hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Álmatlanság kora

2012. 03. 08.
Korunk információs társadalmának egyik kórtünete az álmatlanság, amelynek már enyhébb lefolyására is érdemes odafigyelnünk. Ekkor még környezetváltozással, életmódváltással, egy kellemes sétával vagy éppen gyógynövénnyel is kedvező hatás érhető el - állítja dr. Nádor-Virág Anikó gyógyszerész. Így megelőzhető a krónikus esetben szükségessé váló gyógyszeres terápia.

Miért veszélyezteti az információs társadalom az éjszakáinkat?

- Őseink még gyertyafény mellett töltötték el az estét, apáink már a rádió és a televízió bűvöletében, a jelenkor embere pedig egyre inkább a mobilkommunikáció és a szupergyors internet - azon belül különböző alkalmazások (játékok, csetelések) - lenyűgöző hatása alatt. Ezek már nem természetes, hanem olyan mesterséges ingerek, amelyekre az agyunk nincs felkészülve. Az egyre nagyobb információözön az embereket fokozott stressz alatt tartja. Selye János, a stressz világhírű magyar kutatója még a 20. század első felére vonatkoztatja stresszre vonatkozó megállapításait, ehhez képest azonban a 21. századra meghatványozódott a média jelenléte és az információs özön a társadalmunkban.

A stressz a szervezet védekező mechanizmusa. Mi ezzel a baj?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!