hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2012. 09. 07. (XVI/36) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Mire elég a Michelle-varázs?

Nagyon szerény, egyszázalékos „ugrást” eredményezett Mitt Romney számára a republikánusok tampai jelölőgyűlése. Obamáék abban bíznak, hogy az észak-karolinai Charlotte-ban lapzártánk után záruló demokrata konvenció megerősíti az elnök újraválasztási esélyeit. A jelölőgyűlés érdekessége, hogy az első este főszónoka a First Lady, Michelle Obama volt, akit a kampánystáb vitatható megszólalásai miatt négy éve még igyekezett minél jobban elrejteni a nyilvánosság elől.

Virágzó neonáci kereskedések Németországban

Németországban mindamellett, hogy foly­amatosan a betiltását követelik, újra ki akarják zárni a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Pártot (NPD-t) a párt­finanszírozásból, abban a remény­ben, hogy pénzügyi köldökzsinór nélkül majd szépen lassan elsorvad. A hosszú évek óta tartó küzdelem azonban eddig a neonáciknak kedvezett: úgy tűnik, nincs már szükségük állami pénzre az életben maradáshoz.

Startpisztolyra várva

Gázmaszkokkal és óvóhelyek építésével készüldnek az izraeliek a várható rakéta­támadásokra – katonai szakértk szerint ugyanis megnövekedhet az izraeli városok elleni támadások száma, ahogy Izrael megtámadja Iránt.

Koszovó nagy napja

Az elmúlt héten a koszovói képviselőház ellenszavazat nélkül elfogadta azt a törvénycsomagot, amellyel befejeződik Koszovó függetlenségének a Nemzetközi Civil Iroda (ICO) általi felügyelete.

Fortyogó gyűlölet

Egy hetek óta bebörtönzött kislány (képünkön) ügye újra ráirányította a nemzetközi figyelmet a pakisztáni keresztények sanyarú sorsára. A brutális támadásoknak kitett, életéért küzd kisebbség jogi úton próbál saját tartományt kiharcolni magának.

Ki az úr Angliában?

Titkos vétójoggal rendelkezik Nagy-Britanniában a királyn és a walesi herceg a készül törvényekkel szemben. A közvélemény eltt alig ismert törvénykezési eljárás menetét egy szintén titkos kormányzati kézikönyv szabályozza. Egy múlt heti bírósági döntés értelmében azonban a kormány köteles nyilvánosságra hozni a kézikönyvet, és megismertetni azt a módot, ahogyan a királyi család még mindig befolyásolja a brit politika menetét.

Gyilkos aranyláz

Felfedezk tízezrei tódulnak az égbeszök aranyárak hatására az Amazonas-medencébe, hogy megcsinálják a szerencséjüket. Pedig az aranyláz nevŐ betegség következményei az elmúlt több mint százhatvan év alatt csak súlyosbodtak: nem elég, hogy még mindig nem hoz gyors meggazdagodást, de az is lehet, hogy a kalandorokat rövidesen koporsóban szállítják el a feldúlt lelhelyekrl.

Egy gályarab élete

Egy 2008-as sajtótájékoztatón Vlagyimir Putyin elnök azt nyilatkozta: „Ami engem illet, nem szégyenkezem azok eltt, akik rám szavaztak. Ez alatt a nyolc év alatt hajtottam, mint egy gályarab, teljes elkötelezettséggel. Elégedett vagyok az eredménnyel.” Kevésbé elégedett azonban az orosz ellenzék, amely egy kiadvány­ban hívja fel az adófizetk figyelmét az elnököt körülvev mérhetetlen luxusra.

Gigászok szövetsége

Úgy tŐnik, az eddig rendíthetetlennek látszó vezet világhatalmakat is elérte a válság. Ennek egyik jele, hogy Angela Merkel idén már másodszor látogatott Kínába, amely aggodalmát fejezte ki európai piacainak szŐkülése miatt. Merkelt otthon ers kritikával illette a sajtó, amiért a gazdasági érdekek oltárán feláldozza a demokratikus álláspontot emberi jogi kérdésekben.

Belföld

Egyházügyi tervgazdálkodás

Az új vallástörvény szerinti egyházak, a közoktatási törvény előírásainak megfelelően vehettek át önkormányzati iskolákat a nyár beköszöntéig. A szeptemberi tanévnyitókon aztán megünnepelték a folyamat eredményét: valamennyi oktatásért felelős kormányzati potentát egyházi intézményben beszélt az elkezdődött jövőről. Amíg a szokásos három tradicionális keresztény felekezet mellett új kisegyházi szereplők is feltűntek a kedvezményezettek listáján, addig a Hit Gyülekezete egyetlen átvett iskola beindításával tudott csak kibújni a vallási és politikai asszisztenciával zajló bürokratikus fojtásból.

Visszaadja a pornócég adományát a katolikus egyház

A Váci Egyházmegye a Hetek cikkéből tudta meg, hogy a templomrekonstrukcióra felajánlott adomány mögött egy pornográfiából meggazdagodott cég áll.

A mocskos üzlet gyanúja

 „Kommunikációs Waterloonak” tartják kormányzati körökben az Azerbajdzsánnak kiadott katonatiszt ügyét. Pontosabban, kommunikációs szempontból szinte kezelhetetlen helyzetnek, mert nem számítottak arra, hogy Safarov haza­érkezéséből az azeri elit politikai show-t csinál. A Hetek információiból úgy tűnik, hogy a beavatott politikusok számítottak botrányra, de nem ekkorára. Az ügy kirobbanása óta a kormány minimálisra csökkentette a témáról szóló információt, érezhetően hamar túl akarnak lenni a „mocskos üzlet” gyanúján. Úgy tűnik, azért igyekeznek minél kevesebbet beszélni az ügyről, nehogy valaki „kipakoljon” a kiadatás igazi hátteréről. Meg persze, hátha „kihűl” a sztori.

Nyitás keletre

Rendkívül bonyolult szövetségi rendszer és a „hideg béke" jellemzi a Kaukázust, amit úgy lehet leegyszerűsíteni, hogy Örményország - az azeriekkel és a törökökkel való konfliktusai miatt - a területén található orosz hadibázisoknak köszönheti bizton­ságát. Igaz, a kilencmilliós örmény diaszpórának köszönhetően az egyik legbefolyásosabb lobbival rendelkezik a világban. Azerbajdzsánnak feszült a viszonya Iránnal, mert a perzsa állam északi részén milliós számban élnek azeriek, illetve az irániak vallási szempontból is radikálisabb iszlámot képviselnek, mint a kommunistából lett „szoft­iszlamista" azeri elit. Azerbajdzsán az olaja és geopolitikai helyzete (Irán-ellenessége) miatt jó kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal és Izraellel. Ráadásul még a középhatalmi státuszra törekvő Törökország is „játszik" a térségben.

Több sebből vérzik a kormány jogi érvelése

A baltás gyilkos ügyében a kormány érvelése az, hogy jogilag korrektül járt el a magyar fél, de az azeriek a törvény betŐjét betartva ugyan, de annak szellemét áthágva, átverték a magyarokat. Az elmúlt napokban a magyar jogász elit prominensei nyilatkoztak arról, hogy a „betŐ szerint” is baj volt a kiadatással.

Hit és értékek

Ősi érték új köntösben

Az idei Magyar Termék Nagydíj kitüntetéseinek egyikét a Patmos Records Kiadó és a Mesterprint Nyomda Kft. által kiadott Biblia nyerte. Úgy tűnik, a több ezer éves gyökerekkel rendelkező, s a világon a legnagyobb példányszámban forgalmazott Könyvek könyve a magyar piacon is egyre kelendőbb.

Az Ararát népe

Miben közös Andre Agassi, Cher és Gari Kaszparov? Abban feltétlenül, hogy mindnyájan egy - diaszpórával együtt is mintegy tízmilliós - néphez, az örményekhez tartoznak. Nem véletlenül büszkék az örmények történelmükre: közel ötezer évre visszavezethető a múltjuk, és ők a világ legrégebbi keresztény nemzete is. Újra és újra a nagyhatalmak útjába kerültek, ezért sorsukat tragédiák és hős harcok kísérik.

Vissza Jeruzsálembe

A zsidókereszténység modernkori tör­ténete a 18–19. században a helyet­te­sítési teológiát elvet, a bibliai próféciákat szó szerint értelmez evan­gé­liumi keresztény irányzatokkal, majd a politikai cionizmus ersödésével kezddik. A mozgalom a modern Izrael megalapítása és Jeruzsálem egyesítése után lendületet kap, és teológiai, valamint zenei téren is új színt visz a keresztény világba – élénk vitákkal tarkítva.

HÁTTÉR

Az öregedés ellenszere?

Újabb dogma látszik megdőlni az orvostudományban. Amerikai és brit kutatók tudományos kísérletei ugyanis megcáfolták azt a szilárdnak vélt álláspontot, miszerint a nők petefészkében születéskor már meghatározott számú petesejt van, melyek közül egy-egy, a pubertástól kezdve a menopauzáig havonta válik éretté, azaz megtermékenyíthetővé. Az új eredmények szerint a petefészek olyan őssejteket tartalmaz, amelyek akár idős korban is érett petesejtté fejlődhetnek.

Szégyenletes

Nem tulajdonít különösebb jelentőséget az ügyben kialakult vitának – mondta Orbán Viktor hétfőn, miután már a fél világot az foglalkoztatta, miként fordulhatott elő, hogy Budapest kiadta Azerbajdzsánnak azt a nyolc éve börtönben lévő hadnagyot, aki még 2004-ben, egy nemzetközi tanfolyamon brutálisan, álmában gyilkolta meg örmény tiszttársát. A miniszterelnök leszögezte, hogy a kormány a továbbiakban „nem tesz semmit”, mert „Magyarország képes arra, hogy minden kérdést a saját súlyának megfelelően kezeljen”.

Kevesebb munka, több pihenés

1986 óta folyamatosan csökken a keres és a termel tevékenységre fordított id, és n a szabadon felhasználható idkeret Magyarországon. A f okot a háztáji gazdálkodás eltŐnésének felgyorsulásában látják a kutatók. A diplomásoknak és a fvárosiaknak viszonylag kevesebb időt kell jövedelemszerzésre fordítaniuk, a szinte kizárólagos szórakozást pedig mindenhol a tévézés jelenti.

Irán a TOP10-ben

Az elmúlt öt évben 15110-rl 20176-ra ntt a magyar felsoktatásban tanuló kül­földi hallgatók létszáma. Ez a hallgatói összlétszám közel 6 százaléka, és ez a szám a jövben várhatóan még inkább emelkedni fog. A legtöbb diákot „delegáló” országok sorrendje évek óta nem változik, az els három helyen Románia, Szlovákia és Németország áll – derül ki az Emberi Erforrások Minisztériumának Oktatásért Felels Államtitkárságának lapunk számára elküldött adataiból. Ha azonban figyelmen kívül hagynánk a szomszédos országok magyar ajkú területeirl érkez hallgatóit, akkor a sorrend vélhetleg a következképpen alakulna: Németország, Irán és Norvégia.

A borsodi Zorro

Hallott-e valaki Fúlókércsrl? Borsodi falu, „az Isten háta mögött eggyel, ahol már térer sincsen” – mondja Mata Imre, a Zorro névre hallgató roma vállalkozó és – tegyük hozzá a stílszerŐség kedvéért is – a szegények segítje. Zorro a maga tíz állandó alkalmazottjával a kistérség legnagyobb foglalkoztatójának számít.

"A dolgok nagyon rosszul állnak"

Nem kis piaci várakozás előzte meg az amerikai jegybank (Fed) elnökének, Ben Bernanke-nak múlt heti beszédét. A vezető jegybankok éves találkozóján, a wyomingi Jackson Hole-ban fel­szólaló Bernanke szavaiból az USA monetáris politikájának soron követ­kező lépését vágyták kihallani a gazdasági szereplők. Az esemény különös jelentősége, hogy a Fed-elnök épp itt, épp két éve jelentette be a QE2 néven elhíresült programját, azaz a „mennyiségi lazítás" második fordulóját.

A kütyük pantheonja

Idén is hatalmas tömeg rohamozta meg az évente Berlinben megrendezésre kerülő IFA-kiállítást. A névazonosság ne tévesszen meg senkit. Ez nem a jól ismert tehergépjármű nosztalgiabemutatója, hanem a világ legismertebb elektrotechnikai vállalatai által kidolgozott innovációk ismertetésére szolgáló esemény.

Bomba üzlet

A Tisza-család kastélya a román határ közelében fekvő Geszt község egyik vagy talán egyetlen nevezetessége. A nagyon rossz állapotban lévő műemlék sorsa mindig is izgatta a helybélieket, akik korábban több pályázatot is benyújtottak, hogy felújíthassák az épületet, de egyik sem nyert. A rezidencia, melyben most a helyi általános iskola működik, lepusztult: sok helyen salétro­mos­ak a falak, a vakolat lehullott, az ablakkeretek kopottak, a tetőszerkezet sem tűnik biztonságosnak. A kastély történetében most azonban fordulat várható: a kormány 450 millió forintért vásárolná meg az épületet, amelyet oktatási-kulturális központtá alakítanának a 800 fős településen.

Bumeráng bébik és Európa

Rossz, és egyre romlik - így néz ki számos európai országban a fiatalok helyzete, már ami az elhelyezkedésük esélyeit illeti. Szakértők sem sietnek megnyugtatni a kedélyeket, nem sok jóval kecsegtetnek: egy friss OECD-jelentés szerint arra kell felkészülni, hogy a következő másfél évben nem lesz különösebb javulás e téren. A válság által mélyen érintett régiók – Spanyolország, Görögország – helyzete a leginkább elkeserítő, de a németeket és osztrákokat leszámítva sehol nem tudnak 10 százalék alatti munkanélküliségi rátát felmutatni az unió tagállamaiban a 25 év alatti fiatalok körében.

KÁVÉSZÜNET

Gyermekbántalmazás tudatlanságból

A 0-3 éves babák megrázása olyan hatással van a kicsikre, mint egy frontális ütközés. Az USA-ban ez évente 1200-1400 gyermek halálát vagy sérülését okozza, s hazai felmérés hiányában csak becsléssel következtethetünk arra, hogy arányaiban itthon sem jobb a helyzet.

Csúcsgasztronómia

A világ legbefolyásosabb vezetői nem vetik meg a finom falatokat. Mesterszakácsaiknak köszönhetően egy-egy találkozó alkalmával bőséges és fenséges ellátásban van részük, mégis mindegyikük számára akad olyan étel, melyet legszívesebben sosem fogyasztanának. Sarkozy a sajtot, Obama a céklát, Hollande az articsókát mellőzi, Putyin ételeit pedig minden alkalommal egy előkóstoló ellenőrzi le.

Egy igazi pedagógus: Janusz Korczak

A lengyel orvos, gondolkodó, tanár, pedagógus és író, hetven éve szállt be árvaházának lakóival együtt abba a vagonba, amelynek végállomása a treblinkai haláltábor volt. Egy olyan eszmét hagyott maga után, amely még a mai világban is meglepően hangzik: a gyerekeknek joguk van a tiszteletre. Egy tanárnak partnert kell látnia a diákokban, olyasvalakiket, akikkel együtt nagy és nemes dolgokat is megvalósíthat. Ennek kulcsa azonban a szeretet és a tisztelet.

Vitamindús desszert

A görögdinnye mellett a sárga változat is kedvelt fajta, mégsem fogyasztunk belőle annyit, mint nagyobb „testvéréből". Pedig az egzotikus illatú gyümölcs lassan egész évben az asztalunkra kerülhetne. Ráadásul idén rendkívül jól sikerült a termés, így akár dúskálhatunk is a gömbölyded, mézédes finomságban.

Menetelés a csúcsra

A nyári labdarúgó Európa-bajnokság és a londoni olimpia után a sportot kedvelők figyelme a Forma-1 mellett ismét Európa top labdarúgó bajnokságaira szegeződik. A legnagyobb kérdés, hogy a nyári átigazolások után vajon mennyire rendeződnek át az erőviszonyok, illetve visszaszerzik-e elvesztett bajnoki címeiket a Barcelona, Bayern München, Manchester United vagy épp a Milan alakulatai?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!