hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Életveszélyes fogyókúra
Az alakformáló pirulák mellékhatásai

2012. 03. 08.
Szeretnél magabiztosabb lenni, vagy nagyobb önbizalomra vágysz? Jó lenne, ha nyárra igazán önmagad lehetnél? Ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel kínálják az interneten a gyors és igen hatékony fogyást ígérő szintetikus szereket. Azok viszont, akik ezeket a készítményeket megvásárolják, gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a mai szépségideálnak megfelelő testsúly vagy forma eléréséhez választott módszer rosszabb esetben akár az életükbe is kerülhet.

A tavasz közeledtével, a kiadós téli nagy evések után újra előkerülnek a lengébb ruhadarabok, és az ember észreveszi, hogy vagy egy-két számmal nagyobb méretre van szüksége, vagy fogyásra. Ilyenkor persze a legtöbb ember, ha választhat, elsősorban nem kondibérletre, hanem az azonnali fogyást garantáló csodaszerekre költené a pénzét. A gyorsaságnak viszont, amit más szóval akár lustaságnak is nevezhetnénk, igen súlyos ára van.

Amerikában, ahol a túlsúly igen nagy társadalmi problémát jelent, régóta vitás kérdésnek számítanak a legálisan megszerezhető fogyasztótabletták. Februárban újra terítékre került a téma, mivel az Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatal (FDA) engedélyezett egy 2010-ben már elutasított fogyasztókészítményt, amelynek fő hatóanyagai a topiramát és a phentermin. Az előbbit leg­inkább epilepsziás rohamok kezelésére alkalmazzák, míg az utóbbit olyan túlsúly kezelésére, amely már veszélyezteti a páciens életét. A phentermin vegyület igen hasonló az amfetaminhoz, hasonló stimuláns hatásokkal rendelkezik. Ez a hatóanyag a nálunk is beszerezhető fogyasztópirulákban szintén megtalálható, így a hobbitestépítők és a gyorsan, bármi áron fogyni kívánók körében igen népszerű Adipexben és Regenonban is. Ezeket leginkább az éhségérzet csökkentésére fogyasztják a fogyni vágyók, viszont a szakemberek szerint olyan erős stimuláns hatást váltanak ki a központi idegrendszerben, ami miatt legfeljebb tizenkét hétig lehet csak szedni őket. Mindezek mellett, mivel hasonlóan működnek az amfetaminhoz, nagyon könnyen rájuk is lehet szokni. Ezeket a szereket az orvosok éppen emiatt olyan páciensek esetében írják fel, akiknél a szervezetben felhalmozódott zsírtömeg a fent említett mellékhatásnál sokkal nagyobb egészségügyi kockázatot jelent. Az FDA is pontosan ezzel az indokkal utasította el a most engedélyezett szer licencét 2010-ben, mivel szerintük a készítmény pozitív hatása bizonyos esetekben sokkal kisebb, mint az általa kiváltott mellékhatások.

Az amerikaiaknak teljesen más a szándékuk ezekkel a szerekkel, mint azoknak, akik itthon a fő felvevőpiachoz tartoznak. Az Államokban ugyanis a társadalom 35 százaléka olyan mértékben túlsúlyos, hogy náluk a testmozgás gyakran kevés eredménnyel jár. Így a gyógyszeriparnak meg kellett találnia azt az áthidaló megoldást, ami arra az időre nyújt segítséget, ami a kritikus túlsúly, és a kondizással már javítható testtömeg között telik el. Ennek megfelelően a most engedélyezett szert sem kaphatja meg akárki, csak szigorú orvosi felügyelet mellett lehet szedni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!