hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Idegenektől örökölt gyűlölet
A magyar–zsidó kapcsolatok története – 2. rész: Az Árpád-ház kihalásától Zsigmond királyig

2012. 03. 01.
A magyarok és a zsidók kapcsolata a 14-15. századi Magyarországon még mindig viszonylag jónak mondható. Bár a zsidók I. (Nagy) Lajos Anjou-házi király idején száműzetésbe kényszerülnek, négy év múlva visszatérhetnek hazájukba. Később a zsidókban versenytársat látó német városi polgárság követeli kiűzetésüket. A történelmi (katolikus) kereszténységnek a zsidók megkülönböztetésével kapcsolatos zsinati rendelkezései fokozatosan érvényesülni kezdenek. Az egyház tanítói által felfestett „gonosz zsidó" képe, szitokszókincse az alsópapság és a vándortanítók közreműködésével fokozatosan máig ható érvénnyel a nemzetek lelkébe vésődik.

A pápa követe az 1279-ben tartott budai zsinaton kierőszakolja azt a rendelkezést, amely az 1215-ös IV. lateráni egyetemes zsinat mintájára előírja, hogy a zsidók ruhájukon kötelesek vörös posztóból készült szégyenbélyeget viselni, és tilos nekik vámokat kezelni vagy egyházi jövedelmeket bérbe venni. A rendeletet azonban IV. (Kun) László király ellenállása miatt nem hajtják végre. Zsidó kamaraispánról még 1280-ban is tudunk.

A zsidók helyzete hazánkban az Árpád-ház kihalásával (1301), az idegenből érkezett uralkodók alatt, a történelmi (katolikus) kereszténység terjedésével, a német polgárság bevándorlásával és megerősödésével kezd lassan a nyugat-európai mintához igazodni.

Kiűzetés és befogadás a pestis nyomán

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!