hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egyházügyi tervgazdálkodás

2012. 09. 13.
Az új vallástörvény szerinti egyházak, a közoktatási törvény előírásainak megfelelően vehettek át önkormányzati iskolákat a nyár beköszöntéig. A szeptemberi tanévnyitókon aztán megünnepelték a folyamat eredményét: valamennyi oktatásért felelős kormányzati potentát egyházi intézményben beszélt az elkezdődött jövőről. Amíg a szokásos három tradicionális keresztény felekezet mellett új kisegyházi szereplők is feltűntek a kedvezményezettek listáján, addig a Hit Gyülekezete egyetlen átvett iskola beindításával tudott csak kibújni a vallási és politikai asszisztenciával zajló bürokratikus fojtásból.

A második Orbán-kormánynak fontos az egyházi oktatás. Olyannyira, hogy a Nemzeti Tanévnyitót is a ciszterci rend pécsi Nagy Lajos Gimnáziumában tartották Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár közreműködésével. Kövér László házelnök a Veszprém megyei Litér református általános iskolájának tanévét indította el, Hölvényi György új egyházügyi államtitkár pedig a nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskoláét. Valamennyi helyszínen vallási rituáléba torkollott az eredetileg profán ünnepség, melyet a megjelent egyházi fenntartók delegáltjai celebráltak.

Az intézményátadások miatt a tavalyihoz képest idén jelentősen nő az egyházi iskolákba, óvodákba járók száma. A katolikus közoktatási intézményekben a most induló tanévben 100 ezren ülnek a padokba, a reformátusoknál éppen fele annyian, míg az evangélikusoknál 15 ezren. A közoktatási intézmények száma a katolikusoknál egy év alatt 432-ről 513-ra emelkedett, a reformátusoknál 206-ról 266-ra, az evangélikusok pedig ügyesen hallgatnak a realizált gyarapodás mértékéről. A Baptista Szeretetszolgálat tagintézményekkel együtt összesen 43 oktatási intézmény fenntartójává vált szeptember 1-jétől. Mint honlapjukon írják: „A fenntartóváltás folyamata minden intézmény esetében teljes körűen lezárult, az illetékes kormányhivatalok a fenntartó részére határidőre megküldték a működési engedélyeket."

Ma már senki sem keresi azt a kormányzati javaslatot, melyre Orbán Viktor június közepén tett ígéretet a Hit Gyülekezete oktatási szerepvállalását firtató (neonáci) újságírói kérdésre. A miniszterelnök ugyanis ennek kapcsán kijelentette: egy egyház se vállalhassa el jóval több intézmény fenntartását annál, mint amennyi a tényleges támogatottsága az országban. „Arányosságot és mértéktartást kell majd szem előtt tartani" - intette óvatosságra a mohónak vélt felekezeteket a kormányfő. Mindezt azért érdemes megemlíteni, mert úgy tűnik, az egész fenntartóváltási procedúra egyetlen kakukktojása az a Hit Gyülekezete volt, amelyik egyébként a rendszerváltás óta csakis a saját maga által alapított iskolákban végzett sikeres fenntartó tevékenységet, és jelenleg is mintegy négyezer diák tanul az országos élvonalhoz tartozó oktatási intézményeiben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!