hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Magyar mangó
Fiatal magyar díjazott Indiában

2012. 03. 08.
Ez év januárban immáron ötödik alkalommal rendezték meg az INDIA - Future of Change  (India - A változás jövője) innovációs pályázatot. Idén a verseny tizennyolc kiemelt pályázata között egy magyarral is találkozhattunk: a mindössze huszonnégy éves tervező, Miklósi Ádám Mangólámpa fantázianevű lámpatervével.

Az indiai pályázat támogatója több neves szervezet, illetve cég - többek között az Indiai Külügyminisztérium és a brit Financial Times - mellett maga az indiai állam, akik azzal a céllal hozták létre e versenyt, hogy India jelentős problémáit ne csupán pénzzel, hanem kreatív megoldásokkal, találmányokkal is orvosolják. Pályázati kiírásukban arra hívják fel a figyelmet, hogy a globalizált és információval telített korszakot egy olyan időszak fogja felváltani, amelyben a kreatív gondolkodás a fejlődés motorjává válik. Így a jövőben a körülmények ötletes kiaknázása, a hátrányok előnnyé fordítása fogja meghatározni életünket. India, speciális helyzete és égető problémái révén, kitűnő lehetőséget és terepet nyújt a találékony ifjú elmék számára nemzetközi szinten is. A pályázatra öt kategóriában nyújthattak be a diákok ötleteket: üzleti élet, design, esszéírás, fotózás, vizuális művészetek.

Miklósi Ádám, aki a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének hallgatója, jelenleg a Göteborgi Egyetemen készíti diplomamunkáját. Kreativitását az indiai monszun éghajlat szélsőségeit kihasználó utcai lámpával mutatta meg. A Mangólámpa névre hallgató világítótestek kialakításához a Közép-Indiára jellemző rendkívül esős nyarak és a száraz, napsütéses telek adták az inspirációt. Lámpáit beépített esőturbinák és napelemek működtetik - energiatakarékosan, az időjárás függvényében. Bravúros technikai ötletét elegáns formával ötvözte: lámpái kecses, hosszúszárú, szikleveles növényre emlékeztetnek, amelynek levelei rejtik a közvilágítást szolgáló LED-lámpákat.

A háromfordulós verseny döntője az Indiában rendezett Indialogues konferencia részeként került megrendezésre, ahol a 18 pályázónak szakmabeli zsűri előtt kellett prezentálnia tervét. A versenyt egy indiai és egy brit diák nyerte meg. Pragya Singh, az indiai Nemzeti Design Intézet hallgatója bénulásban szenvedőknek tervezett segédeszközzel, míg a brit tervező, Oliver Blanchard, a Plymouth-i Egyetem hallgatója, egy különleges orvosi fecskendővel érdemelte ki a 35 ezer dolláros fődíjat, amelyet egy-egy féléves szakmai gyakorlattal is kiegészítettek. Az eredmények azt mutatják, hogy a kiírók elsősorban azokat az ötleteket értékelték, amelyek az egészségügyben jelenthetnek megoldást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!