hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elő a generikusokkal!

2012. 03. 02.
A generikus gyógyszerben elvileg a hatóanyag azonos, de minőségbeli különbségek lehetnek a technikai előállítás miatt, hiszen a know-how-t nem kell elárulnia a kifejlesztő gyógyszergyárnak. Így a betegek nagy részénél helyettesíthetők a gyógyszerek, de a betegek egy része valószínűleg még a magasabb térítési díj ellenére sem fogja lecserélni a gyógyszerét a bizonytalan eredményességre hivatkozva, vázolta fel dr. Baraczka Mariann, a Health Capital elemző és tanácsadó cég igazgatósági tagja. Dr. Hankó Zoltán gyógyszerész például arra hívta fel a figyelmünket, hogy problémát jelenthet az eltérő segédanyagra való érzékenység – a betegnek tehát a patikában is jeleznie kell, ha valamire érzékeny. Vitathatatlan, hogy a kormányzatnak érdekében áll a generikus gyógyszerek felé terelni a piacot, hiszen így a költségvetés terhei is csökkennek. (A generikus és originális gyártók küzdelméről lásd korábbi cikkünket: Hol köt ki a betegek és az állam pénze. Hetek, 2011.04.01.)  A Gyógyszerészi Kamara elnöke a patikák kötelezettségeiről a követke­zőket mondta lapunknak: a patikusoknak már a tavalyi év során is fel kellett ajánlani a kedvezőbb árú generikus gyógyszert, ugyanakkor ha ezt a beteg elfogadta, a gyógyszertár bevétele csökkent. Ezt a veszteséget hivatott kompenzálni január 1-jétől az az ösztönző program, melyre a költségvetési törvényben 2,7 milliárd forintot különítettek el. Február 1-jétől a blokkon is fel kell tüntetni, hogy mennyit spórolhatott volna a beteg, ha a legolcsóbb készítményt veszi. Április 1-jétől pedig a koleszterincsökkentő gyógyszerek esetében nem a készítmény nevét, hanem az abban lévő hatóanyagot kell az orvosnak a vényen szerepeltetni. Ez a gyakorlatban öt-hat hatóanyagot fog érinteni. A hatóanyag felírása a konkrét gyógyszer helyett egyébként egyes gyógyszercsoportok esetében már több EU-s országban bevett gyakorlatnak számít.A kormány azt várja az intézkedésektől, hogy nagyobb figyelmet kap a kiváltandó gyógyszer ára, és nagyobb hajlandósággal választják az olcsóbb lehetőségeket a betegek, vagyis tovább nő az olcsóbb generikus készítmények piaci részesedése – mely egyébként hazánkban még jóval alulmúlja a fejlett nyugati államok szintjét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!