 2,7 milliárd forintot különítettek el. Február 1-jétől a blokkon is fel kell tüntetni, hogy mennyit spórolhatott volna a beteg, ha a legolcsóbb készítményt veszi. Április 1-jétől pedig a koleszterincsökkentő gyógyszerek esetében nem a készítmény nevét, hanem az abban lévő hatóanyagot kell az orvosnak a vényen szerepeltetni. Ez a gyakorlatban öt-hat hatóanyagot fog érinteni. A hatóanyag felírása a konkrét gyógyszer helyett egyébként egyes gyógyszercsoportok esetében már több EU-s országban bevett gyakorlatnak számít.A kormány azt várja az intézkedésektől, hogy nagyobb figyelmet kap a kiváltandó gyógyszer ára, és nagyobb hajlandósággal választják az olcsóbb lehetőségeket a betegek, vagyis tovább nő az olcsóbb generikus készítmények piaci részesedése – mely egyébként hazánkban még jóval alulmúlja a fejlett nyugati államok szintjét.

Nem várt „kockázatok és mellékhatások” gyógyszerügyben

Múlt héten kiderült: nem elegendő a Széll Kálmán-tervben és a konvergencia­programban előirányzott megszorítás. A „kockázatok és mellékhatások” elkerülése érdekében a kormánynak záros határidőn belül további megszorítási javaslatokkal kell előállnia a gyógyszerkasszát illetően. A legnagyobb gyógyszergyártó cég vezetője szerint félő, hogy a nemzetközi színvonalú magyar gyógyszergyártás a cukoripar sorsára jut.

Annyit utaztam a munkáért, mint Marco Polo

Csocsó – rendes nevén Csorba József – polgári családból származik. Apja, a szocializmus egyik csúcstermékét jelentő MK-magnók tervezője műszaki pályára irányította, és ő több szakmát is elsajátított. Anyagi gondjai nem voltak, és még a harmincon túl is az aranyifjak bulizós világát élte. Egy emlékezetes napon azonban azon találta magát, hogy se lakása, se munkája, se rokonai nincsenek.

Vitatkozzunk-e a Jobbikkal?

Kérdezni jobbára azért szoktam, mert érdekel mások álláspontja, amelyek befolyásolhatják is a sajátomat. A kiindulópontom egyértelmű volt: egyetlen olyan mozgalom sem része a demokraták közösségének, amely elveti a parlamentáris demokráciát és/vagy nemzeten belüli kisebbségekkel, osztályokkal szemben uszít, ezért arra sem lehet méltó, hogy az ország egyik legjobb egyetemén, a belügyminiszterrel beszélgessen. Kiváltképp nem úgy, hogy a Jobbik vezére rendvédelmi szakpolitikusként jelenhet meg csak azért, mert már eleget cigánybűnözőzött és alapított - bíróság által később betiltott - erőszakszervezetet. Ez történt ugyanis a Corvinus Egyetem Tárcatükör sorozatában február 16-án.

Műbalhé

Józan ésszel nemigen érthető, miért háborodott fel a magyar kormány annyira az Európai Bizottság állásfoglalásán, amely a pénzügyminiszterek tanácsának azt javasolta, hogy függessze fel az országnak járó kohéziós támogatás egy részét. Itt ugyanis csupán egy opcióról van szó, és az Orbán-kormánynak még van módja és ideje meggyőzni az uniót arról, hogy végre fogja hajtani a szükséges költségvetési korrekciókat. Azokat, amelyek persze már 2011-ben esedékesek voltak, de nem került rájuk sor; ellenkezőleg: csak a magánnyugdíj-pénztárak államosításából nyert összegekkel sikerült tartani a hiánycélt.

Bekebelezné a csángókat a Fidesz

A magyar kormány felülírja a moldvai csángók magyar nyelvű oktatásának rendszerét: számviteli hiányosságokra hivatkozva megvonják a támogatást a programot végző Moldvai Csángómagyarok Szövetségétől (MCSMSZ), és egy Fidesz-közeli alapítványt bíznak meg a további munkával. A szövetség vezetői lemondtak, cáfolva a vádakat, így szó szerint áll a bál a csángóoktatásban.

Életveszélyes fogyókúra

Szeretnél magabiztosabb lenni, vagy nagyobb önbizalomra vágysz? Jó lenne, ha nyárra igazán önmagad lehetnél? Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel kínálják az interneten a gyors és igen hatékony fogyást ígérő szintetikus szereket. Azok viszont, akik ezeket a készítményeket megvásárolják, gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a mai szépségideálnak megfelelő testsúly vagy forma eléréséhez választott módszer rosszabb esetben akár az életükbe is kerülhet.

KÁVÉSZÜNET

2012 a franciák Oscarja

Az idei Oscar-gála viszonylag kevés meglepetést tartogatott: egy éles szemű, a kor és az Akadémia ízlését ismerő néző 80-90 százalékos pontossággal meg tudta jósolni az arannyal bevont bronzfiguráért folytatott küzdelem kimenetelét. Hollywood ünnepe különösebb botrányok nélkül zajlott le. Új ízt csupán a francia aroma hozott: az idén kiosztott pár tucat aranyemberkéből tizenegy közvetlenül vagy közvetve Franciaországhoz kötődik.

A pénzem és én

Minden pénzügyi siker alapja a tervezés, akár kicsiben, akár nagyban műveljük - állítja Papszt Krisztina pénzügyi önismereti tréner, a Pénzügyi Tanoda (penzugyitanoda.hu) kitalálója. Olyan kicsi dolgokon javasolja kezdeni, mint hogy lehetőleg ne éhesen menjünk vásárolni, hanem bevásárlócédulával, és próbáljuk meg tartani is magunkat hozzá.

Magyar mangó

Ez év januárban immáron ötödik alkalommal rendezték meg az INDIA - Future of Change  (India - A változás jövője) innovációs pályázatot. Idén a verseny tizennyolc kiemelt pályázata között egy magyarral is találkozhattunk: a mindössze huszonnégy éves tervező, Miklósi Ádám Mangólámpa fantázianevű lámpatervével.

Csőbe húzott klub

A világon a legtöbb bajnoki címmel rendelkező élvonalbeli labdarúgóklub - a skót Glasgow Rangers - valószínűleg az utolsókat „rúgja". Február közepe óta ugyanis csődbiztos irányítása alatt áll az együttes. Hogy hogyan jutott ide az egykor szebb napokat is megélt világhírű klub? Az alábbiakból kiderül.

Álmatlanság kora

Korunk információs társadalmának egyik kórtünete az álmatlanság, amelynek már enyhébb lefolyására is érdemes odafigyelnünk. Ekkor még környezetváltozással, életmódváltással, egy kellemes sétával vagy éppen gyógynövénnyel is kedvező hatás érhető el - állítja dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerész. Így megelőzhető a krónikus esetben szükségessé váló gyógyszeres terápia.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!