hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2012 a franciák Oscarja

2012. 03. 08.
Az idei Oscar-gála viszonylag kevés meglepetést tartogatott: egy éles szemű, a kor és az Akadémia ízlését ismerő néző 80-90 százalékos pontossággal meg tudta jósolni az arannyal bevont bronzfiguráért folytatott küzdelem kimenetelét. Hollywood ünnepe különösebb botrányok nélkül zajlott le. Új ízt csupán a francia aroma hozott: az idén kiosztott pár tucat aranyemberkéből tizenegy közvetlenül vagy közvetve Franciaországhoz kötődik.

Az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia (AMPAS) immár nyolcvannegyedik alkalommal tartotta díjátadó gáláját - az 1929-es alapítás óta ez számít a filmipar legnívósabb díjának. Az ünnepség fergeteges show-műsorrá, és egyben a nyugati világ egyik legjelesebb és legnézettebb kulturális eseményévé nőtte ki magát. És bár sokak számára egyértelmű, hogy a relatíve kisebb fesztiválok (például a Tribeca, a Sundance) szakmailag általában sokkal adekvátabbak, a történelmi múlt és a belefektetett tőke miatt továbbra is ez az alig négy kilós, harmincnégy centiméteres aranyszobrocska jelenti a filmipar csúcsát.

A helyszín nem változott, csupán a név: az eseménynek 2002 óta otthont adó Kodak Theatre-t a cég csődje miatt idén átkeresztelték Hollywood and Highland Centerré. Mivel a tavalyi évben a két fiatal színész, James Franco és Anne Hathaway teljesítménye kínosan laposra sikerült, az Akadémia ezúttal biztosra ment. A házigazda, a Csak egy kis pánik című filmből ismert Billy Crys­tal idén kilencedik alkalommal nyithatta meg az estét, az immár védjegyévé vált énekléssel.

A pazar show több mint három órán át tartott, de ha beleszámítjuk az előtte lévő bevonulási ceremóniát a vörös sző­nyegen, és az ünnepséget követő fogadásokat, mondhatni délutántól éjszakáig zajlott a műsor. A Red Carpet különlegessége volt idén, hogy Sacha Baron Cohen, a hírhedt komikus olyannyira beleélte magát Kadhafi szerepébe A Diktátor című filmben, hogy korábbi „fenyegetését" beváltva Aladeen tábornokként jelent meg, talpig díszben, két női biztonsági őrrel. Állítása szerint öltözékét az antiszemita kijelentései miatt vád alá helyezett John Galliano tervezte. Külön tartozéka volt Kim Dzsongil „urnája", aminek tartalma egy pórul járt riporter szmokingján végezte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!